Dijous 24 de Febrer 2022

L’Ona es lleva amb febre, i no va a l’escola al matí. Per la tarda, fan la rua del Carnestoltes, i li fa molta il.lusió, doncs cursa 6è de primària, i és l’últim any de l’escola. I agafa forces i cap a la rua.

Per la tarda, el Jan va a bàsquet, l’Ona, es queda a casa. Un cop pleguem de treballar, anem preparant les coses per marxar. Aconseguim sortir sobre les 21:00, direcció Aitona.

Hem buscat informació i hem vist que a Aitona hi ha dues Àrees:

Àrea Autocaravanes al costat del poliesportiu, disposa de 15 places, estància màxima permesa 48h, està prohibit acampar, gratuïta, sense llum, amb serveis d’aigua. Zona compartida amb cotxes.

GPS: 41.49161, 0.46015

    Àrea autocaravanes Mirador Montefiu. De pagament, 12€, amb servei de llum i aigua. Molt bones vistes.La pujada és un xic empinada, però cap problema.

    GPS: 41.49965, 0.46524

    Decidim optar per la segona, doncs tot i estar mes allunyada, volíem tenir llum.

    En arribar, hi ha una furgo francesa, i ens estacionem, deixant una plaça al mig. Sopar i dormir.

    Jo dormo amb l’Ona, al llit de darrera, doncs encara no es troba bé, i el Jan i el Jordi dormen junts, al llit de davant. És tota una festa.

     

    Divendres 25 de Febrer de 2022

    Avui ens prenem el dia de descans, a veure si recuperem a l’Ona. Aquesta nit encara ha tingut dècimes, però ja surten els mocs, i la cosa comença a millorar.

    Sobre les 9 passa un noi a cobrar amb el TPV.

    Com que l’àrea és tant gran, amb el terra de pedres, el Jan treu el cotxe teledirigit i aprofita per derrapar, fer giravoltes…etc.

    També traiem les bicis noves, que ens van portar els Reis, i les estrenem oficialment, voltant per l’Àrea.

    Fem pràctiques de vol amb el dron, ni que fa un xic d’aire.

    Dinem caldo de Nadal, que hem portat congelat, a veure si aconseguim que el constipat de l’ Ona marxi.

    Per la tarda, sessió de pel.lícula. Comença a arribar gent, amb furgos i autos. No a totes les poblacions és festa divendres, hi ha gent que fa festa el dilluns, per això hem estat tant tranquils.

    I a l’hora de brenar, anem a estirar les cames fins al poble. A l’entrada del poble, un mural pintat, amb els camps de color rosa, ens dona la benvinguda. Trobem els forns de pa tancats. I ens acostem fins l’altre aparcament del poliesportiu, per fer-li un cop d’ull, hi comença a haver autocaravanes estacionades.

    Recorrem els carrers del centre, passem per l’esglèsia, on les cigonyes han fet varis nius.

    Tornem a l’àrea, sopar i dormir.

    Dissabte 26 de Febrer de 2022

    Avui ens llevem amb el Jan amb febre, 38,2, està fet un cromo. Es queixa de mal de coll, i mal de cap,  o sigui que passem el matí recollits a l’auto, donant-li temps al Jan a recuperar-se. Tirem de Gelocatil.

    Dinem i el Jan comença a espavilar-se un xic. I decidim marxar sobre les 15 cap al pavelló, xino xano, doncs recomanen ser-hi 30 min abans, per agafar els tiquets, que prèviament haviem reservat a la web de turisme d’Aitona:

    https://fruiturisme.info/ca/

    Fruiturisme és un nou concepte turístic que té com a protagonista la fruita dolça i tot el món que l’envolta. Disposen d’experiències en plena natura, una immersió en els camps de fruita dolça d’Aitona, una vivència única, plena de sensacions, sabors, olors i dolces degustacions, que t’apropen a l’essència més íntima del conreu del presseguer.

    Nosaltres reservem Experiència estacional de l’arbre fruiter, a les 16:00 de la tarda.

    • Origen i final de les rutes: Plaça del Poliesportiu d’Aitona
    • Cal arribar a Aitona 30 minuts abans de l’hora de sortida i entrar dins l’edifici del Poliesportiu per registrar-se i agafar l’entrada de la visita guiada.
    • Durada de les visites guiades: aproximadament 1:30h
    • Les rutes seran guiades per pagesos locals.
    • El preu inclou els desplaçaments amb bus.
    Es recorda que la flor és efímera i està en constant evolució en funció del clima i per tant, no es pot grantir un estat òptim de la floració en totes les dates previstes per a realitzar visites.

    Paguem 2 adults i 2 nens de 4 a 12 anys, 36€.

