Dijous 31/10/2024 IGUALADA – SANT FELIU SASSERRA ( FIRA DE LES BRUIXES) – 64km – 1h

Avui sortim amb l’auto, per fi, primera escapada després de vacances i ho farem pel Lluçanès. Però no tot són flors i violes, doncs el Jan té un esquinç al peu desde dijous passat, i ens toca gestionar-ho.

Un cop acabada la jornada laboral, comencem a preparar les coses. I sortim tard, després dels extaescolars, són les 20:30.

Hem reservat plaça al pàrquing per autocaravanes que han habilitat a Sant Feliu Sasserra, on se celebra la FIRA DE LES BRUIXES, ho hem fet on-line, prèvi pagament de 5€, per tot el cap de setmana.

https://firabruixes.cat/fira-bruixes/actualitat/

Realment hem reservat per dues autos, doncs aquest finde llarg, anem amb la família Jiménez-Hermida. Amb aquest preu s’inclou l’accés als WC i dutxes del camp de futbol.

Camp futbol – Sant Feliu Sasserra – 41.9447640 , 2.0155054

En arribar, mostrem el codi Qr i ens donen accés al camp de fútbol. La porta per accedir al camp, és un xic estreta, però amb precaució entrem dins. Ens estacionem i reservem la plaça del costat amb un cono que hem portat de casa. Hi ha un munt d’ autos i furgons.

Avui fan actuacions, però estem molt cansats i ens fa mandra.

Sopar i a descansar.

 

Divendres 1/11/2024 FIRA DE LES BRUIXES

Hem dormit  molt tranquils, faig un tallat i trec la Mel a estirar les potes.

Xino-xano m’acosto al Forn de pa Can Jan, on compro pa, coca de vidre i coca de sucre. Disposa també de queviures.

Les parades estan ja instal.lades i fan molt de goig.

Torno cap a l’auto i esmorzem.

Arriben els nostres amics, s’ estacionen al nostre costat i sortim cap a la fira.

Passem pel Parc dels castanyers, on hi ha Ford trucks, amb xurros, pollastres a l’ast…Ens crida l’atenció una parada de taronges i mandarines, i ens prenem un bon suc. En un petit escenari trobem canalla representant llegendes.

Passem el matí recorrent els seus carrers i paradetes, comprem embotits i formatges.

Al accedir a la Plaça de baix, el carreró està ple d’herbes penjades, hi ha un llibre per anotar Dites, Creences i Remeis populars. També es pot recollir una castanya de la sort, que s’ha de guardar a la butxaca esquerra i guardar-la fins l’any vinent. Prendre un gotet de ratafia, i xerrar d’ herbes remeieres. Tot molt cuquetó.

Seguim fins a la Plaça de l’església, on tenen unes tarimes muntades, i al llarg del dia van fent respresentacions dels processos i judicis de bruixes que es van dur a terme al poble durant el segle XVII. La plaça s’ omple de gent i és un xic agoviant. No es veu gaire bé, potser les tarimes haurien de ser mès altes o la gent seure al terra…. Els nens es cansen i tornem cap a l’auto.

Traiem taules i cadires i dinem junts.

Després de reposar, i jugar a alguns jocs de taula, tornem cap al centre.

Recorrem de nou les parades, els nens volen creps i no els ve de gust veure les representacions, no és gaire cómode, potser si hi haguéssim cadires….

Torrnem a la plaça de l’església, a les 18, i gaudim de les últimes representacions: Ball de les escombres, L’aniatitorit i Sardana dels aprenents de bruixot. El Samaniat. Captura i judici. La plaça està a petar, i hem d’estar tota l’estona en peus. Al mitg de la plaça s’ha format una rotllana i és on realitzen els balls. A la façana de l’església es projecten les imatges. És bonic però força cansat. Han gravat totes les actuacions per Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=6MSORM6liwg

Tornem a l’auto a sopar i dormir.

Dissabte 2/11/2024 SANT FELIU SASSERRA – LLUÇÀ

Esmorzem i decidim canviar de lloc, parem a:

Àrea d’ autocaravanes de Prats del Lluçanès – 42.0045 , 2.0338

Àrea de pagament, amb serveis d’aigüa, grises, negres i blanques

simplement per buidar i anem fins a Lluçà:

Monestir de Santa Maria de Lluçà – 42.0509 , 2.0352

Lloc molt tranquil. Estacionament per uns 12 vehicles, força ampli, disposa de contenidors. WC al monestir. Ideal per passar el dia i nit.

Decidim sortir a estirar les cames, fem una volta circular:

Wikilock Alzina gran del Vilaró, Bauma dels Bous, Cal Vilaró, Mas el Castell, Ermita Sant Vicenç del Castell, Ruïnes Castell de Lluçà. – 5km. – 183 mts desnivell.

