DIA 50 – DIVENDRES  09/08/2024  – DESCANS

 

Avui està plovent i les precisions són que ho estarà tot el día.

L’activitat d’avui era anar al parc d’ aventures.

Decidim fer jornada de descans i intentar recuperar demà.

Cap a la tarda vespre deixa de ploure i sortim a estirar les cames pels voltants.

El Jan es banya sense llegir uns cartells informatius que indiquen que si l’aigua està tèrbola, que no s’aconsella el bany per un problema amb unes algues. O sigui que l’envien de pet a la dutxa de l’auto, a fer-se tres ensabonades.

Hem de dir que els WC de l’estacionament estan nèts, però els tanquen automàticament de les 23 a les 7.

Passa el viatge preparatori a Oslo.

 

DIA 51 – DISSABTE  10/08/2024  HELGØYA – MJØSA – MØLLERSTUFOSSEN – OSLO – 220 KM – 4H

 

Avui ja no plou, esmorzem i ens traslladem fins a l’aparcament del parc d’aventures a passar el dia:

 

Helgøya Klatrepark AS – El parc d’escalada més gran d’Innlandet – 60.72675, 10.97618

Aparcament del parc d’aventures (climbing park) de Helgoya.

Estacionen perfectament, i anem a comprar les entrades. Paguem 700 NOK, pel Jordi i el Jan. L’Ona no li ve de gust i jo faig de fotògrafa.

 

https://helgoyaklatrepark.no/

De dilluns a diumenge de 10 a 17h

Es traca del parc d’escalada més bonic i més gran de l’interior de Noruega, disposa de pistes d’escalada per a tothom, des dels més petits fins als més durs. Aquest consta de 14 senders i 20 tirolines, un total de 160 elements d’escalada.

Davant de tots els senders hi ha un gran espai obert amb bancs i taules, i barbacoes que la gent pot utilitzar lliurement. També hi ha un quiosc. Si voleu menjar casolà realment bo, podeu demanar-lo amb antelació

Ens entreguen material: arnés i casc. No guants, el Jan es posa els seus.  Després d’una petita explicació de com utilitzar el material, el Jan i el Jordi es posen a recórrer els diferents cirqüits.

Va per colors: Verd, blau, lila, vermell i negre.

Comencem pel Verd i el blau. El Jan està súper emocionat. El Jordi va seguint-lo sortint de la zona de confort, i posant a prova l’equilibri. Els circuits estan molt ben preparats, i van guanyant alçada a mesura que va pujant el nivell.

També disposen d’una tirolina de 450 mts. On es tiren els dos.

Fem una petita parada al mitg, per veure aigua i menjar un xic. I el Jan vol pujar a un circuit vermell i ho fa tot sol.

És una bona feina.

Decidim tornar a l’auto a dinar i ja traslladar-nos al nostre pròxim destí Oslo. Són les 16:00.

Prèviament passem pel súper a comprar.

I fem una bona tirada fins a Oslo la capital:

Àrea Oslo – 59.92, 10.6756

Bona ubicació. Ben comunicat en autobús o bicicleta al centre. De pagament, disposa de tots els serveis d’aigua, llum. Wc i dutxes.

En arribar hi ha un munt d’ autos, però estacionem sense cap problema i anem a pagar al parquímetre, paguem 650 NOK per nit, en paguem dues. Endollem doncs la llum està incluida en el preu.

Sopar i descansar.

 

DIA 52 – DIUMENGE  11/08/2024  – OSLO

Avui toca ciutat. Esmorzem, traiem a la Mel a fer les seves necessitats i la deixem a l’auto amb tots els bolets oberts, amb la turbo-vent extraient aire. Baixem totes les persianes, per evitar el sol. També li deixem engegats 2 ventiladors, un al terra on ella hi posa el seu musell, i un sobre la taula amb oscio, que fan que no passi calor. Dos plats d’aigua i el menjar. Ella a la ciutat s’estrena molt i ho passa fatal.

