Dia 22 – Divendres 26/08/2022  –  Skagen – Raabjerg Mile –  Rubjerg Knude Fyr – Lokken Strand – Fjerritslev – 164 KM – 3H

Un cop desperts, decidim anar a esmorzar al següent destí, hora inicial 9:15, ki: 3755:

Pk Råbjerg Mile – Parkering – 57.65401, 10.40825

Hi ha zona d’aparcament específica per autocaravanes, amb Wc, contenidors i taules de pic-nic. I gratuït.

En arrivar trobem vàries autocaravanes aparcades, que hi han fet nit, és un molt bon lloc per dormir. Hauriem estat millor aqui.

Raabjerg Mile, la duna que es desplaça uns 10 metres cada any.

Ens hi apropem caminant, ens posem xancletes i pugem a la duna descalços, pas a pas, costa un xic caminar, és molt gran.

Des de dalt fem fotos mentrestant els nens juguem amb la sorra, corren a munt i avall, i la Mel els intenta atrapar, s’ho passen teta.

Busquen les parets més altes perquè hi hagi més emoció.

I els nens i el Jordi fan fotos divertides, fent salts a dalt de tot de les dunes, i han quedat molt i molt bé.

Tornem a l’auto, nens com croquetes, toca passar-los un respall.

Seguim ruta:

Pakeringsplads Rubjerg Knude Fyr – 57.45156, 9.79474

Ampli i còmode aparcament del far. Hi ha varies zones d’estacionament.

Hi ha un servei de tractor, de pagament, per portar la gent fins al far.

Nosaltres ho fem caminant, aquest cop amb bambes, desde l’aparcament tardem uns 20 min. Els nens s’emparren, amb dificultats, per la gran duna que hi ha just davant del far, nosaltres ho fem rodejant-la.

Rubjerg Knude Fyr, és un far que va ser abandonat l’any 1968 després que la duna Rubjerg Knude va fer invisible la seva llum des del mar, el 2019 el van moure 70 metres cap a l’interior. Està rodejat de dunes, amb vistes al mar del Nord i amb penyassegats al davant.

El Jan i el Jordi pugen  al far per una estructura metàl.lica, el far està un xic atrotinat per dins però amb bones vistes.

Desfem el camí cap a l’auto, els nens tornen a anar per damunt de la duna, doncs la volen baixar corrent, que és molt emocionant, i nosaltres ens ho mirem desde baix.

Seguim i ens traslladem a:

Lokken Strand  57.36292, 9.69687

Lokken Strand, es tracta d’una platja de sorra blanca, de lliure circulació pels vehicles. És a dir, que es pot conduir, i estacionar, que no acampar ni pernoctar,  a la platja.

Desde Lokken Strand, hi ha una entrada a la platja, i tens la opció de conduïr varis kilòmetres a la dreta o a l’esquerra de la mateixa (hi ha mes km a l’esquerra). Molts búnkers, accesibles, monstres de formigó que amaguen molta historia.

Fem un trocet del recorregut, i ens estacionem. Hi ha un munt de casetes de gent local, i Wc.

Anècdota del dia: un noi amb banyador i barnús, ens demana si tenim pinces per engegar el seu cotxe, que no té bateria. Li alagrem el dia, al dir-li que portem un arrencador de bateries. El Jan i el Jordi van al seu rescat.

Dinem i gaudim de l’indret, Jan juga amb el cotxe, jo em remullo els peus, l’Ona dibuixa, la Mel reposa, el Jordi i el Jan juguen a pales…tot un luxe.

Son les 17:30, i comença a ploure, decidim recollir, i enlloc de recorrer tot el tram de sorra, sortir per on hem vingut, no fos un cas que amb la pluja ens quedem enganxats.

Tot i així, quedem enganxats un xic, perquè un cotxe no ens deixa passar per la zona compactada, però res un susto, maniobrem endavant i enrera, i conseguim sortir.

Anem a un parell de llocs que trobem a plark4night:

Pk Svejgaard Bed and Breakfast 57.3010 , 9.7067 

Una petita zona verda d’estacionament, al costat d’una granja. Disposa sols d’un punt de llum, que al arrivar ja estava sent utilitzat per una caravana. Sense serveis de buidatge de grises ni negres. Preu 50 DKK, i per servei de llum i aigua 25 DKK extres. El lloc té molt bona bibra, però voliem llum. O sigui que marxem amb la cua entre les cames.

Àrea autos Lokken: 57.3381 , 9.7055

Fa molt bona pinta, zona verda, espai d’estacionament dins d’una galeria d’art, disposa de Wc i dutxa. Ens aparquem, però sols trobem un endoll i l’estan fent servir, trobem que és molt car i no té serveis de buidatxe ni de grises ni de negres. Demanen: 150 DKK per dormir, i 70 DKK extres per llum i aigua.

