Suïssa 2023 en autocaravana – 2
Aquí continuem amb el relat, dividit en 5 parts del nostre viatge a Suïssa 2023 en autocaravana
Podeu anar a l’entrada anterior :
Suïssa 2023 en autocaravana – 1
O també a l’entrada posterior :
Suïssa 2023 en autocaravana – 3
Suïssa 2023 en autocaravana – 2 – DIA 8 – Divendres 4/08/2023 – TÄSCH – SAAS-FEE – 84KM – 2H
Ens llevem d’hora i aprofitem per omplir aigua a l’autocaravana.
Hora de sortida del càmping 8:10, km: 1.179
Ens traslladem fins al aparcament d’autocaravanes de Saas-Fee
Reisemobilparkplatz P4 – 46.11053, 7.93354
Àrea d’autocaravanes que disposa d’unes 20 places, amb tots els serveis. Primer cal agafar el tiquet i despres cal anar a l’oficina de turisme al poble. Comprar la targeta turista ( 7 CHF). Fen-t’ho així el preu de l’estacionament es redueix i a part permet pujar amb el telefèric de manera gratuïta i utilitzar el transport públic.
És el primer dels aparcaments que hi ha arribant al poble. Està perfectament indicat. Hi ha una barrera d’accès on cal agafar el tiquet. Un cartell indica que es paga per hores, 1h 2 CHF, …, 11CHF per mig dia. L’aparcament és ple d’autocaravanes amb taules, cadires, barbacoes… Si passes la nit cal pagar 60 CHF/24h, però amb la targeta turística es redueix a 25 CHF/24H..
Ens estacionem de cara a les vistes de la muntanya, doncs a l’altre costat només veiem l’edifici d’aparcament de cotxes, que fa molt mal a la vista. És un aparcament soterrani de 8 plantes.
El cel està ennuvolat, gris fosc. L’aplicació del temps ens marca pluja, i com que estem cansats i el Jordi ha de treballar, decidim agafar-nos un dia de descans.
El Jordi i el Jan surten a caminar pel poble. Des del mateix aparcament d’autocaravanes cal entrar a l’edifici del pàrguing i agafar l’ascensor fins a la planta 0.
Tot xino-xano arriben a l’oficina d’informació i turisme, on compren la targeta turística.
Paguem: 21 CHF ADULT (7 CHF) NEN (3,5 CHF).
Amb aquesta targeta tenim accés al telecabina que volem agafar demà de forma gratuïta i ens redueixen el preu de l’estància. Cal tenir present que són d’un sol us. Nosaltres les farem servir l’endemà.
Aprofiten també per comprar pa i formatge en unes botigues típiques del poble, que fan molt bona pinta !
Després, tornant a l’edifici d’aparcaments, de nou agafen l’ascensor fins a la planta -1, i al fons és on es troba l’oficina que gestiona l’estacionament. Hi anem per poder aconseguir la clau de l’armari de l’electricitat de l’àrea d’autocaravanes. Allà ens fan deixar una fiança de 20€ per donar-nos la clau de la caixa de la llum. Ens avisen que el preu per dia de l’electricitat és de 2CHF.
Baixen de nou a la planta -6 que és on hi ha l`àrea i endollem.
Passem la resta del dia gaudint de les vistes, traiem inclús el toldo i les cadires. Els nens fan alguna partida de petanca.
Al final no ha plogut gaire, però com que no en teníem la certesa més val prevenir quan vas a la muntanya.
Sopar i dormir.
Suïssa 2023 en autocaravana – 2 – DIA 9 – Dissabte 5/08/2023 – SAAS-FEE – FURKAPASS – 84 KM – 2H
Ens llevem d’hora. Hem estat bé a l’àrea. Per dir algun inconvenient se sent un xic els ventiladors de l’aparcament, però no ens han molestat.
Esmorzem i ens calcem amb xiruques i pantalons de trekking. Agafem els pals, l’aigua i les jaquetes doncs fa fred.
SAAS-FEE / SPIELBODEN – MARMOTES
Parem al supermercat del poble a comprar fruits secs. Agafem “anacards” a preu d’or, 6€ !. Sense sal.
En un passeig fins al final del poble arribem al telecabina Spielboden. Són les 9:30h i amb el codi QR de les targetes turístiques d’ahir podem accedim gratuïtament:
El telecabina va agafant alçada a mesura que avança. Hi hi ha inclús una parada intermèdia, on no cal baixar. A partir d’aquest punt ja s’enfila fins a Spielboden. Les marmotes estan despertes. Ja veiem alguns turistes donant-els-hi menjar mentre encara som dalt del telecabina.
Baixem del telecabina i seguint les indicacions. Agafem els camins per la part de sota, i ja trobem de seguida un munt de caus. Anem rebuscant fins a localitzar aquests mamífers tant curiosos.
Wikiloc | Ruta Saas-Fee
Coneix les marmotes:
A l’hivern, aquests simpàtics rosegadors dormen plàcidament als seus caus. La hibernació dura entre 6 i 8 mesos. Les marmotes es tornen a veure a partir del mes de maig i estan desitjant la vostra visita!