Comprem la OSLO PASS per 2 dies. Pots adquirir l’Oslo Pass a l’aplicació Oslo Pass o als molts punts de venda que hi ha per tota la ciutat. Nosaltres ho fem per l’App i l’ activem al matí.

Adults (48h) 760 NOK

Nens entre 6 i 17 anys (48h) 380 NOK

https://www.visitoslo.com/es/actividades-y-atracciones/oslo-pass/precios/

Amb l’Oslo Pass tindràs accés gratuït a la major part dels museus i llocs d’interès d’Oslo.
L’Oslo Pass et permet viatjar sense límit en transport públic per Oslo i les zones pròximes a la ciutat.

 

Sortim de l’àrea i caminem uns 10 min fins a la parada del Bus 30, Karenslyst allé, direcció Bygdøy i baixem a Bygdøynes:

No hem de fitxar ni res, sols cal tenir a disposició la App per si el revisor t’ho demana.

La primera visita és el:

MUSEU FRAM

https://frammuseum.no/

Horari: maig-setembre: 0930-1800. Octubre-maig: 1000-1700.

Entrada familiar: 2 adults + 2-5 nens 300 NOK

Les entrades estan incloses amb la OSLO PASS.

El Museu del Fram o Frammuseet és un museu situat a l’illa de Bygdøy, que té com a atracció principal el vaixell polar Fram, construït el 1892.

El museu conta la història de l’exploració polar noruega, que es compara amb la història mundial d’investigació sobre les regions polars.

Hi ha tres plantes, amb panells informatius, inclús en castellà que ens donen un munt d’informació

El vaixell és l’original, amb el seu interior intacte. Els visitants poden entrar a dins i observar-lo.

Sortim molt satisfets, ens hauria agradat també visitat el Musu Víking, però està en remodelació.

Ens acostem a agafar el TAXI-FERRI, que ens trasllada a l’altre costat, també està inclòs amb la OSLOPASS:

Gaudim de les vistes:

Un cop a terra, mirem l’opció de llogar patinets elèctrics, n’hi ha per tot arreu, però resulta que és a partir de 16 anys, i mirem si podem anar dos en un patinet i també diu que està prohibit. Ho gestionen dues empreses:Volt i Ryde.

O sigui que anem xino-xano cap al Aker Brygge, és un barri atractiu i ple de vida el passeig marítim del qual constitueix un dels llocs més populars de la ciutat tant per a turistes com per als locals. Va ser construït després de la demolició de diversos antics edificis industrials entre 1986 i 1998,

I ens acostem a un dels punts curiosos d’Aker Brygge és The Sneak Peak, una peculiar torre de vidre amb un ascensor que s’eleva 54 metres per oferir un punt de vista diferent de la zona. Però està tancat.

Busquem un restaurant per fer un mos i una parada tècnica, doncs fa força calor, i les cames ja pesen.

Tornem a caminar, i anem a buscar el Tranvia 12, a la parada Aker Brygge, direcció Kjelsås, i baixem a la segona parada Øvre Slottsgatte:

Anem a visitar Akershus Fortress, les entrades també estan incloses amb la OSLOPASS.

https://kultur.forsvaret.no/festninger/akershus-festning

Horari d’obertura:

Porta Principal Zona de la Fortalesa: de 6 a 21 h Portes laterals tots els dies de 7 a 18 h.

El Centre de Visitants Entre setmana i caps de setmana Maig – Agost: 10:00 – 17:00
Setembre – Abril: 10:00 – 16:00

El Castell: Maig-agost Dilluns-Dissabte 10-16 h Diumenge 12-16 h

Família (dos adults + fins a quatre nens): 250 NOK,– Gratuït amb Oslo Pass

Originalment, el castell d’Akershus va ser construït com a fortalesa medieval al voltant del 1300 dC sota el regnat del rei Håkon V. Durant la primera meitat del segle XVII, el rei danès/noruec Cristià IV va decidir modernitzar-lo i reconstruir-lo en un castell renaixentista.

Al segle XIX, el castell va caure en mal estat i va estar a punt de ser enderrocat. Afortunadament, el castell d’Akershus va ser rescatat i restaurat durant la primera meitat del segle 20 després que Noruega recuperés la seva independència el 1905.