Per tant, avancem ruta de demà, fem uns 50 km i anem a la següent àrea:

Pk Fjerritslev – 57.0857109, 9.2743660

Lloc molt encantador, amb tots els serveis, el primer dia val 17€, i a partir del segon 14€. Es paga en efectiu, posant els diners dins d’un sobre, indicant matrícula, nom i data. S’arriva seguint recte despres de l’Aldi, després d’un petit tram de camí de grava, És un gran camp de gespa, molt ben cuidat, disposa de forces punts de llum, serveis d’aigues (negres, grises i aigua potable).

 

 

Dia 23 – Dissabte 27/08/2022 –  Fjerritslev – Bygholm Vejle – Hanstholm – Nørre Vorupør bagfyr –  61 KM – 1H

Al matí, un cop esmorzats, aprofitem per omplir i buidar, i carreguem algo de pa al super del costat i ens posem en marxa a les 10:30 ki 3735.

A pocs quilòmetres, estacionem, sense problemes en:

Pàrquing Bygholm Vejle 57.032930, 9.101160

On trobem el Bygholm Vejle, un preciós mirador, la construcció del qual s’ha realitzat segons els antics habitatges víkings, des del qual es pot contemplar la valoradíssima fauna i flora del lloc. Sens dubte, una parada altament recomanable.

Disposa d’uns prismàtics, i unes càmeres que pots utilitzar amb un comandament, i que observes en una pantalla, amb força bona resolució.

Continuem per la costa direcció Hanstholm,

Parking Museum Center Hanstholm – 57.11991, 8.61804

Disposa de varis aparcaments, amb zona habilitada per autocaravanes:

https://bunkermuseumhanstholm.dk/

Museu molt interessant vinculat a la Segona Guerra Mundial, és la fortalesa alemana més forta de Dinamarca. Va ser la vivenda de 90 soldats alemans, però també d’un canó enorme de 38 cm.

El museu està amb danes i alemany, sino et donen un dosier amb angles.

1 juny al 31 d’agost de 10 – 17, excepte els dijous de 10 a 21

Adults: 100DKK

Nens: gratuït

Es recomana portar roba d’abric, a l’interior del búnker baixa la temperatura fins als 8ºC.

Un cop comprades les entrades, i demanada la informació en anglés, accedim a una sala on hi ha armes, documents, uniformes, telèfons, fotos..que ens posen en contexte.

Des del museu, es baixa al búnker. Està molt ben conservat.

Varies de les habitacions del búnker han estat restaurades amb l’aspecte original, perquè puguis sentir com vivien els soldats. Anem recorrent cada una de les sales, i llegint els panells informatius en anglés, per anar-ho contextualitzant.

A la sortida, tornem a passar per caixa, i agafem els tiquets pel tren, paguem, 20 DKK per persona. Aquí paguem amb Visa, sino en el tren també es pot pagar, però en efectiu. Aquest surt cada 30 min, desde les 10 del matí fins 30 min avans de tancar el museu. El trajecte té una duració de 10 min, i recorre un tram de l’antiga pista de municions, i dona una volta a través de la batería i un dels grans búnkers. Ens decepciona un xic, doncs veure no veus res, és més el fet d’anar amb el trenet.

De tornada a l’auto, caminem per un troç del recorregut verd, i veiem varis edificis militars, i amb els lots dels mobils entrem en alguns d’ells. Hi ha 3 recorreguts diferents.

Tornem a l’auto a dinar.

Un cop tot col.locat, re-emprenem la ruta, en direcció sud, per la costa. El paisatge d’aquesta regió és ple de dunes cobertes d’herba.

I parem finalment, a un pàrquing on veiem moltes furgos i autos, tots amb planxes de surf:

Nørre Vorupør  –  56.9585, 8.3786

Aparcament molt a prop del mar, davan de les dunes, disposa de contenidors i d’uns Wc a l’altre costat de la carretera, amb una aixeta d’aigua.

Anem cap a la platja, a veure uns paracaidudistes, i els surfers, el mar està super mogut. Hi ha un parell de búnquers petits a la sorra.

Caminem pel costat del mar fins al poble, on trobem varies barques de pesca que estan inmòbils esperant que pugi l’aigua.

I ens enfilem fins al Norre Varupor bagfyr, es tracta d’un petit far de fusta, que tenia una finalitat diferent, de la d’un far convencional. Hi havia una segona platja petita, i quan les llums estaven una damunt de l’altre, i era fosc, els vaixells de pesca podien conduir fins a port, sense quedar-se encatllats al moll.

Tornem a l’auto i decidim quedar-nos aquí a dormir.

Anem a buscar unes pizzes, fem fotos de la posta de sol.

Sopar i descansar.

 

Dia 24 – Diumenge 28/08/2022 –  Lystbådehav – Spøttrup Borg  – Bovbjerg Klint – Lyngvik Fyr Hvide Sande  – 192 KM – 3H

Hem dormit super tranquils, traiem a la Mel a fer les seves necessitats i esmorzem.