Les marmotes són gourmets. Els agraden els cacauets i les pastanagues.
Mira per on trepitges!
Mantingueu la veu baixa!
Acaricieu les marmotes amb precaució!
Emporta’t els teus residus.
No llencis res a les coves de les marmotes i no fiquis el cap a dins!
No utilitzeu flaix quan feu fotos.
La gent els dóna pastanagues, però el que realment els agraden són els cacauets. Així que estem una estona gaudint i observant, en silenci, i essent molt respetuosos amb les marmotes.
Podem fer moltes fotos. Agafen el menjar de la mà. És una experiència súper curiosa i quan vas amb nens es torna imprescindible.
I contemplem tant marmotes jovenetes, com una marmota enorme que ens ve a saludar. Ens fixem amb les seves potes, en com mengen, … Ens transmeten molta calma…
Llàstima que hi ha gent que no actua de forma apropiada i es posen per tot arreu. Posen la mà dins dels caus….etc
Anem baixant caminant pel camí marcat amb fons blanc i ratlla vermella. Les vistes són precioses !
Mentre caminem anem trobant caus però ja no veiem més marmotes (ni turistes !). Pensem que estan a la part de dalt, sota el telecabina. La nostra frase ha estat : Les marmotes s’han tornat gourmets ! I saben on es queden els turistes que les alimenten !
El camí és molt bonic. Transcorre entre dues glaceres que originen dos rius que al final del recorregut s’uneixen.
Tardem unes 2h 30m en realitzar l’excursió, però ha valgut la pena.
I anem de nou a la taquilla de l’aparcament (pis -1) a tornar la clau i que ens tornin la fiança, però no hi ha ningú de 12h a 13h ja que estan dinant. Així que aprofitem per buidar aigües grises i negres a la zona de serveis. I finalment anem a buscar la fiança, a tornar la clau de la llum i paguem: 25 CHF + 2 CHF (llum).
Continuem amb el viatge a Suïssa 2023 en autocaravana – 2.
Anem a la barrera, posem el tiquet i en treure’l s’obre la barrera. Ens traslladem fins a:
FURKAPASS
Pugem al Furkapass. Aquesta carretera se sol obrir de juny a octubre. Tot depèn de la fusió de la neu. Conecta Gletsch al cantó de Valais, amb Realp al cantó d’Uri. És una de les carreteres pavimentades més altes de Suïssa, amb una altitud màxima de 2.431 metres sobre el nivell del mar.
La carretera del Port està molt ben pavimentada, amb línia al mig. Té forces revolts i pendent, però conduir a través d’ella és una experiència més que satisfactòria.
Si està tancada, l’accés es fa mitjançant el túnel de Furka, (46.530921, 8.342751) , on el cotxe es puja a un tren, al Furka Car Train, que opera tot l’any i triga uns 15 minuts. Les sortides son cada 30 minuts, de divendres a dilluns, i cada hora de dimarts a dijous.
Com que ja són les 15:30h i no hem dinat, decidim pujar fins a l’aparcament, estacionar-nos i descansar. Va pujant una boira densa, que a estones fa que no veiem res.
Furkapass Parkplatz – 46.57237, 8.41521
Esplanada gran on es permet la pernocta. Gratuït. Les temperatures poden baixar força. Molt bones vistes i generalment acompanyats per mes autocaravanistes.
Decidim deixar per demà la visita a la Glacera del Roine (Rhone Gletscher) i la cova de gel (Eisgrotte).
Ja al capvespre ens canvia la situació meteorològica, amb vent fort i unes primeres volves de neu.
Sopar i dormir.
Suïssa 2023 en autocaravana – 2 – DIA 10 – Diumenge 6/08/2023 – DIA DE DESCANS OBLIGATORI PER LES CONDICIONS METEOROLÒGIQUES
Em llevo d’hora. Després del típic tallat matutí, reviso les previsions del temps amb l’aplicació MeteoSwiss, que ens està funcionant molt bé, i veig per sorpresa meva que la previsió és molt dolenta, amb vent i neu abundants des d’avui a primera hora del matí :
O sigui que no desperto a ningú i espero pacientment a que la família s’activi.
Decidim entre tots que no seria un bon dia per fer la visita a la gruta ni al glaciar per com està el temps. I prenem la decisió de passar el dia en el pàrking d’autocaravanes.
Les condicions empitjoren de seguida. El vent es fa més intens i sovint sacseja tota l’autocaravana. Al mateix temps augmenta la intensitat de la neu, el que fa que les poques vegades que sortim de l’autocaravana en tornem congelats i amb la cara picada de les volves de neu que ens arriben veloçment a la cara.
Passem el dia aprofitant per revisar el bloc, acabant de treballar les tasques pendents, contemplant el paisatge de neu que malgrat no acaba d’agafar, va donant aquell toc blanquinós del principi de les nevades. I suportant aquest vent, que cada vegada es fa més molest per la seva intensitat.
Els nens s’intenten divertir fent coses vàries, i intentant fotografiar la neu.
Anem a sopar i dormir, veient una estona la televisió i desitjant que el temps millori l’endemà.