Va ser construït per protegir i proporcionar una residència reial per a la ciutat.

Els nens demanen una audioguia, que està en anglès, i ens fan de guies. També agafem un tríptic en castellà.

Trobareu restes del castell medieval original, habitacions utilitzades com a residència dels reis danesos-noruecs, masmorres ombrívoles, passadissos estrets i sales majestuoses.

 

Recorrem les diferents sales. La magnífica església del castell i el Mausoleu Reial també formen part del recorregut pel castell.

El castell també s’ha utilitzat com a base militar i presó.

Avui, les esplèndides sales del castell acullen les funcions oficials del govern noruec.

I la última sala ens sorpén la seva vidriera:

Sortim molt satisfets, i anem a agafar de nou el Tranvia 12 a la parada Kontraskjæret, direcció Kjelsås, fins a Dronningens gate:

Per anar a gaudir de la MAGNÍFICA BIBLIOTECA: aquesta ocupa una extensió de 13 500 metres quadrats distribuïts en sis plantesi va ser dissenyat pels estudis d’arquitectura Lundhagem i Atelier Oslo i es va obrir al públic el 18 de juny de 2020. 

Els usuaris registrats poden utilitzar la biblioteca tots els dies, fins i tot quan no hi hagi personal, de 7 a. m. a 11 p. m. També és possible demanar prestats i retornar llibres quan la biblioteca no té persona. Disposa d’un munt d’espais diferents, creant un ambient molt agradable, taules individuals, taules rodones, butaques, sofàs, zones per menjar… molta claror… un model a seguir

Tot seguit anem a l’edifici del costat, l’Opera. Aquest va ser inaugurat el 2008 i va ser dissenyada per l’estudi d’arquitectura noruec Snøhetta, just davant del fiord d’Oslo. El conjunt, inspirat en un tèmpà emergint del mar, està íntegrament revestit amb marbre de Carrara i vidre.

El sostre de l’ edifici s’ inclina cap al nivell del sòl, creant una gran plaça que convida els vianants a pujar i gaudir de les vistes panoràmiques d’ Oslo. Si bé gran part de l’edifici està cobert de granit blanc i un marbre blanc.

Accedim al seu interior, i gaudim del vestíbul

Anem fins l’estació de tren, on aprofitem per berenar:

I desde allà mateix agafem el tren R21 direcció Stabekk, i amb dues parades som a Skoyen:

I desde la parada amb uns 5 minuts caminant som a l’àrea.

Són les 18, traiem la Mel a fer un tomb.

Movem l’auto per omplir aigua, lo què ens sorprèn és que l’aigua està al mateix lloc dels endolls de la llum…  I també buidem les grises i negres, just davant dels mòduls sanitaris.

Doncs si vols fer una dutxa cal anar a la botigueta i pagar 30 NOK, per persona, perquè et donin la clau. Ja és prou cara l’àrea, podrien incloure dins del preu la dutxa, no? Per tant, decidim dutxat-nos a l’auto i llestos.

Traiem les cadires i gaudim del sol.

Sopar, peli i a descansar.

 

DIA 53 – DILLUNS  12/08/2024  – OSLO

Avui també dediquem el dia a recórrer la ciutat. Un cop ben esmorzats i amb la Mel ben instal.lada com una princesa de l’auto, sortim a buscar el Bus 20. Ens arribem caminant a la parada OlavKyrres plats, direcció Galgerberg, i baixem al cap de 5 parades a Majorstuen.

Majorstuen o Majorstua

És un barri particularment ric, coneguda pel seu vibrant centre de la ciutat i especialment per la seva zona comercial. La zona té diverses cases elegants c. 1880-1890. La zona també és un important nus de transport públic a Oslo, on operen totes les línies de metro, tres línies de tramvia i cinc línies d’autobús.

Recorrem un xic els seus carrers, inclús entrem en alguna de les botigues.