Un cop recollit tot, engeguem a les 9:45 i portem 3.809 km.

El primer destí de la jornada és:

Pk Spøttrup Borg Parkering – 56.63815, 8.78661

Aparquem sense problemes al gran aparcament de terra del castell. Lliure i tranquil.

https://www.spottrupborg.dk/

Horari de apertura: Dimarts – DIumenge 10.00 – 16.00

Nens: (0-17) DKK 0,00.

Adults DKK 80,00.

Passem per taquilla, i paguem 160 DKK, ens donen 4 tiquets amb un codi de barres que haurem de fer servir per passar la barrera automàtica que han instal.lat a l’entrada del castell.

Ens donen un mapa, i cap a dins.

El primer que trobem són uns jardins de plantes medicinals, i aromàtiques, i ens estem una estoneta xafardejant.

També hi ha una zona de pic-nic, i una zona amb arbres fruiters.

I seguim fins a l’entrada del castell,

És un castell medieval, protegit per un fossat i altes muralles construït el 1.500, una veritable preciositat. Les seves fortes defenses l’han mantingut sempre protegit dels seus enemics, mai ha siguit capturat.

En el pati central hi trobem, xanques, espases i escuts…etc i els nens es transformen, je je

La visita és per lliure, i anem recorrent totes les seves sales, no hem d’esperar trobar-hi obres d’art o mobiliari amb un valor artístic excepcional, però el castell en si mateix ja és un Tresor.

El castell de Spøttrup mostra com era la vida en un castell a l’Edat Mitjana. Encara es conserven els forats dels canons que ajudaven a defensar el castell, i els famosos 9 pous de bany medievals a les parets del castell són testimonis de la vida quotidiana fa 500 anys.

La majoria de les seves sales estan mig buides, però la seva mida reduïda i la singularitat de la seva ubicació fan que la seva visita sigui una parada obligatòria.

Un cop fet tot el recorregut, pugem a les muralles del fossat per gaudir de la seva bellesa.

Forcem el GPS a que ens porti cap a la costa, tot passant pel:

Bovbjerg Klint Parkeringsplads i Fyr – 56.51336, 8.11803

L’últim tram d’accés al Far és de grava, però compactada, cap problema per arrivar al seu aparcament. Hi ha molt de moviment de cotxes i autos, estacionem sense dificutat.

El lloc és impressionant. Aprofitem per dinar.

Sortim a estirar els cames, primer anem cap al far, on el seu color granatós el fa molt vistòs,  avui està gestionat per voluntaris, i fou construït el 1877, i es pot pujar les seves 93 escales fins a dalt, per gaudir d’unes vistes espectaculars, però fan pagar i anem amb la Mel i ho descartem. Disposa d’una cafetería.

Anem xino xano fins a uns búnquers que hi ha allà mateix, i entrem a dins.

Tot passejem pel costat dels impresionants dels penyassegats de Bovbjerg Klint i gaudim de les vistes. Es poden explorar des de dalt, o desde baix, doncs han habilitat unes escales per baixar a la sorra, i pels més valents, unes cordes.

Seguim camí tot baixant per la carretera rectíssima que passa entre el mar del Nord i el Nissum Fjord, a una banda ple de dunes i a l’altre de vaques i cavalls feliços. Hi ha aparcaments que inviten a  fer una parada i així ho fem, però sols surto jo i pujo a la duna per veure el Mar del Nord, la resta de la família es quedan a l’auto.

Seguim i ens dirigim a:

Lyngvik Fyr Hvide Sande parking – 56.05013, 8.10595

Estacionem a l’aparcament amb serveis a prop del majestuós far de Lyngvig Fyr. Un cartell ens indica que no ens podem quedar a pernoctar.

Sortim amb la Mel, i anem a l’entrada del Far, i comprem 3 entrades, 1 adult 70 Dkk, i nens gratuïts. Ens donen 3 fitxes que cal posar a la barrera d’accés per pujar a dalt. Aquest far va ser construït el 1906.

Els nens i el Jordi pugen 69 escales fins als peus del far, i després 228 més que requereixen de bona condició física. Les darreres escales són molt estretes i costerudes, la porta per sortir a l’exterior és força estreta. A dalt fa molt de vent i gaudeixen de les vistes. I en un tres i no res, tornen a estar a baix. El Jan surt emocionat, perquè ho ha aconseguit, tot i que no li agraden gens les alçades.

I seguim recorrent la llengua de terra que queda compresa entre el fiord Ringkobing i el Mar del Nord i fem parada per dormir a:

Autocamper holdeplads 56.0018920 , 8.1344776

Bonica plaça d’aparcament aïllada just davant de l’aigua. Molt tranquil.la. Disposa de serveis d’aigua, cal posar dins d’una bosseta de plàstic, la còpia groga del document degudament rellenat, amb data, matricula i número de dies i 20€.