Sortim a estirar les cames, primera parada:

Alzina Gran del Vilaró

L’Alzina Gran del Vilaró és una bonica alzina situada al peu de la pista forestal per on discorre el GR-1, prop del Monestir de Lluçà. Es tracta d’una alzina de grans dimensions, amb un perímetre de tronc de 279 centímetres a un metre d’alçada. Destaca per la gran capçada de forma arrodonida, que assoleix una alçada d’uns 12 metres, amb un diàmetre de brancada que sobrepassa els 15 metres. Just davant de l’alzina s’inicia el corriol que, descendent entre boixos, condueix a la balma dels Bous.

El Jan no va massa segur amb el turmell, i decideix tornar a l’auto amb el,Jordi. Els demès seguim avançant.

Font i Balma dels Bous

Es tracta d’una balma de grans dimensions, de 40 metres de llargada que conté una petita font al seu extrem sud. La balma orientada a l’oest destaca per la seva gran profunditat, d’uns 10/13 metres. En alguns punts de la balma hi ha restes d’un antic tancat per a guardar bestiar.

A l’extrem sud hi ha una font que consisteix en una gran formació de tosca coberta de molsa per la que regalima l’aigua per tres punts diferents: el principal a l’esquerra dirigit amb teules, el central format per una regata picada a la roca per on regalima l’aigua i el de la dreta, on l’aigua cau sobre una petita pica circular completament coberta de molsa.

Seguim per una pista forestal, tot passant per la masia Cal Vilaró.

Seguim avançant fins a trobar el Mas El castell on obrim una tanca metàl.lica, aquí ja tot el camí és de pujada, anem fent parades per reposar.

Un cop a dalt gaudim de:

Ermita de Sant Vicenç del Castell

És una petita joia del romànic del Lluçanès, situada dalt del turó del castell de Lluçà, vers la seva banda nord-est, a pocs metres del que fou la fortalesa. Es tracta de l’antiga capella del Castell de Lluçà, una església del segle XI, de planta circular, una tipologia de les quals n’hi molt poques a Catalunya. L’església té un petit portal cap a ponent, i un absis a llevant. La nau és coberta amb una cúpula totalment circular i l’absis amb volta de quart d’esfera. La porta, oberta amb arc de mig punt, se situa a ponent; al cantó de migdia, prop de l’obertura de l’absis i al fons d’aquest a llevant s’obren dues finestres de doble esqueixada.

Es tracta d’un dels millors i escassos models d’església romànica rotonda de Catalunya. Se’n conserven sis de senceres i tres de mutilades.

I ens enfilem cap al:

Castell de Lluçà

El Castell de Lluçà es troba encimbellat dalt d’un turó prop del nucli de Lluçà, a 896 m d’altura. El castell medieval es troba actualment en ruïnes i les restes actuals consisteixen en un pany de mur al costat de tramuntana del conjunt, d’una alçada de dos pisos, en la qual s’obre una finestra bífora que ha perdut la columneta, i dues estances rectangulars al cantó de migdia. L’estança de majors dimensions, situada a llevant, era coberta amb volta de canó, avui esfondrada, en la qual s’obren dues portes, cobertes amb arc de mig punt perfectament adovellat. L’altra sala és una petita dependència gairebé quadrada coberta amb volta de canó a la qual s’accedeix pel sostre, sense cap altra obertura, la qual cosa fa pensar que es tractava d’una cisterna, hipòtesi que reafirmen els seus murs arrebossats i lliscats.


On gaudim d’unes molt bones vistes. I ara ja sols toca anar de baixada fins a l’aparcament.

Dutxa i dinar.

Sobre les  17:30 anem a visitar el Monestir. Ens rep el Sr. Joan Vila, el conservador d’aquest espai, i hem tingut molta sort, Durant mès d’una hora ens ha compartit un munt de coneixement, apropant els fets històrics a l’actualitat, fent que petits i grans mantinguéssim l’atenció durant tota la visita.

 

Monestir de Lluçà

El Monestir de Lluçà, antiga canònica agustiniana, constitueix un petit gran conjunt patrimonial medieval de primer ordre dins el romànic català. Aquest conjunt està format per l’església de Santa Maria de Lluçà que conserva l’absis romànic orientat a llevant i les dependències canonicals organitzades entorn al pati del bonic claustre del segle XII. Una petita joia arquitectònica que conserva 20 dels 22 capitells originals, decorats amb temes vegetals com fulles, tiges, pinyes i  bestiari, així com àbacs i cornises d’entrellaços, palmetes i altres ornaments. Només un dels capitells presenta una iconografia antropomòrfica on es representen dues figures, una dona i un home, totalment vestits i asseguts, amb una tija vegetal que els neix entre les cames i que es desenvolupa vers la part alta del capitell, derivant amb sengles fulles.Aquest claustre fou construït per àrabs sobre una roca sense betes que ha permès que resistís el pas del temps.