Seguim caminant, aquest cop pel carrer:

Bogstadveien

Aquest carrer es considera un districte central de negocis i compte amb amb moltes de les grans botigues exclusives de la ciutat, així com entreteniment, hotels i restaurants. És la combinació perfecte de l’encant del món vell i les tendències modernes. Bogstadveien s’estén des del barri de Majorstuen fins al barri de Hegdehaugen.

 

Seguim a peu fins arribar a:

Slottet

El Palau Reial és la residència oficial dels reis de Noruega a Oslo. Va ser construït al segle xix, entre 1823 i 1848, amb planta en forma de C, on el costat central és més ample i conté un cos central sortint cap a banda i banda. És obra de l’arquitecte Hans Linstow,

Situat al centre de la ciutat, al capdamunt d’un turó, el Palau Reial és una de les principals atraccions turístiques d’Oslo. Amb la seva façana blanca i les seves columnes corinties, no va ser fins al 1849 que la família reial es va traslladar a viure-hi. Des d’aleshores, ha estat testimoni d’importants esdeveniments històrics i polítics del país.

El Palau Reial compta amb més de 170 habitacions, de les quals 34 estan obertes al públic durant l’estiu. Aquestes sales estan decorades amb mobles i obres d’art de diferents èpoques, la qual cosa permet apreciar l’evolució de la decoració i l’estil a Noruega. A més, hi ha una exposició permanent sobre la història de la monarquia noruega, que inclou objectes personals dels reis i reines.

És visitable sempre amb guia, desde finals de juliol i l’agost, de 10 a 17, però no ens entra amb la Oslo Pass o sigui que ho descartem.

Canvi Guàrdia

A més de recórrer l’interior del Palau Reial, una altra activitat que no pots perdre’t és el canvi de guàrdia. Aquest espectacle es duu a terme tots els dies a les 13:30 hores davant del palau, i és una tradició que es remunta al segle XIX. Durant aproximadament 40 minuts, els soldats de la Guàrdia Reial desfilen al ritme de la banda militar, mentre els turistes i locals observen l’impecable acompliment dels guàrdies.

El canvi de guàrdia és una experiència que no només és visual, sinó també auditiva, ja que la banda militar toca música clàssica i popular noruega. A més, els guàrdies també realitzen una desfilada pels carrers propers al palau, cosa que permet als espectadors seguir-los i prendre fotografies de prop.

Com que encara és molt d’hora, descartem quedar-nos. I baixem pel carrer:

Karl Johans Gate

És el carrer principal d’Oslo. La porta de Karl Johans és un compost de diversos carrers antics que solien ser vies separades. La secció oriental formava part de la ciutat original de Cristià IV prop de les muralles que envolten la ciutat. Quan les muralles van ser retirades per donar pas a la catedral d’Oslo, tres seccions separades es van convertir en Østre Gade.

I ens arribem fins al:

Stortinget

Construït el 1866, el Parlament de Noruega és un dels edificis més majestuosos de la ciutat. Entre les propostes per a la seva edificació, es va escollir la de l’arquitecte suec, Emil Victor Langlet.

Inicialment, l’edifici era molt gran per a les necessitats del parlament, per la qual cosa també albergava altres agències del govern.

D’altra banda, l’edifici és la seu anual del Premi Nobel de la Pau. Per la qual cosa, cada any des de 1901, el Comitè Nobel Noruec atorga el Premi Nobel de la Pau a persones o organitzacions que van lluitar pels drets humans, van promoure el desarmament o van resoldre conflictes.

Pensàvem que es podia visitat, sols el gaudim per fora.

Decidim fer una parada per dinar, doncs les cames ja estan cansades, i dinem al restaurant italià Olívia.

Ara toca acostar-nos al Barri:

Cristiana Torv

És l’epicentre del nucli antic d’Oslo, conegut també com a Cristiania, es troba als peus de la fortalesa d’Akershus. Anomenada així per l’antic nom d’Oslo, la plaça és una fita important del patrimoni cultural de la ciutat. La intrigant barreja d’elegància arquitectònica, riquesa històrica i vibrant vida contemporània.