Descansar, sopar i dormir.

 

Dia 25 – Dilluns 29/08/2022 – Lyngvik Fyr Hvide Sande  – Esbjerg – Illa Fanø – 131 KM – 3H

Un cop preparats, 10:00, km 4023, seguim camí, objectiu:

Pk Parkplatz far a Blaavands Huk – 55.55657, 8.08469

https://vardemuseerne.dk/museum/blaavandshuk-fyr/

El paisatge és encisador, el gaudim km a km. Però tot d’una, ens trobem amb una carretera de 6 km sense asfaltar, de grava compactada, i la fem amb pasciència.

La zona és zona militar, ho llegim en varies indicacions.

Arrivem al aparcament del far, i estacionem sense problemes. S’ha de dir, que hi ha gent que utilitza el pàrquing per anar a la platja.

Nosaltres anem a veure el far Blåvandshuk, aquest és troba al punt més occidental de Dinamarca,18 metres sobre el nivell del mar a Horns Bjerge. Hi ha 39 metres i 170 esglaons fins al cim del far. L’alçada del llum és de 55 metres sobre el nivell del mar. Des del cim espera una vista formidable.

El far de Blåvandshuk va ser construït el 1899 pel mestre fuster Kr. Adquirit i col·locat a la duna més alta de Blåvandshuk com a reemplaçament d’una caldera angular que s’havia construït sobre una biga de fusta 12 anys abans. El far es va encendre per primera vegada la vigília de Cap d’Any el 1900. De 1901 a 1914, el personal del far també va operar una estació de telègraf. A dalt de la torre, sota la llum, hi ha un mecanisme de rellotgeria que, amb l’ajuda d’un gran pes, fa girar la lent pesada de 4 tones.

Al final no hi pugem, doncs la Ona li fa mal de panxa, i el Jan diu que ja en va pujar un ahir, o sigui que fem una visita pel voltant.

Per accedir a dalt, és de pagament, els nens fins a 17 anys és gratuït, i els adults 50 DKK.

També veiem que hi ha un búnquer, i pugem a una de les dunes per obseravar la seva bonica platja, de sorra blanca, plena de dunes, molt salvatge i natural.

Parem al super SPAR, i és el primer super on trobem llet pasteuritzada, és a dir, que no necessita estar a la nevera, i aprofitem també per comprar quatre cosetes que ens faltaven.

Després seguim cap a Esbjerg. És una platja de sorres blanques amb una peculiaritat, una monumental obra escultòrica, composta per quatre gegants totalment blancs asseguts mirant al mar de 9 metres cadascun. «Els Homes del Mar«, hi són des del 1995.

Parking de «Los hombre del mar» 55.4885509, 8.41120019

Gran aparcament, perfecte per fer la visita. Sortim a estirar les cames i a fer les fotos sota aquests gegans blancs.

Una de les moltes joies secretes de Dinamarca es troba a la part occidental de la costa danesa i en part del Mar de Wadden. El gran arxipèlag que s’estén des d’Holanda, a través d’Alemanya i fins a Dinamarca, és conegut com les Illes Frísies.

Un grup més petit d’illes daneses està compost per Rømø, Fanø i Mandø, que estan situades en una proximitat força propera a la terra ferma.

Anem a buscar el ferri que fa de transbordador de ESBERG A NORDBY (ILLA Fano).

Seguim les indicacions del Ferri, fins arrivar a les taquilles, per nosaltres una mica estretes per poder passar amb l’auto (cal anar en compte)

Taquilles Ferri Esberg: 55.4621632 , 8.4411770

Agafem el tiquet. Per autocaravanes de menys de 12 mts paguem  279 DKK. La màquina ens indica fila 1, i cap allà anem. Al cap de poc es posa en verd el semàfor del carril 1 i embarquem.

https://www.fanoelinjen.dk/priser#lynguide

La travesia dura sols 12 min, no cal baixar de l’auto, sols apagar el motor i posar el fre de mà. El Jordi baixa a fer les fotos de rigor:

Fanø és més coneguda per la seva impressionant naturalesa i la seva vida animal, principalment aus, foques i ostres, ,i algún cervol vermell. També té precioses platjes d’arena, que tenen un quilòmetre d’ample, és per això, que té una población de prop de 500 foques, que descansen en el banc d’arena de les platjes del suroest de l’illa, concretament al banc de Galgerev. Pots trobar ámbar a la sorra.

Lo millor és recorrer tranquilament en bicicleta.

Aquesta illa fins al 1741 pertenyia al rei de Dinamarca, però com que necessitava diners la van treure a subasta, i els mateixos habitants la van comprar. La llegenda diu que: la nit anterior  a la subasta, van enviar a les noies més guapes de l’ illa cap a Ribe, van emborratxar als compradors, i els hi van retrasar l’hora dels rellotges, de tal manera, que a la subasta sols hi van anar els habitants de l’illa.