A l’església de Santa Maria de Lluçà es conserva l’antiga ferramenta medieval de la portalada principal, amb decoracions curvilines de ferro forjat acabats amb caps de serp. També conserva una còpia del preciós frontal d’altar d’origen italobizantí, datat del segon quart del segle XIII (l’original conservat al MEV), una còpia de la creu d’altar de Crist Majestat, original també conservada al MEV, i una petita col·lecció d’art litúrgic de la parroquia de Lluçà (calzes, crismeres, custòdies, copons, reliquiaris de la Vera Creu, encensers, talles, etc.).

El monestir també conserva dues sales amb les pintures gòtiques originals del segle XIV que formaven part inferior de la volta del cor de l’església de Santa Maria de Lluçà. Es tracta d’un dels millors conjunts de pintura catalana que marquen l’època de transició de la pintura romànica al fresc a la pintura gòtica sobre taula. Aquestes sales ere’n l’antic refactori i la cuina.

A l’exterior de l’absis es conserven cinc tombes antropomorfes excavades a la roca, datades de principi del segle X, època de la consagració de la primera església de Santa Maria de Lluçà (905dc).

El recinte del monestir està clos per un mur perimetral i una porta d’accés lateral al cantó de migdia. La porta d’arc de mig punt, adovellat està coronat amb merlets o matacà, que recorda els sistemes medievals de defensa.

Horaris d’obertura:Dimecres, dijous i divendres, d’11 a 13.30 h
Dissabte i diumenge d’11 a 14 h i de 16 a 18 h

L’entrada és gratuïta però s’aconsellarà fer donatiu per ajudar a preservar l’espai.

Tornem a l’auto a fer deures, sopar, peli i a descansar.

Diumenge 3/11/2024 LLUÇÀ

Hem dormit molt tranquils i fresquets.

Avui volíem anar a visitar la formatgeria:

https://www.formatges-lluca.cat/

Som una família que gestionem una explotació ramadera i una petita formatgeria a Lluçà

Organitzem VISITES GUIADES per conèixer el ramat de cabres de pastura que tenim a Lluçà.

Durant la visita expliquem com treballem a pagès, quines feines fem al ramat, al camp, a la formatgeria, i quines eines i maquinària utilitzem. El nostre és un projecte sostenible i respectuós amb el medi ambient!

Finalment oferim un tastet dels nostres formatges únics, elaborats amb llet crua del nostre propi ramat de cabres,  en un entorn únic, a 150m del Monestir Romànic i als peus del Castell de Lluçà.


  • L’activitat té una durada aproximada de 1h
  • El preu és de 10€/persona adulta (a partir de 4 adults) – infants gratuïts fins a 12 anys. En cas de ser entre 1 i 2 persones el preu és de 40€.
  • Cal reserva prèvia al telèfon 619.72.80.79

 

Els escrivim però resulta que aquest diumenge no és possible. Per tant canviem de plans, i sortim a editar cames.

Wikilock Balma del Garet i Pantà del Garet des de Monestir de Lluçà – 4 km, sense desnivell.

Sortim a estirar les cames fins l’hora de dinar.

Ens costa un xic localizar el track, però ho aconseguim. La balma no és tant espectacular com la d’ahir, però és un indret cuquetó.

Seguim un xic més tot passant pel costat d’un ramat de vaques, que estan lliures.

Al arribar al Pantà de Garet, hi ha cartells informatius sobre els gossos pastor i els remats, que cal no molestar i mantenir distàncies:

Anem buscant bolets també, nomès agafem algun fredolic, ni que trobem un munt de bolets dolents, cal no tocar-l’ós, però alguns són de gran bellesa. Trobem un cap de bestiar sobre un arbre:

L’indret és molt tranquil.

Ens toca recòrrer un petit tram per carretera fins a agafar el desviament cap al castell.

I ja l´últim tram per pista de nou fins a l’aparcament.

Ens canviem i anem a tdinar al restaurant-fonda just davant del Monestir, on hem reservat prèviament:

La Primitiva – tel:628631246

Es tracta d’una experiència culinària diferent, no hi ha carta, ens serveixen 5 primers plats, i un segon. Els van portant a mesura que vas menjant.

Als nens els hi fan pasta i salsitxes amb patates.

Ho trobem tot molt bo.

Els nens han trobat un taulell d’ escacs i passen una bona estona jugant.

Tornem a l’auto a veure el Barça-Español.

I ja recollim i cap a casa, prèvia parada de nou a l’Àrea de Prats del Lluçanès per buidar.

Fins la pròxima sortida.