L’Escultura de la mà, és potser l’element més destacat de la plaça i la seva font, que es diu que simbolitzen el punt en què el rei Cristià IV va decidir reconstruir la ciutat, doncs el 1624 després d’un gran incendi les seves cases de fusta van ser greument afectades.

Al voltant de la plaça hi ha edificis històrics i bellament conservats, amb una varietat d’estils arquitectònics. Els edificis alberguen una varietat de botigues, cafeteries i restaurants, creant un ambient vibrant i bulliciós.

Seguim recorrent Oslo, ara toca acostar-nos fins a:

Oslo domkirke

La Catedral d’Oslo, antigament Església del Nostre Salvador (Vår Frelsers kirke) – és l’església principal, així com l’església parroquial del centre d’Oslo. L’edifici actual data de 1694 a 1697. Ha sofert diferents renovacions.

La família real Noruega i el govern Noruec utilitzen la catedral per esdeveniments públics.

 

Ens traslladem amb transport públic , agafem l’autobús 54 direcció Kjalsås stasjon, desde la parada Jernbanetorget, fins a la parada Møllerveien, 3 parades.

Amb l’objectiu de recórrer dos carrerons amb encant:

Damstredet in Telthusbakken

Telthusbakken i Damstredet són dos carrers pintorescos i idíl·lics del centre d’Oslo. Estan situats en una zona amb una història que es remunta gairebé mil anys enrere.

Tots dos carrers estan plens de petites cases de fusta que tenen uns 200 anys d’antiguitat. Estan ben cuidades i pintades de diferents colors, i amb bells jardins. Combinat amb l’absència de trànsit de cotxes.

I ja per últim anem al mercat:

Mathallen

El Mathallen Oslo està situat a l’animat barri de Vulkan, entre l’est i l’oest, al centre d’Oslo. La sala és un paradís per als amants de la gastronomia amb més de 30 botigues especialitzades, cafeteries i restaurants que ofereixen productes i plats d’alta qualitat. És un lloc fantàstic per gaudir de qualsevol cosa, des d’un dinar ràpid fins a una nit completa amb menjar i begudes.

I ara ja anem de tornada. Agafem primer un Bus, el 34, direcció Ekeberg hagueby, a la parada Møllerveien, i baixem a la parada Jernbanetorget, que és l’estació de tren.

On agafem el tren R12, direcció Kongsberg, fins a Skoyen, dues parades.

I caminant fins a l’Àrea.

Estem molt cansats i decidím pernoctar a la mateixa àrea.

Sopar i a dormir.

 

 

DIA 54 – 13/08/MARÇ 2024 OSLO – Rollag – ESGLÉSIA DE NORE – 158 KM – 3 H

Avui ens posem el despertador a les 7 del matí. Sortim amb la Mel a que faci les seves necessitats. Aprofitem per omplir i buidar.

Decidim anar a buscar una Bugaderia a Oslo, i escollim:

Clean Kokos (Vask Selv) – 59.9374 , 10.7527

Bugaderia automàtica, que funciona amb la Appwhash By miele. Establiment obert de 6 del matí a les 22. El sabó està inclòs en el servei.

En arribar estacionem perfectament en el carrer, en línia, anem al parquímetre i paguem per 2h 13€.

Entrem a la bugaderia, hi ha forces rentadores i secadores, tot súper net i nou. A la paret hi ha penjades les instruccions de com procedir. Sols cal descarregar l’aplicació, registrar-se, fer un pre-pagament mínim de 20€, posar la roba a la màquina, escollir el programa, i especificar en la App el codi de la rentadora / secadora que necessites utilitzar. Un cop acavat el servei la App t’ envia un missatge al mòbil. Tot molt fàcil i ràpid.

Posem dues rentadores, i m’entre la roba es renta aprofitem per esmorzar. En acabar el servei la App t’ envia un missatge. O sigui que tornem a l’establiment i posem la secadora, aquest cop ajuntem les 2 rentadores en 1 secadora. I tornem a l’auto a fer un café. Un cop tot assecat, toca plegar tota la roba i col.locar-la.

Tant la rentadora com la secadora costen 70 NOK.