L’illa hi trobarem precioses cases antigues que encara segueixen en peu.

Al desembarcar, ja veiem foques prenen el sol en bancals de sorra.

Anem directes a :

Camperparking – 55.4341, 8.3931

Pàrquing privat, al costat del llac, de pagament. Terra empedrat. Disposa de 20 places, amb llum, wc nets, dutxes, serveis d’aigua. Propietari molt amable.

Passem per la caseta groga de serveis, i trobem el document per fer la reserva, demanen 120 DKK per nit sense llum, o 150 DKK amb llum, que inclou dues persones, i 20 DKK per nen. Reomplim el document, amb data i matrícula, i dipositem junt amb els diners, dins d’una bossa, a la bústia corresponent.

Ens aparquem en una de les places on un tac de fusta indica “Ledig / Frei”, que vol dir lliure, i li donem la volta indicant “Optaget / Besetzt”, que vol dir ocupat.  Amb aquest gest queda reservada la parcel.la, i pots sortir de l’àrea tranquilament.

Nosaltres traiem taula i cadires, i a dinar s’ha dit.

Passem la resta del dia gaudint de l’indret, tranquilitat, sol, anaguets passejant…que bé que s’està.

Fem proves de connexió, doncs demà i demà passat, haig de treballar 4h, i ho volem tenir tot preparat.

Dutxa sopar i dormir.

 

Dia 26 – Dimarts 30/08/2022 – Illa Fano

Ens llevem d’hora, buidem “poti” i ens traslladem fins:

Rindby beach – 55.419586, 8.375854

Platja molt i molt gran amb diverses files de dunes, que fan que sigui un lloc únic, tranquil, per gaudir-ne sens pressa. Accessible en cotxe, prohibit pernoctar de 21 a 7 del matí.

Circulem sense problemes al llarg de la platja, ho fem amb un xic de precaució, al principi, però ens adonem que està super compacta la sorra. Localitzem un raconet amb dues taules de picnic i ens instal.lem just al costat:

Taules pic-nic Rindby beach: 55.4006119 , 8.3924912

Aprofitem per esmorzar, gaudint de les vistes.

Preparem la conexió doncs avui em toca tele-treballar, i els nens i el Jordi surten fora, per ser més concreta, el Jan surt de l’auto per la finestra del darrera, si si tal com dic…, salta desde la finestra a  la sorra…no sabem què li va passar pel cap…

Passen el dia a la sorra, fent castells, volant l’estel, jugant amb el cotxe teledirigit, fent boles enormes de sorra, jugant a lego a les taules de fusta, ….

Un cop acabada la conexio, dinem a l’exterior i anem mirant com una serie de vehicles es van passejant amunt i avall per la sorra, jugant amb el vent i la velocitat.

Recollim, i seguim circulant  per la resta de la platja amb l’auto, fins al final.

Seal Bank Walk Meeting Point – 55.346450, 8.438605

On estacionem, i sortim a estirar les cames, doncs la marea ha baixat, i diuen que es poden observar les foques en els arenals.

Nosaltres no tenim sort, i no veiem les foques, potser encara és l’hora, però gaudim d’una platja enorme, plena de Navalles, Cargols, crancs… i molts ocells.

Tornem a l’auto i intentem anar a veure les foques al port, però aquí està ple d’aigua, i no les veiem tampoc, a veure si demà avans de sortir de l’illa les podem observar..Trobem moltes cases amb els teulats de canya, i perquè la gent no corri et fan fer eslalom, tot esquivant topalls a la via pública (és bona idea).

Tornem a l’àrea, avui hi ha forces autos i furgos. Però com que tenim la parcel.la reservada és una tranquil.litat.

Aprofitem per fer dutxes, rentar els plats a les piques a l’aire lliure.

Anècdota:apareixen tres daines a menjar herba, les fotos estan un xic borroses, però és que s’estava fent fosc.

Sopar i descansar.

 

Dia 27 – Dimecres 31/08/2022 – Illa Fanø – Ribe – 35 KM – 45M

Ens llevem molt d’hora, a les 6:15, i sense esmorzar, estem a punt a les 7:40, ki 4155.

Hem aprofitat per omplir i buidar, i ens dirigim a:

Ferri que fa Fano – ESBERG: 55.4497362 , 8.4077477

Al arrivar al port, trobem que hi ha el ferri estacionat, i un dels carrils d’accés marcat amb un semàfor verd, o sigui que anem seguint, i els nois del ferri ens indiquen on ens hem de col,locar.

Cal dir que el viatge de tornada no s’ha de pagar, s’entén que tots els vehicles que són a l’illa ja han pagat el tiquet per arrivar-hi. És a dir, el bitllet és d’anada i tornada. Nosaltres no ho sabiem.

M’entre embarcabem hi havia una foca curiosa nedant pel costat del port.