Suïssa 2023 en autocaravana – 2 – DIA 11 – Dilluns 7/08/2023 –– FURKAPASS – Rhone Gletscher – Eisgrotte – SAN GOTTARDO – 27 KM – 40 M
Em llevo al matí, i mentre prenc el meu tallat i apujo les persianes, descobreixo que ara si que la neu ha agafat considerablement, fins al punt que la carretera està tota nevada també.
Per sort, en breu ja comencen a passar les llevaneus i deixen la carretera impecable per poder-hi transitar.
Hora de sortida de l’aparcament 8:30h, km: 1.310
Ens activem i decidim tot i el mal temps present encara, moure l’autocaravana al pàrquing de :
Belvédère Rhonegletscher – 46.57719, 8.38779
Aparcament del mític i emblemàtic Hotel dels Alps Suïssos, al costat del glaciar del Ródano. Ruta obligatòria de paisatges autèntics. Estacionament amb disc, gratuït.
Hi hem volgut arribar d’hora doncs quan hi vàrem passar l’altre dia estava ja molt ple de vehicles. Tot i així vàrem localitzar dos pàrquings a prop que ens servirien d’opció alternativa en cas de no poder aparcar al principal, malgrat que estan a costat de la mateixa carretera i amb força pendent.
Per sort, i com que arribem d’hora, el pàrquing està pràcticament buit i podem aparcar còmodament. Ho fem al costat d’una altra autocaravana que ja havia arribat. Ens disposem a començar a esmorzar abans de la visita i comprovem com de seguida moltes altres autocaravanes i furgonetes, algunes de les que han dormit al nostre costat, estan arribant de ben segur amb el mateix pensament que nosaltres.
En acabar d’esmorzar, anem directament a la taquilla a buscar les entrades. Decidim deixar a la Mel, doncs no ens sembla avui que sigui una bona opció per ella.
Decidim abrigar-nos molt, perquè fa un fred, vent i neu intens. Ens calcem amb xiruques.
Només sortir de l’autocaravana ja ens fem la foto de rigor a l’emblemàtic Hotel Belvedere (que per cert està tancat i tapiat). Era un emblemàtic hotel, lloc de pel·lícules com GOLDFINGER de James Bond i actualment escenari d’Events de presentació de cotxes de gamma alta : FERRARI, BMW, MERCEDES. Sobre això nosaltres mateixos hem pogut comprovar com una parella d’Holandesos posaven el seu BMW M4 al mig del pàrquing, sense cap remordiment envers als demés usuaris, per fer-se la foto de rigor !
Un cop a la taquilla observem que si que deixen accedir als gossos, però com que fa molt vent i neva, hem cregut que és més encertat no prendre a la Mel.
El preu : 9CHF adults, 6CHF nens. Total : 30CHF. Es pot pagar amb targeta però curiosament no et donen tiquet !
Ens dirigim per la baixada ben acondicionada directament a la Gruta Eisgrotte. Caminem podent veure la glacera Rhone Gletscher al fons. A mesura que ens atancem ja veiem les lones que a dia d’avui està utilitzant la propietat del lloc per intentar esmorteir el desglàs de la gruta, molt afectada igual que la Glacera pel canvi climàtic, que les està fent retrocedir a marxes forçades perdent molta massa de gel. Quina pena que produeix veure com ens estem carregant aquests llocs tan magnífics per culpa del canvi climàtic.
Tot i així la glacera encara es veu imponent. El seu petit llac glacial que genera un salt d’aigua des de molta alçada és l’inici d’un riu. Es veu clarament l’impacte que va tenir la glacera a les roques, ara nues de glaç, produint-els-hi grans i profundes esquerdes.
Arribem a la Gruta. Entrem i observem lo meravellosa que és, tot pensant en com deuria ser anys enrere.
És una experiència curta per la seva petita dimensió, però encara val la pena observar el gel de diferents tonalitats blavoses, amb les bombolles d’aire dansant per les parets i alguns petits fragments de roca que hi reposen des de fa milers d’anys.
Un cop sortim de la gruta retrocedim camí amunt per fer mes fotos de la Glacera, doncs el temps comença a millorar i ja està sortint el sol. El Jordi aprofita també per baixar fins al punt de la cascada i fer fotos per la part de sota de la glacera.
Continuem amb el viatge a Suïssa 2023 en autocaravana – 2.
Sortim sobre les 11h del pàrquing, retrocedint lleugerament per la mateixa carretera fins arribar novament al pàrquing on havíem dormit. Seguim recorrent la carena per la carretera número 19, la Furkastrasse i baixem pel Furka Pass per una bonica carretera plena de revolts però també en alguns trams estreta. Ara ens dirigim cap al nostre nou destí San Gottardo.
Poc abans d’arribar, localitzem l’Hotel La Claustra (****), mític per estar situat a l’interior de la roca.
Wohnmobilstellplatz – 46.557396, 8.566581
Lloc ideal per pernoctar, amb vistes als llacs. Força gent, cal arribar d’hora. Hi ha food trucks, i WC de pagament. També hi ha un parell de restaurants i és el punt d’inici de la mítica carretera TREMOLA DEL GOTARDO, al GOTTHARD PASS (2.106m.)