A les 12:45 avancem en la ruta.

Fem una parada per dinar:

Pàrquing Riksveg – 59.7741 , 9.5749

Estacionament al costat de la carretera, disposa de taula de pic-nic i contenidors. Just al costat del llac.

Seguim avançant per la carretera FV98 i per la 40. Trobem que la majoria de les cases tenen un “Horreo”. Són construccions precioses destinades normalment a enmagatzemar aliments.

Els últims 5,7 km passem per la FV107, que ens avisa d’amplada 3,1 mts i alçada 3,8 mts, doncs hem de passar per sota d’un petit pont, passem a poca poc, sense dificultat.

Ens estacionem a:

Església de fusta de Rollag – 60.02111, 9.27333

L’ església de fusta de Rollag probablement es va construir originalment a la segona meitat del segle XII. Es va esmentar per primera vegada en fonts escrites el 1425. L’ església de fusta de Rollag està decorada amb una barreja d’ expressions artístiques d’ una sèrie de períodes de l’ Alta Edat Mitjana. Cal destacar que està oberta de les 11:00 a les 17:00. I la visita a l’interior és de pagament.

L’església està rodejada d’un Mur de pedra, amb unes làpides amb anelles de ferro molt curioses.

Són les 16:55 i trobem que el guia local està ja recollint per tancar, i ens deixa entrar gratuïtament a fer les fotos.

És molt bonica i curiosa.

Seguim avançant i anem molta part del camí seguint una antiga via de tren en desús

I finalment ens estacionem a l’aparcament:

Aparcament Nore – 60.1679, 9.0115

Aparcament ideal per passar la nit. Molt tranquil. Gratuït. Hi ha un supermercat.

El Jordi, la Mel i jo, sortim a estirar les cames, passem a visitar l’esglesia Nore (Nore kirke) de fusta blanca, passem pel súper i ens acostem a l’església Nore stavkirke que volem visitar per dins, però a aquestes hores està tancada, o sigui que ho deixem per demà.

 

DIA 55 – DIMECRES  14/08/2024  – NORE STAVKIRKE – LLAC SONSTEVATN – XXX KM – X H

Al final hem dormit acompanyats per una altre autocaravana, molt tranquils. Els nens estan cansats, i els deixem dormir. Esmorzem, traiem a la Mel i ens traslladem a l’altre aparcament amb l’auto.

Són les 12. Ha estat plovent tota la nit i segueix caient un xirrimiri.

Església de Nore – 60.16453, 9.01041

Aparcament de dia, no es permet la pernocta, ideal per visitar església.

Ens estacionem intentant molestar el menys possible, ens posem en diagonal. Agafem els cangurs i el paraïgua i cap a l’església.

 

Nore Stavkirke

Aquesta es troba al municipi de Nore i Uvdal a Buskerud. L’església de fusta de Nore va ser construïda segons un estil arquitectònic anomenat: Numedalstype. L’església fou construïda com a església cruciforme aproximadament el 1167, amb galeries, presbiteri i naus creuades amb absis. Això era molt rar en aquell moment, i no es coneix cap altra església a Noruega o Europa que pogués haver estat un model per a aquesta estructura.

Està oberta del 15 juny al 18 d’agost de 10:00 a 18:00.

De pagament. Adults 90 NOK, nens de 1 a 16 anys gratuït.

El seu exterior, ja val la pena veure’l, és d’un marró més clar que les que hem vist fins ara, envoltada de tombes força antigues.

La porta principal té uns geroglifics molt curiosos.

Paguem l’entrada 18 NOK i ens donen 4 enganxines. És preciosa, tota de fusta inclús el terra. Amb una columna central on li pengen les cordes per tocar les campanes.

Es troba plena de dibuixos en el sostre, parets, columnes… És petitona però val la pena la seva visita.

Parlem un xic amb el guïa, i ens explica que està estudiant castellà.

 

Marxem molt satisfets, pròxima parada:

Nore og Uvdal Bygdetun (i església de pentagrama d’Uvdal) – 60.26507 , 8.832018

Aparcament un xic inclinat, però perfecte pels nostres vehicles.