Ens dirigim cap a Ribe, 

Àrea Denmark Ribe Storkesoen- 55.3158, 8.7592

Àrea situada a 1,3 km del centre de Ribe i del Museu Viking. Places molt amplies, amb la llum inclosa. Disposa de varis Wc, molt nets. La dutxa i l’aigua per omplir es paguen a part, s’ha de comprar una targeta moneder, a la recepció (12 L= 1 DKK), que cal anar recarregant,. Les parcel.les estan marcades amb uns pals grocs, i hem de col.locar els nostres vehicles deixant 1,5 mts a cada costat de l’auto. Disposa d’un estany amb peixos per pescar, gestionat pel mateix camping. Hi ha caravanes acampades, i també bungalows. No hi ha barrera d’accés, per tant es pot arrivar tard, estacionar i fer el check-in l’endamà. Possibilitat de reservar el pa a la recepció pel dia següent. La sortida és a la 13:00.

Paguem 160 DKK, per dues persones (20€), i 10 DKK per nen, i una taxa d’admissió de 2 DKK.

Com que arrivem d’hora, les places mes amplies estan ocupades, però al cap de poc ja van marxant els usuaris, i ens instal.lem cómodament. Traiem taula i cadires i esmorzem a l’exterior, m’entre muntem la connexió amb la feina, doncs avui haig de teletreballar tot el matí.

Jo em conecto a les 10, i els nens i el Jordi marxen xino-xano al  Ribe Viking Center, Es tracta d’un museu / parc temàtic, i tot es pot tocar.

https://www.ribevikingecenter.dk/

Horario de apertura 2022

25.06.-28.08. 10:00-16:30 lun-dom

Admisión 2022

  • Adultos (a partir de 14 años) DKK 130,00 / EUR 17,93 pp
  • Niños (3-13 años) DKK 65,00 / EUR 8,97 pp

Perros

  • Los perros con correa son bienvenidos. Los perros son gratis, pero recuerde mantener a los perros con correa en todo momento y limpiar después de ellos. Recuerde traer un suministro de bolsas desechables.

 

Paguem 130 Kr per adutl, 65 DKK nens de 3 a 13 anys, i comprem les activitats 60 DKK per nen, per tant, 380 DKK.

La primera part del museu és una exposició sobre la vida dels víkings, amb la projecció d’un documental en anglès

Després trobem una zona on es reviu la vida vikinga, és a dir, que hi ha uns figurants fent artesanía, …,

és la reconstrucció d’un antic assentament viking que es va trovar a 7km de Ribe, i hi ha tots els elements: esglèsia, taller de construcción de vaixells, la granja, la sala comunal, la zona on feien els sacrificis, la cuina, els estables amb animals, el mercat ambulant…

I finalment, un espai multimèdia amb quantitat d’experiències interactives, es pot jugar amb els jocs que jugaven els vikings, fer tallers diversos i asistir a demostracions d’aus rapinyaires o d’espectacle de llluita durant tot el dia.

Els nens passen el dia entretinguts jugant amb tot.

Es queden a dinar dins del Museu, per poder veure la demostració d’aus, que la trobem un xic fluixa doncs n’hem vist d’altres molt més espectaculars. Els nens m’expliquen que inclús se’ls hi perd un falcó i han d’utilitzar el GPS per localitzar-lo.

Passem una estona de la tarda a l’àrea, nens juguen a lego, i sortim sobre les 18:30 cap al centre de Ribe.

Ribe, al centre de la Jutlàndia meridional, és la ciutat medieval per excel·lència: la més antiga i millor conservada de Dinamarca. Catedral, cases entramades, jardins, riu, és una ciutat esplèndida. El seu centre és peatonal, amb carrers empedrats, i ple de Canals.

Ens passegem per tot el centre, identificant els edificis més emblemàtics: Ajuntament, Hotel Dagmar, edifici Porsborg, Kannikegarden…etc

L’Antic Ajuntament, Det Gamle Radhus, és l’edifici més vell de Ribe, de totxana vermella Una de les sales va servir de presó, s’exposen objectes per fer execussions. El trobem tancat. Té un niu de cigonyes a la seva teulada.

Just davant, trobem un bar de copes, Stenbohus, que té un petit passadís, on en el sostre han representat la ciutat amb peces de lego.

La catedral, es va començar a contruïer el 1150, i van tardar 100 anys a acavar-la.  És molt gran, d’estil romànic. És la única esglèsia de Dinamarca amb 5 naus. Al arrivar-hi la trobem ja tancada. Hi ha la possibilitat de pujar a la torre, 248 esccales de fusta, té 50 mts d’alçada,  fan pagar per pujar, i es pot gaudir de la vista magnífica de Ribe i del paisatge.

Porsborg, és un edifici històric construït el 1582, ara hi ha el punt d’informació. I just al costat trobem també l’històric Hotel Dagmar,  amb un munt de taules a l’exterior per menjar o pendre quelcom.