    Entrem al pavelló, el tenen tot ple de paradetes de productes locals, tot fent una U,  i al centre les taules dels tiquets.

    Al cap de poc, arriba l’autobús, i agafem les places de davant. Ens fan un tomb amb el bus, i una guia ens va donant un munt d’informació.

    Ens deixen baixar en un camp amb de presseguers ja florits, on un pagès ens explica tot el procés de cura dels camps, i dels sistemes de plagues que s’estan fent servir. Torna a venir el Bus, i ja ens porta de nou al pavelló.

    Ho trobem interessant, però és una llàstima que no estigui tot florit, realment li falten un parell de setmanes, això varia segons els anys. Els perers estan endarrerits, alguns camps de presseguers (flors roses) i d’albercocs (flors blanques), i alguns ametllers, ja estan en flor.

    Tornem cap a l’auto, prèviament fem una compra de productes locals per fer un tastet, i parem també al forn rústic que hi ha de camí.

    Quan arribem  a l’área, fem sessió de peli, i sopar i dormir.

    Avui jo dormo amb el Jan, per anar controlant la febre, i l’Ona dorm amb el papa.

    Diumenge 27 de Febrer de 2022

    Ens llevem i tots ens trobem bé. Per tant, decidim moure’ns d’ubicació i traslladar-nos a un pàrquing on el dia anterior haviem vist vàries autocaravanes estacionades.

    GPS: 41.48445, 0.46218

    Pàrquing gratuït amb zona de pic-nic, amb petita tirolina, i papereres. En arribar hi trobem varies autos i furgos que hi han passat la nit.

    Ens estacionem i esmorzem.

    Avui l’objectiu és fer un tomb fins al Poblat de Genó, però els nens ho faran amb bici, i el Jordi, la Mel i jo a peu:

    Primer creuem el pont sobre el riu Segre, que és tant estret que hi ha un semàfor que gradua el pas:

    És una ruta senzilla sense cap dificultat, sols cal anar amb compte amb el primer tram doncs passen forces cotxes, però el voral és suficientment ample per passar sense cap dificultat:

    Seguim fins a trobar el canal de Seròs, on hiha un cartell que ens indica, Poblat de Genó, que ens desviem a l’esquerra i agafem una pista sense asfaltar, aquest Poblat es troba dalt d’un petit turó, que pugem arrossegant les bicis sense cap problema, i gaudim de la tranquil.litat i de les vistes de la contrada:

    I seguim recorrent el Canal de Seròs per un costat i després per l’altre, estem completament sols:

    Fem una parada tècnica per menjar una peça de fruita i ja ens reincorporem a la ruta.

    Hem de dir que, trobem unes petites mosquetes molt emprenyadores, que ens trenquen l’harmonia, vaja que ens toquen els nassos.

    Gaudim dels camps florits, encara que no ho estan al 100%, en totes les seves varietats, sent el color rosa el predominant:

     

    No tots els arbres floreixen al mateix temps, trobem que les pereres estan tot just brotant, i no tenen flor:

    Tornem a l’auto un xic angoixats per les mosques, dinem en el mateix aparcament mentre els nens juguen a la tirolina.

    Anem recollint i passem per l’Àrea d’Aitona gratuïta per buidar i omplir:

    Hem de donar les gràcies a aquest poble, pel seu acolliment, hem estat gaudint amb tranquil.litat i respecte, i hem pogut ensenyar el nostre territori un cop mes als nostres fills, tot un plaer.

    Gràcies

    Teníem també planejada aquesta altra activitat, però no la vam poder realitzar, ho deixem per la pròxima vegada:

    Punt informació d’Utxesa La Fusteria:

    GPS:41.491236 , 0.508935

    En el punt d’informació hi ha lavabos, mapes, i una zona de pic-nic. Lloc ideal per observar aus poc comunes, com cignes i les seves cries. Disposa de maquetes d’animals a tamany real, molt interessants.

      Ruta per l’Embassament d’Utxesa – 7,56 km – circular- 44 desnivell

      És un pantà únic a Catalunya, doncs no es troba a cap riu, sinó al mig del traçat del Canal Industrial de Seròs, entre el km 19 i 21. Per la seva construcció es van realitzar tres preses de terra, que van ser recobertes de pedra,  Les dues primeres es troben a les Valls del Secà i de la Valleta, de 388 i 270 m de longitud respectivament, i d’entre 18 i 14 m d’alçada, que donen nom al Pantà del Secà. I per l’altra banda, el pantà d’Utxesa, amb la presa amb el mateix nom, aquesta , la més gran, de 28 m d’alçada i 400 m de longitud. Aquí podem observar un sistema de presa interessant, si més no curiós, es tracta d’un Mur en forma d’emes.

      Si es disposa de bicicleta, es pot fer la llarga, de 14 km que és espectacular.