Anem a comprar les entrades paguem 60 NOK per adult, nens gratuïts:

Nore og Uvdal Bygdetun

Es tracta d’un Museu Local de Nore i Uvdal dins del qual es troba l’església de Stave d’Uvdal a Kirkebygda amb una vista fantàstica d’Uvdal. Va ser construït als anys 80 i s’hi ha traslladat diferents edificis històrics del municipi: unes granges, l’escola, un “horreo“…

 

Uvdal stavkirke – L’església d’Uvdal Stave no té el seu aspecte original, però és el resultat d’una expansió i modificacions constants fins al 1800. Cada segle hi ha afegit alguna cosa, i així l’Església s’ha convertit en un bell i pintoresc exemple de com l’estil de construcció i la decoració de diversos períodes poden fusionar-se en un lloc ric i harmoniós.

El 1978, es van dur a terme excavacions a l’església d’Uvdal Stave. Un va trobar, entre altres objectes, més de 500 monedes sota el terra. D’aquests podem concloure que l’església probablement va ser construïda a finals del segle XII.

Un altre descobriment interessant van ser els diferents forats a terra fets per pilars d’un edifici encara més antic, que probablement també era una església. En un d’aquests forats hi havia dues monedes de principis del mateix segle, que poden indicar l’edat de la primera església.

No sabem com podria haver estat aquesta església ni la seva mida.

 Primer de tot anem a l’església amb un guïa que ens acompanya i ens respon a tots els dubtes que tenïm però no ens fa cap explicació.

 

Ens entrega un tríptic amb castellà i ens diu que podem anar a veure tots els altres edificis que estan oberts.

Entrem a la majoria d’ells, un d’ells es l’horreo.

Avui recorrem una carretera estreta amb calma, té bona visibilitat, gaudint d’unes vistes impresionants, trobem un munt de granges amb els típics horreos

El dia es va tapant i apareix la boira

I fem parada per dinar a:

Uvdal – 60.2055, 8.5657

 Estacionament preciòs amb vistes al llac Sonstevatn. Força nivellat i gran. Tranquil per passar-hi la nit.

 

Està plovent, i la boira fa que tinguem visibilitat zero al nostre entorn, el que fa que ens plantegem si avançar o quedar-nos a l’ estacionament .

Al final decidim quedar-nos a passar la nit i esperar que el temps millori.

Passem la resta de la tarda a l’autocaravana, aprofitant per avançar feina, mirem una pel.licula mentre que sopem i després anem a dormir.

 

DIA 56 – DIJOUS  15/08/2024 LLAC SONSTEVATN

– GAUSTABANEN – KONGSBERG – 184 KM – 3 H

Avui és el Sant de l’Ona i s’ha aixecat la boira, que en permet gaudir de l’indret on hem pernoctat:

Toti estar ennuvolat, esmorzem, traiem la Mel a passejar i sortim en ruta a les 10:15.

Pel camí anem gaudint de les granges del sud de Noruega, on moltes d’elles tenen «Hórreos» molt curiosos:

Passem pel costat del Riu Austbygdae, que baixa de color marró fosc i amb molta força:

Ens desviem uns 4 km per poder omplir i buidar a:

Rjukan – 59.8785 , 8.6066

Zona de buidatge amb tot lo necessari, Grises, negres i aigua potable.

Re-emprenem ruta, pujant el port per la carretera Svineroivegen, i Tuddalsvegen, el paissatge és brutal, fins a l’aparcament:

Gaustabanen – 59,85316, 8,68721

 Aparcament per autocaravanes, per pujar al Gaustabanen. Es permet la pernocta. Wc en el pàrquing superior. Vista fenomenal.

 

Gaustabanen és un funicular ferroviari, dins de Gaustatoppen. Es tracta d’una atracció turística molt singular. No hi ha ferrocarril similar al nord d’Europa!

El Gaustabanen és un funicular de muntanya que va des de Langefonn 1150 metres sobre el nivell del mar gairebé fins al cim del Gaustatoppen a 1800 metres sobre el nivell del mar.