Just a l’altre costat del carrer trobem el restaurant Weis Stue, una de les “posades” més antigues de Dinamarca.

També a l’altre costat de la plaça trobem l’edifici Kannikegarden, un edifici modern, contruït al 2015, però que l’han integrat molt bé amb la resta. Havia sigut una fàbrica de cotó fins que es va cremar l’any 2000, i anteriorment havia sigut un menjador dels monjos del monestir medieval. Les runes d’aquest edifici es conserven en l’interior.

Al costat trobem l’Hotel Gamle Arrest, que havia sigut la pressó, una escola de nenes i una residència de cures, l’edifici és del 1546.

Passegem pels seus carrers i anem admirant les cases amb façanes amb entremat de fusta, i altres de totxana.

Aquest poble té més de 100 cases històriques protegides, que fan que sigui un goig recorrer els seus carrers, sembla que el temps s’hagi autrat. I ens crida l’atenció les portes d’entrada pintades, molt cuques, parets inclinades cap a davant que sembla que hagin de caure, i que han resistit el pas del temps. Una d’elles es troba al carrer Praestegade, 15, edifici del 1576.

A les 20:00 som per la Plaça Major (Torvet), on hi ha la Catedral i esperem trobar al Sereno, i apareix un senyor, ben guarnit, amb una jaqueta llarga antiga fins als peus, un bastó amb punxes a la punta, amb unes claus penjades a la cintura i amb un fanal a la mà.

Va parlant amb els diferents grups de persones i intercanviem unes paraules amb ell i inclís ens fem una foto amb ell.

L’acompanyem  en la seva ronda nocturna pels carrers antics i pels edificis més emblemàtics de Ribe. És una visita guiada, gratuïta, amb les explicacions en danès i anglès.

Passem per edificis i llocs que no haviem passat, pel canals on hi ha vaixells anclats, on hi ha una columna anomenada Stormflodssojlen, on uns anells marquen el nivel de les inundacions que hi ha hagut a Ribe o pel monestir dominicà més antic de Dinamarca, on hi viuen actualment persones grans, solteres i tenen servei de neteja i de menjar.

Explica detalls interessants dels diferents racons de Ribe. Inclús anècdotes i alguna canço. I cap al final explica quina era la funció del sereno, vigilar l’aigua i el foc, i fer sonar les campanes en cas de problemes, tenia les claus que obrien les 2 portes de la ciutat, i un pal amb punxes per defensar la ciutat, era una professió que donava seguretat als viletants. Tot un espectacle, creant una atmòsfera única.

Tornem cap a l’auto. Sort que hem agafat jaquetes, i els nens s’han posat pantalons llargs.

Sopar i dormir que ja toca.

 

Dia 28 – Dijous 01/09/2022 – Ribe – Illa de Rømø – 36KM – Lechester – 426KM – H

Avui ens ho prenem en calma, esmorzem a l’exterior gaudint del sol, i ho anem recollint tot per anar al nostre últim destí del viatge: l’illa de Rømø.

Anècdota del dia: la Mel intenta menjar-se el Llom senser, al pujar a l’auto, l’haviem deixat a sobre el moble, i tira a terra els 2 gots de vidre dels tallats, i un es trenca a troços, …. Toca netejar-ho tot molt bé, perquè no prengui mal ningú.

Arrenquem11:00 ki: 4197.

Travessem el dic, d’uns 5 km,  que l’uneix amb la península de Jutlàndia i anem directea a la platja. Hi ha varis punts d’aparcament al llarg del dic que ens permeten fer alguna foto.

L’illa és la més gran de les illes que Dinamarca poseeix al Mar del Nord, tot i així no és gaire gran.

Lakolk Strand – 55.14527, 8.48579

Al aixefar la sorra, ens sembla que no és tant compacte com la de l’altre dia, però anem en compte, i aparquem a la platja, doncs es tracta d’una platja transitable, inmensa de sorra blanca.

La primera sensació és de caos. Un munt de cotxes, autos, furgos, camions… escampats per tot arreu, sense ordre…

També hem de dir que al.lucinem amb els muntatges que té fets la gent, doncs hi ha un munt d’estels de totes mides colors…. Elefants, tigres, drags, marietes, medusses, dinosaures, …..

Sortim a estirar les cames i a gaudir del munt d’inflables, i el Jan ja treu el seu estel i s’entreté una estoneta. L’Ona prefereix fer pastetes, i va a buscar aigua al mar, que està un troç endins.

El vent va afluixant, i els estels acaven tots a terra.

Dinem i replantajem la tornada.

Decidim avançar un xic ara a la tarda, per intentar fer-ho mes escalat.

Sobre les 16:00 arrenquem, destí, la mateixa àrea d’autos que vam fer servir a la pujada, és a dir, uns 430 Km.