Arribem i de seguida aconseguim aparcar, just davant del final de la via empedrada de la Tremola del Gotard.
Avaluem les possibilitats que tenim degut a l’hora que és (12h) i decidim no fer cap de les excursions que teníem vistes prèviament al Wikiloc :
Excursió Wikiloc:
Lago di Lucendro – 5,12 km
Lago de la Sella – 9,25 km
Ens decidim per fer una visita a la :
FORTALESA SECRETA SAN GOTTARDO
Havíem vist que que no hi ha entrades disponibles on-line. Així que provem sort i anem directament a les taquilles.
Efectivament es poden comprar les entrades al mateix lloc. Ens cobren : 25CHF per adult, nens gratuïts fins als 15 anys.
Gossos no permesos, o sigui que la Mel es queda tranquil.lament a l’auto.
La persona de recepció esquetament ens informa que podem entrar descarregant una APP ( ) que disposa d’informació traduïda en 4 idiomes, Alemany, Italià, Francés i Anglès. Nosaltres ens la descarreguem però la trobem poc pràctica i gens intuïtiva. Finalment no la utilitzem.
En la web del lloc, havíem vist que explicaven diferents tours de diferentes duracions, incloent guia en alguns casos. Però no ens han explicat res a la taquilla.
https://www.sasso-sangottardo.ch/
Fortalesa històrica
Fortalesa d’accés públic més gran de Suïssa
Metro del Sasso
Allotjament de tropes
Feuerleitstelle
Exposició Guerra Freda
Revista de municions
Exposició General Guisan
Artilleria fortalesa
Suport de metralladores
Terrassa panoràmica
Un cop a dins, i després de caminar uns metres per un túnel estret i lleugerament il·luminat arribem a un parell de sales d’exposició que ens deixen un xic freds.
Per sort el Jan i l’Ona s’avancen i descobreixen just en arribar a la cafeteria interior a una persona que els indica que s’ha d’agafar un Tren Cremallera (en diuen Metro del Sasso) per començar la visita interior de la fortalesa. En aquest punt la cosa millora.
La noia ens indica que des d’aquesta porta a la que ella ens dóna accés, hem de recórrer uns túnels d’una llargada d’uns 500 metres fins arribar al peu del «Metro», on ens indicaran adequadament. Així ho fem i al final del camí ens trobem amb un simpàtic guia-maquinista que ens fa entrar al tren cremallera per poder accedir a la part superior de la fortalesa d’una alçada similar a 24 pisos. El Tren és força petit i ràpid i en qüestió de minut i mig ja hem arribat al destí.
El propi guia ens fa una explicació de les estances que podem visitar de forma autònoma :
Comencem per les sales que allotjaven als militars poden observar les habitacions, lavabos, els tipus de roba que utilitzaven, armament i aparells de treball.
En un altre mòdul podem observar una curiosa exposició amb material de l’època de tot tipus : projectils, armes, fotografies de l’època Nazi, telèfons, ràdios antigues, etc.
En una nova estança trobem de forma separada els grans canons 1 i 2. Un d’ells està col·locat en la seva pròpia apertura a l’exterior. L’altre està col·locat a l’interior, subjectat per la pròpia grua manual que utilitzaven els soldats per col·locar-lo a lloc.
També sortim a la terrassa-mirador exterior on podem gaudir de les precioses vistes de l’entorn i on podem veure el canó situat a la seva apertura.
Per últim pugem a l’últim mòdul mitjançant una escala molt pronunciada amb molts graons on podem observar 2 punts de vigilància amb els seus aparells de precisió.
Finalment tornem a la sortida agafant el mateix «Metro» i tornant pels allargats passadissos.
Un cop arribem a l’autocaravana dinem i passem la resta de la tarda replantejant les següents jornades, escrivint el bloc i veient com el Jan porta a l’extrem la Usabilitat i Integritat del seu vehicle preferit : el TRAXXAS TRX4 SPORT
Link de l’aventura :
Acabem veient dues noies joves que en plena temperatura glacial es banyen al llac davant nostre, sortint tant ràpid com poden.
Sopar i dormir.
Suïssa 2023 en autocaravana – 2 – DIA 12 – Dimarts 8/08/2023 –– LA TREMOLA DEL GOTARDO – BELLIZONA – CHUR – XXX KM – X H
Em llevo d’hora, sobre les 06:45h perquè ahir finalment vàrem decidir baixar per la famosa «TREMOLA DEL GOTARDO«.
Hora de sortida de l’aparcament 7:30h, km: 1.341
LA TREMOLA DEL GOTARDO
La carretera de pas entre Göschenen i Airolo es va construir entre 1827 i 1832 segons un disseny de l’enginyer del Tesino Francesco Meschini. Les obres d’ampliació de les vies d’accés des de Basilea i Chiasso havien començat cap al 1810.
Avui la Tremola té pràcticament l’aspecte que tenia l’any 1951, al final de la seva reconstrucció. El camí fa entre sis i set metres d’amplada i està flanquejat per murs de contenció de fins a vuit metres d’alçada. Conserva una part dels antics murs de pedra seca, una part substancial del paviment de granit, així com les pedres quilomètriques.