Des de l’inici fins al cim triga 15 minuts.

El recorregut consta de 2 trams i 3 estacions. Des de l’estació inferior, però, un tramvia elèctric porta 850 metres a la muntanya fins a Brekket.

Allà et dirigeixes al telecabina que et porta a l’estació superior i a la sortida de dalt. El funicular va ser construït originalment com a part d’una instal·lació secreta de l’OTAN el 1959. Després que l’OTAN abandonés les instal·lacions i un gran esforç dels entusiastes, el funicular es va obrir al públic el 2010.

Avui en dia, el Gaustabanen està obert tot l’any i és molt popular i dóna fàcil accés al cim d’una de les muntanyes més boniques de Noruega.

https://gaustabanen.no/en/

Horaris
Gaustabanen està obert tots els dies.

01.07 – 18.08 Tots els dies 09:30 – 18:00

19.08 – 20.10 Dilluns – Dijous 09:30 – 16:00 Divendres – Dissabte 09:30 – 18:00
Diumenge 09:30 – 16:00

21.10 – 22.12 Tots els dies 09:30 – 16:00

Preus de les entrades
Adult Només anada: 360 NOK Anada i tornada: 495 NOK

Nens de 5 a 15 anys Anada: 235 NOK Anada i tornada: 300 NOK

Nens de 0 a 4 anys Gratuït

Gos Només anada: 50 NOK Anada i tornada: 75 NOK

Deixem a la Mel a l’autocaravana, doncs és una gossa molt poruga que no li agraden els sorolls.

I anem a la botiga a comprar les entrades, agafem anada i tornada, i per dos adults i dos adolescents paguem: 1590 NOK.

I anem a agafar el tramvia elèctric, petitonet, que ens endinsa dins de la muntanya, disposa de dos vagonetes, una blava i l’altre vermella, que té capacitat per 20 ocupants:

I tot seguit agafem el funicular costerut, de color blau, aquí el Jordi i el Jan van escales a munt i entren a la cabina del conductor, i jo i l’Ona ens quedem a l’últim per veure la pujada de la via, és molt curiós.

El Jan i el Jordi parlen amb el maquinista que els hi explica, que el sistema actual és el mateix que es feia servir en el passat excepte l’ordinador de bord, i es passen tot el trajecte conversant amb anglès amb ell.

Un cop a dalt, caminem per un passadís ple de fotografies antigues, fins a sortir a l’exterior.

Fa molt vent i fred i ens segueix acompanyant la boira, que en un primer moment no ens deixa gaudir de les vistes. Però gràcies al vent, aquesta recula ràpidament i gaudim de la panoràmica espectacular.

Trobem força gent fent la caminada a peu de pujada i/o de baixada.

Pugem les escales costerudes fins al refugi, on comprem unes gofres amb melmelada i un got de xocolata calenta.

I per últim acabem d’arribar fins a dalt on hi ha l’antena de Telenor.

Vistes espectaculars.

Desfem el camí fins a l’aparcament molt i molt satisfets.

Tornem a la carretera, seguint avançant per la carretereta Tuddalsvegen. on trobem les reines de la casa per la carretera, les ovelles:

I empalmem amb la E134, per agafar la bonica carretera 361, i tot seguit la 37  on parem a dinar és força tard:

Kongsberg – Fv37 – 59.7251, 9.3543

Aparcament amb taules de pic-nic, amb bones vistes al llac Buvannet.

Ens dirigim a Kongsberg, i decidim parar a repostar:

LPG Kongsberg – 59.6845 , 9.6345

Autoservei de LPG, amb instruccions clares de com procedir. Tot molt fàcil

I ja l’últim tram fins a pernoctar a:

Mines altiplà Kongsberg – 59.63025, 9.60038

 Lloc ideal per pasar la nit i fer una pausa. Aparcament gratuït disposa d’una platja molt bonica i zona per barbacoas. Wc del museu. Visites guiades.

Està plovent.

Avui toca fer pastís pel Sant de l’Ona i celebrar-ho com toca.

Bona nit.