Lechstedter Obstweinschanke: 52.1164601 , 10.0291476

Al cap de poca estona sortim ja de Dinamarca i entrem a Alemania.

Pel camí trobem un munt d’obres, que ens fa enlentir en el nostre trajecte. I algún tram on l’asfalt deixa molt que dessitjar, que fa que la Mel s’estressi encara més.

Arribem ja fosc, són les 22:30 i al pàrquing hi ha un parell de cotxes, i un parell de furgos molt mal posades, una al davant de l’altre que fa que haguem de passar molt justos entre elles.

Aquest aparcament és gratuït, i disposa d’un punt de llum. Nosaltres no ens endollem, doncs anem bé de “power”.

Sopar i descansar.

Dia 29 – Divendres 02/09/2022 – Lechstedt – Anjoutey 660 KM – 7H

Ens llevem d’hora, comencem la jornada de conducció, a les 8:00, ki 4666, engeguem.

Creuem Alemania, i entrem a França.

Avui un dia llarg, però anem fent parades, i alternant el copilot, i algun que altre capritx per entretenir: llaminadures, nutela, peli, música…

Anècdota del dia: parem a posar AdBlue, a una màquina, 12 litres, així ja no hem de patir.

I parem a la mateixa d’àrea d’autos que a la pujada:

Aire de stationament Camping Car Anjoutey : 47.6999 , 6.93372

Arrivem sobre les 20, i trobem una auto estacionada. Disposa de 3 places, al costat d’una pizzeria. Gratuïta, amb sistema de buidatge (grises i negres). Per aigua potable i llum cal comprar 1 jetton, a la pizzeria, 5€ 55 min de llum o 30 mm d’aigua (ho trobem car), però com que no ho necessitem, per nosaltres ha sigut un descobriment aquesta petita àrea, molt ben ubicada per utilitzar-la de punt de pas.

Aprofitem per buidar el “potti”, i anem a encarregar pizzes per sopar, molt recomanables, molt net, artesanals.

 

Fins demà.

Dia 30 – Disbte 03/09/2022 – ANJOUTEY – MONTBLANC – 705 KM – 8H

Avui ens llevem amb pluja, que durant la nit ens ha anat acompanyant.

Arrenquem 8:40, se’ns han enganxat els llençols, ki 5320.

Trobem una Boulangerie, i anem a buscar pa i alguna coseta dolça per acompanyar-nos durant la llarga jornada de quilòmetres que ens espere’n.

Objectiu :

Les Tips du Soleil (Montblanc) – 43.3860 , 3.3498

Anem a provar una àrea nova, que hem vist al Parc4night que té bones referències.

Es troba a uns 10 km de l’autopista, entre vinyes de Languedoc. Al arrivar, trobem dos zones per estacionar, una a la dreta, de grava, i una a l’esquerra sota uns pins. Ho trobem un xic desendressat.

No trobem a ningú que ens atengui, ja és tard, són les 20:30,truquem a un timbre de la caseta blanca, segons ens indiquen uns campistes catalans, però no respon ningú, o sigui que ens instal.lem i demà ja farem el check in.

Hi ha forces autos, i inclús un bus, i una auto amb remolc, és a dir, hi ha vehicles de grans dimensions, que ens sorprén, doncs la carretera per la qual hem passat amb el GPS, en alguns trams és estreta.

Cal destacar que no se sent res de res. El silenci està garantit i la seguretat també.

Hi ha zona de serveis d’aigua, disposa de llum. Un petit parc infantil amb un “boti-boti”

Preu 8€, 3€ llum i 4€ rentadora.

Sopar i dormir.

 

Dia 31 – Diumenge 04/09/2022 – Montblanc  – IGUALADA –  345 KM – 4H

Hem passat la nit del lloro, teniem molta calor, engeguem ventilador, i tots els volets oberts.

Passem a fer el “chek in” a la caseta blanca.

Esmorzem i aprofitem per omplir i buidar, i ja deixar-ho llest.

Hora de sortida 9:45 ki:6025

Passem tot el matí a la carretera, entrem a Catalunya i ja fins a casa.

Arribem a les 14:00 KILOMETRES TOTALS: 6350

Estem molt contents, hem tancat un nou projecte que ens pensàvem que no podriem dur a terme. Ha anat tot molt bé, i ens hem sentit molt cómodes amb la nova autocaravana.

A la vegada estem cansats, i el cap ja està pensant en com tornem a la rutina, doncs demà toca incorporar-nos a treballar i el dimecres els nens comencen una nova etapa, 1r ESO, en un nou centre ESCOLA PIA IGUALADA, i en aules separades, nous reptes, nous amics, noves il.lusions…

Tanmateix per nosaltres viatjar ens dona oxigen, i ni que sigui per curts periòdes de temps, ens permet sortir de la roda, de la rutina, i DISFRUTAR.

SALUT I KM