Va ser el primer port de muntanya que va comunicar Itàlia amb Suïssa però des que es va fer el túnel (16.987 km. de llarg) ja només ha quedat per gaudir d’uns quants. Tot i així la segueixen conservant amb tota cura.
Per no trobar massa tràfic i complicar-nos la baixada, decidim començar la ruta ben d’hora. I ha estat tot un encert, doncs hem aconseguit baixar tot sols i només trobar un ciclista pujant i unes bellíssimes marmotes que ens han vingut a donar el bon dia !
La baixada no suposa cap dificultat. Simplement cal tenir cura en algunes de les corbes més tancades, agafant-les ben obertes. En tot el tram si et creuessis amb vehicles grans pots trobar fàcilment llocs on aconseguir creuar-te sense problemes.
El fet de baixar tant d’hora ens ha permès parar a fer fotos, i hem gaudit del paisatge, la pau i la tranquil·litat de l’arrencada d’un prometedor dia.
Al final del tram s’acaba sobtadament la carretera empedrada i es continua per una bon tram asfaltat.
Continuem amb el viatge a Suïssa 2023 en autocaravana – 2. Tal i com havíem previst, ens dirigim cap a Bellizona, que serà la nostra pròxima parada.
Pel camí localitzem un pàrquing dins de l’autopista on avisa de serveis per autocaravanes :
Àrea de descans Autopista 46.4470432, 8.8300765
Permeti carregar aigües i buidar negres i grises, de forma gratuïta.
Disposa de lavabos i zona de pícnic així com una font pública d’aigua.
Ens hi aturem i carreguem aigua i buidem grises i negres. També hem aprofitat per fer un bon esmorzar asseguts a les taules de pícnic.
Seguim després d’esmorzar fins arribar a :
BELLINZONA
És probablement la ciutat més italiana de Suïssa. Està ubicada en un congost d’accés als ports alpins de Gottardo, San Bernardino i Lukmanier. A pocs quilòmetres d’Itàlia.
Bellinzona Area camper place + dump station – 46.20114, 9.01735
Disposa de 8 places amb tots els serveis De pagament. Disposa d’aigua, buidatge de negres, grises, i llum.
Mentre ens dirigíem a l’Àrea per poder aparcar, ens adonem que just en arribar el GPS ens fa una mala passada i ens intenta fer baixar per una rampa amb una pendent considerable i impossible d’accedir amb una autocaravana ! Ens aturem a revisar les opcions d’arribada a l’Àrea i de seguida localitzem els cartells físics amb els que no hi ha pèrdua per arribar-hi.
Un cop a lloc estacionem al costat d’una altra autocaravana. Localitzem les màquines de pagament. Veiem que podem pagar a través de l’APP EasyPark que ja portàvem descarregada, la qual cosa ens facilita la visita a la ciutat sense estar patint pel temps del tiquet.
Observem que el pagament dels serveis es fa amb JETONS, que es poden adquirir directament a una màquina dispensadora al costat de la mateix parquímetre.
Deixem la Mel a l’auto amb el ventilador i tots els bolets oberts. Sortim direcció al Castell de Castellgrande :
Castell de Castellgrande :
Castelgrande és un castell situat a Bellinzona a Suïssa. Se’l coneix també amb els noms de Castell de Sant Miquel o Castell d’Uri.
Forma part, amb el castell de Montebello, el castell de Sasso Corbaro i la muralla que envolta la ciutat, d’un conjunt inscrit des de l’any 2000 al Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.
Les imponents dimensions de Castelgrande (més de dos-cents metres en diagonal) van tenir per conseqüència que la majoria de les instal·lacions defensives es construïssin a la perifèria del castell. Les parts més antigues del recinte actual daten dels segles x i xi.
Anem fins a la Piazza del Sole, on hi ha l’ascensor que ens puja directament a la muralla principal del castell. Des d’allà s’accedeix a una gran esplanada central on podem observar les dues torres d’en peus que estan envoltades per les muralles.
Ja a primera vista ens ha semblat un Castell dels que no ens acabaria d’agradar, doncs hem vist durant els anys molts castells espectaculars amb un tarannà diferent d’aquest. Així que decidim no comprar les entrades i ens limitem a recórrer les seves muralles, que són molt boniques i estan perfectament conservades, des d’on podem disfrutar de la imatge de les vinyes que rodegen el castell. És un contrast molt agradable.
Baixem caminant per unes còmodes escales que ens porten fins a una portalada d’un dels carrers del casc antic i descobrim una ciutat bellísima. Moltes de les cases del casc antic són de pedra, amb les seves façanes decorades amb dibuixos de temes molt diversos. Si a això hi afegim la bellesa dels balcons i finestres de forja el conjunt és sorprenent.
Abans de continuar trobem just al costat de l’església la Oficina de Turisme a la que entrem per rebre informació i un plànol de la ciutat.
Tot seguit pugem per les escales que donen accés a l’església barroca i l’entrem a visitar. En quedem bocabadats, en veure la seva grandària i decoració :
La chiesa collegiata dei Santi Pietro, Paolo e Stefano
És un edifici religiós renaixentista amb insercions barrocs situat a Bellinzona. L’edifici, seu de la parròquia de la ciutat del Ticino, alberga nombroses obres d’art que es remunten a un període entre els segles XV i XIX. Entre aquests hi ha la gran aigua coneguda com a Fontana Trivulzio, que data de 1465, i un òrgan el nucli original del qual data de 1588.
L’església va ser restaurada tres vegades al segle XX: la intervenció de 1912 va ser global, la de 1981-1985 es va centrar només en l’exterior i la dels anys noranta, que va durar entre 1990 i 1999, només es va ocupar de l’interior.
Passem una estona passejant pel seu interior i observem com llueix tant la seva nau central com les capelles laterals, amb materials d’alta qualitat i molt ben conservats.
Un cop sortim de l’església i baixem per les seves escales ens endinsem a mà esquerre pels carrers del casc antic, i podem anar observant la vida que desprenen mentre els ciutadans i turistes omplen els carrers i les terrasses prenent quelcom o començant a dinar. Seguim en línia recta passant pel costat d’algunes places, centres comercials ben integrats al conjunt i acabem arribant a l’Ajuntament :
Palazzo Civico di Bellinzona (ajuntament)
L’ajuntament amb la poderosa torre va ser construït a la dècada de 1920. L’estil arquitectònic, inspirat en Itàlia, pretén simbolitzar la funció de Bellinzona com a pont entre el nord i el sud. Al pati interior, 26 esgrafiats mostren com ha canviat la ciutat al llarg dels segles.
Reposem una estona mirant enlaire per contemplar les balconades, flors i escuts. Acabem sortint per la portalada contrària del pati interior.
Només sortir localitzem a mà esquerra un restaurant italià, en un extrem de la Plaça de la Independència.
Acabats de dinar, reprenem la tornada a l’Àrea d’autocaravanes pels carrers centrals del casc antic. Aprofitem per comprar un gelat al costat de l’església que haviem visitat prèviament.
En total hi ha una distància d’uns 2 km. des de l’Àrea fins al casc antic. Es poden fer a peu de forma agradable i ràpida si bé es podria agafar també alguna línia de Bus. La nostra visita ha durat 3 hores.
Continuem amb el viatge a Suïssa 2023 en autocaravana – 2. Seguim el camí que ens porta fins a Chur, però prèviament parem a repostar GLP a una estació que teníem prèviament localitzada amb l’APP MyGlp.
Eni – Estació servei: 46.2247 , 9.0432
I al costat hi ha un supermercat Lidl, i aprofitem per repostar : fruita, verdura, etc ..
Seguim de camí. La jornada ens regala unes panoràmiques meravelloses. Passem el famós túnel del San Bernardino (gairebé 7 km de llarg). fins a:
Chur – Area- Càmping – 46.8622, 9.5074
Disposa de 5 places autocaravanes, a pagar al càmping. Disposa de tots els serveis, aigua, grises, negres, llum, pa, wc i dutxes i rentadores.
Al arribar, ens estacionem al costat d’una autocaravana i passem per la recepció del càmping, per evaluar si entrem a dins o ens quedem a la zona exterior habilitada per les autocaravanes. La zona exterior no ens convenç doncs veiem passar camions, a munt i avall i s’aixeca molta pols, tal i com havíem llegit als comentaris del Park4Night.
La noia de recepció ens aten molt bé, i decidim entrar a càmping. Amb el pagament d’un suplement de 5CHF, ens podem allargar fins la tarda de l’endemà, i així podrem visitar Chur amb tranquil·litat. Ens explica on és la parada de l’autobús per anar demà al centre, els seus horaris, i com tornar.
Tenen també la possibilitat d’encarregar pa per l’endemà i disposen un petit supermercat.
Finalment, decidim entrar al càmping. Paguem: 47 CHF, adult (8,5 CHF), nen (4,5 CHF), gos (3 CHF), auto (17,5 CHF), llum (3,5 CHF i suplement (5 CHF) per sortir més tard l’endemà.
Ens estacionem a l’entrada a la dreta, on hi ha més autocaravanes que passen 1 nit. Anem a l’edifici d’WC i trobem que estan molt nets.
Els nens ja surten ràpidament de l’autocaravana i es passen la resta de la tarda campant lliurement jugant per dins del càmping.
El Jordi i jo fem un tomb pel càmping, i quedem al·lucinats amb els muntatges de les caravanes que hi ha instal·lades permanentment. Unes imatges diuen més que mil paraules:
Anem al bar – restaurant, a fer una estona el bloc per posar-lo al dia, i ens sentim tant còmodes que acabe sopant-t’hi unes hamburgueses amb un parell de racions de patates fregides que estaven per llepar-hi els dits.
Sopar i Dormir.
Suïssa 2023 en autocaravana – 2 – DIA 13 – Dimecres 9/08/2023 – CHUR – HEIDIDORF – 23 KM – 30 M
CHUR
Presumeix de ser la ciutat més antiga de Suïssa amb 5.000 anys de colonització. El seu nucli històric dels segles XV i XVI, manté els seus carrerons empedrats i als seus edificis podem admirar els seus artístics porticons. Tampoc no falta la decoració de les façanes. Em pregunto com faran per conservar-les en aquest estat, ha de ser una pintura especial que el pas del temps i la pluja no l’alteri.
Em desperta de bon matí el «xirimiri» de la pluja sobre l’autocaravana i em llevo per tancar els bolets. Com que ja no puc tornar a dormir em faig el meu primer tallat mentre espero que els demès es llevin.
Un cop llevats esmorzem i preparades ja les maletes, ens dirigim cap a la parada d’autobusos que ens va indicar ahir la noia de recepció: Obere Au. En arribar esperem a que passi el primer autobús de la línia 2, que serà el que ens portarà fins al centre de la ciutat, concretament a la parada AlexanderPlatz. Comprem els bitllets a través de l’APP SBB Mobile.
El preu dels bitllets d’anada per tenir el Half Fare Travelcard ha estat el de sempre: adults 2,20CHF, nens gratuït fins als 16 anys per tenir el Sw Family Card
Tot just baixats del bus, gràcies al mapa que vaig agafar a recepció, anem recorrent tots els punts d’interès del casc antic de Chur. Ens ha sorprès molt positivament aquesta ciutat. Hem estat rebuts per un simpàtic ninot muntat dalt d’unes xanques que deuria medir més de 9 metres.
Passejant pels seus carrers hem pogut contemplar diverses façanes pintades amb molts detalls:
També ens fixem amb les balconades, que són molt curioses.
Enfilem cap a St. Martin Church i sense entrar-hi, observem la seva alta torre amb rellotge. Travessem per sota de la Gate Tower to the Episcopal Court pujant les seves altes escales.
Aquest camí ens duu directament a la increïble The Cathedral St Mary Of The Assumption.
Només entrar-hi ja ens hem vist sorpresos per la grossor de la seva porta conjuntament amb els seus arcs superiors fantàsticament pintats i gravats.
Per passar a dins hem d’enretirar una espessa cortina que no permet l’entrada de llum a l’interior. I ja a dins descobrim novament com les esglésies de Suïssa tenen quelcom d’especial, i aquesta no n’és l’excepció. Sostres perfectament conservats i pintats, imatges i plaques gravades per totes les parets … tot un munt de detalls de luxe. Com a elements diferencials en aquest cas ens trobem amb un pis superior en la part frontal de la nau que conté el retaule i altar principals on trobem trones per seure a banda i banda de fusta tallada, com als Monestirs. I sota d’aquest espai trobem una espècie de Cripta amb una reixa protegint una pintura i unes columnes tallades de pedra que barregen motius religiosos i animals. Aquesta catedral és tot un luxe per als sentits.
Sortim ja de l’edifici per començar el camí de retorn. En aquest punt serpentegem pels carrers perfectament empedrats com anys enrere, que els hi dóna un toc històric. Seguim observant façanes pintades i decorades amb diversos motius.
Ens dirigim a la parada d’autobús que ens retornarà al càmping per poder continuar el nostre viatge avui al pròxim destí. L’agafem novament a la parada d’AlexanderPlatz direcció a Obere AU. Torna a ser el bus Línia 2. Podem confirmar que el càmping està molt ben comunicat amb el centre de la ciutat, via Bus, trigant només 11 minuts en els trajectes. Així doncs tant per l’amabilitat de la direcció com per la seva situació el racomanem sense cap mena de dubte.
Us deixem a continuació un vídeo resum de Chur :
Hora de sortida del càmping : 13:30h, km: 1.545
Un cop al càmping recollim tot per posar-nos en marxa direcció a :
MAIENFELD
Maienfeld Pàrquing – 47.0053, 9.5317
Pàrquing de grava sense limitació de longitud. De pagament. Bon aparcament de dia i de nit.
Estacionem al petit pàrquing compartit amb altres vehicles, de pagament, on trobem ja dues autocaravanes espanyoles aparcades. Fem servir l’APP EasyPark per pagar l’aparcament. Paguem fins l’endemà a les 9h doncs ens quedarem a dormir aquí mateix. Les 24h tenen un cost aproximat de : 15CHF + taxes fet a través de l’APP. Cal recordar que les màquines de tickets només permeten el pagament amb monedes, no amb Targeta.
Com que el temps se’ns tira a sobre fem uns entrepans ràpids per dinar i enfilem el camí.
Agafem a la Mel, tot i que per accedir a les cases, tenen el accés prohibit,
Cal tenir en compte que és un trajecte de 2km. aproximadament amb pujada constant. Cal anar caminant entre vinyes i prats, seguint un cartell vermell que posa Heidiweg fins arribar a Heididorf, el poble que ens recorda un personatge molt simpàtic de la televisió: Heidi ! No té pèrdua.
La veritat és que la pujada se’ns fa feixuga, i anem parant en alguns trams per agafar aire.
Heididorf
Des de fa més de 140 anys, una nena suïssa ha impactat el cor de molts nens i adults d’arreu del món. Per descomptat, estem parlant de la Heidi, la protagonista de la novel·la homònima de Johanna Spyri, un nom adequat per a una història que ha captat el cor de molts. Escrit entre 1880 i 1881, va prosperar ràpidament i es va convertir en un dels llibres més venuts del món, i el seu llegat i la seva història s’han allargat a través de generacions, sent encara un llibre molt popular avui dia.
El llegat de Johanna Spyri continua viu, va fer una contribució inestimable i insubstituïble a la història cultural i literària suïssa, amb la seva novel·la. El fet que la seva Heidi encara es gaudeixi avui dia, es deu a la naturalesa d’Heidi. Transmet valors i idees pels quals s’esforcen molts nens i adults de totes les cultures, presentant-los un món idealista, que ha quedat enterrat en el món expeditiu actual.
Aquests valors tenen una forta vinculació a la llar: amor per la natura, llibertat, salut i ganes de viure. Heidi és alhora una llegenda i un model a seguir, cosa que li crida molta admiració.
Aquest lloc en concret va inspirar a Johanna Spyri a escriure les seves novel·les sobre Heidi.
La història d’Heidi s’ha traduït a més de 55 idiomes, tot i que continua inspirant musicals, animacions i pel·lícules fins als nostres dies. Per difondre la història d’Heidi, la seva història s’ha visualitzat en més de 18 llargmetratges (el més recent es va produir el 2015), vuit dibuixos animats i molts musicals, que han ajudat a difondre la seva història a tot el món.
Obert tots els dies del 17/03/23 al 12/11/23 de 10:00h a 17:00h
Anem a la botiga, que es troba a la entrada del poble a comprar els tiquets : (14,5CHF ADULTS, 6,16CHF NENS fins 14 anys, nens menors de 4 anys gratuït). Total : 41,32CHF.
Ens proporcionen unes targetes amb uns codis de barra que ens permeten entrar a 3 cases, tot superant una barrera d’accés. Cal tenir en compte que el tiquet només es pot utilitzar a les màquines d’accés un màxim de 3 vegades, 1 per cada casa. Si en alguna passes dues vegades el tiquet, et restarà una entrada i no podràs completar el circuit. A nosaltres ens ha passat per error amb el Jan.
El Jan i la Ona van per lliure. I jo i el Jordi ens anem turnant, per quedar-nos un de nosaltres amb la Mel.
Entrem primer a la :
Casa Nº 3 : Ajuntament / escola
A l’aula, que es troba dins de l’ajuntament, tu, el visitant, coneixeràs el desenvolupament del sistema educatiu suís i la importància de l’educació durant l’època de Heidi el 1880. Descobreix on van anar a escola Heidi i Pedro fa 140 anys.
Seguim a la següent casa :
Casa Nº 1 : La casa de Heidi
La casa d’Heidi, és el lloc de naixement i residència del personatge de ficció, que et trasllada a l’època de la mundialment famosa història de Heidi, l’any 1880, i et permet viure les lliçons de vida i experiències d’Heidi, a la casa que va viure.
La casa de Heidi, de 300 anys d’antiguitat, és l’origen de la famosa història de Heidi. Johanna Spyri es va inspirar en la gent i les formes de vida que viuen aquí per la seva història de Heidi. Viu un viatge en el temps fins a l’origen de la història d’Heidi el 1880 i descobreix com la Heidi i l’Alpöhi viuen aquí a l’hivern mentre la Heidi va a l’escola.
I acabem la visita en la :
Casa Nº 2 : La cabana de Heidi
És una rèplica exacta de la cabana, on Heidi tenia una casa amorosa durant els estius que passava amb el seu avi. Amb tots els sentits i l’ús de les modernes tècniques audiovisuals, podràs descobrir com vivia la Heidi, en aquells temps.
També es pot recórrer el HEIDIWEG, un camí que parteix del mateix poble i que amb l’ajuda de 12 parades et guia a través dels paisatges de la novel·la, fins assolir finalment la veritable cabana de l’avi, on et pots prendre un merescut refresc amb vista als Alps. Nosaltres aquesta caminada hem decidit no fer-la.
Creiem que el muntatge de les cases, així com els utensilis i ambientacions interiors són curiosos. Estan correctament ambientades. A nosaltres ens ha sabut a poc, i potser també ens ha condicionat el fet de trobar-nos amb tanta gent fent la visita simultàniament amb nosaltres. Entenem que si ets un apassionat del personatge, és un lloc mític a visitar.
Desfem el camí un cop acabada la visita, ara en una baixada molt placentera que ens permet gaudir dels paisatges bucòlics d’aquest indret. Tornem al pàrquing.
El Jordi i el Jan surten a buscar una Bakery, i tornen a banda del pa, amb uns pastissets que juntament amb un tallat ens fa recuperar les energies. La Bakery està només a 100 metres a l’esquerra de l’aparcament, en el carrer principal del poble.
Escribim el bloc amb ajuda de l’Ona, composem les fotos, el Jan s’atreveix a composar un vídeo i passem la resta de la tarda en família gaudint de la tranquil·litat del lloc.
Sopar i dormir.