Divendres  15/08/2014 – TAZONES – LASTRES – RIBADESELLA – COLUNGA

Ens llevem al pàrquing de Tazones.

Hem arribat a la conclusió que la millor opció, per tranquilitat i per bonic hagués estat el pàrquing a peu de Ria del Puntal.

Esmorzem i ens preparem per la sortida.

Km inicials : 16183

Hora Sortida : 10:45

Ens dirigim a fer un parell de dies de descans.

Entrem a càmping, aprofitant que el dia es presenta ennuvolat i llavors aprofitarem per rentar roba.

Càmping Arenal de Moris

43°28’21″N 5°10’58″W (49.8 m)

Càmping molt correcte, amb piscina, i amb parcel.les molt grans per autocaravanes.

Dissabte 16/08/2014 – DESCANS – COLUNGA – CANGAS DE ONIS – COVADONGA 

Dia de platja.

Ens llevem al Càmping amb la intenció de fer dia de platja, però deixant el Càmping. Les previsions del temps són optimistes.

Km. inicials : 16254

Hora : 11:30

Després de pagar, sortim en direcció a la mateixa platja al costat del Càmping, des del que veiem autocaravanes aparcades. Arenal de Morís

En arribar però veiem que és un pàrquing privat amb un guàrdia a la taquilla que fa pagar 5€ per estacionar l’auto. Tot i així encara es queda un xic lluny de la sorra.

Així que seguim desfent el camí d’ahir per anar a buscar un pàrquing de peu de platja que vàrem veure passant.

Pàrquing playa Espasa

43°28’20″N 5°12’50″W (11.0 m). 5€ autocaravanes tot el dia.

Té una zona al fons a la dreta força àmplia on indiquen que estacionin totes les autos. Hi ha cartell de prohibit pernoctar.

Queda a escassos 100 metres de la platja i petit passeig marítim. Està dotat de serveis, bars, restaurants i la platja té dutxes. També estamà ple de taules de pícnic i zones d’esbarjo per nens, amb alguna tirolina inclosa.

La platja, en la seva zona esquerra és bastant rocalllosa. En canvi, en la part dreta i central és de sorra fina i amb forces metres de platja.

Nosaltres aprofitem el temps de sol i estem a la sorra terrenant fins vora les 15h, quan ens decidim per anar a dinar a un restaurant que està just a sobre nostre, al passeig Martím i que fa molt bona pinta. De fet, malgrat el munt de taules que tenen, la cua d’esperar és llarga però curiosament i per un cop de sort ens donen una taula sense esperar, no sabent massa bé perquè. En tot cas, ha estat una decisió molt encertada. Tot estava boníssim. A base de tapes de peixet.

Acabem fent un descans a l’autocaravana per prosseguir al lloc de destí d’avui, Cangas de Onís i preparar-nos per els 2 dies allà, entre visites a Covadonga i caminada pels llacs.

Ens separen uns 27 km de distancia, passant per una carretera que porta fins al bonic mirador de Fito, on no ens parem perquè quasi bé no hi ha aparcament reglat i és un tros de carretera estret on trobem moltíssims cotxes realment mal aparcats admirant les vistes.

Els últims 7 km ja son de carretera nacional fins al pàrquing de Cangas de Onís, només entrant al poble a la dreta, al costat d’una estació de autobús

43°21’09″N 5°07’31″W (72.1 m).

Quan arribem el parking ja no està en hora de pagament. I com havíem llegit, les úniques 4 places destinades a autocaravana estan ocupades. A més estan mal situades i son molt petites.

Nosaltres encara portàvem de cap intentar pujar als llacs en horari d’apertura de la carretera, a partir de pes 20h, però creiem que si totes aquestes autos no hi pujen serà perquè després a dalt et posen problemes per pernoctar. Ho confirmen amb una trucada a Turisme  de la zona, on ens diuen que de cap manera no es pot pernoctar adalt.

En tot cas ja sabíem que al costat es permet pernoctar en un descampat de sorra destinat a Camions i autobusos. Allà ja està tot pràcticament ple de autocaravanes i furgos, i ens costa trobar un lloc, ni que al final ho aconseguim

43°21’12″N 5°07’34″W (62.2 m).

Durant tot el vespre el parking s’omple mes i mes d’autocaravanes i algunes no hi caben.

Sopar i dormir.

Diumenge 17/08/2014 – CANGAS DE ONIS – LAGOS COVADONGA

Ens desperten al pàrquing de terra dels autobusos i camions al costat de l’estació d’autobús.

Al final hem dormit al voltant d’un es 40 autocaravanes i furgonetes.

Ens llevem sobre les 8:30 i canviem els plans previstos. Havíem d’estar-nos 2 dies aquí, per visitar el primer dia Covadonga i el segon dia els Lagos de Covadonga.

Com que la previsió del temps és que avui diumenge faria sol i demà dilluns pluja, canviem l’ordre i anirem avui a dalt als Lagos. Així que fem un esmorzar lleuger, ens vestim adequadament per la caminada i fem entrepans per dinar als llacs.

Anem a l’estació d’autobús per comprar els bitllets a la finestreta d’ALSA, la concessionària d’autobusos per pujar als llacs.

Preu adult anada – tornada i parada a Covadonga : 8€.

Preu nens a partir de 3 anys : 3,5€

La freqüència dels autobusos és molt alta, 1 cada 15 minuts aprox. I s’agafa des de la mateixa Estació.

La pujada ens resulta un xic caòtica. Un dels nens ens ha vomitat, ja que la carretera està plena de curves i els conductors no paren de fer accelerades i frenades.

En arribar a dalt, reconduim el tema, donem algun suc als nens i demanem al punt d’informació de l’aparcament que ens expliquin un xic la Ruta que portem de cap, la PR2, que fa un volt de 5 km (3 hores aprox) per sobre dels 2 llacs i la mina. Descobrim novament que les noies dels punts d’informació (almenys la majoria de les que nosaltres hem trobat no han estat ni massa simpàtiques ni massa aplicades). La informació que ens dóna és escassa i diu que no té mapes de l’indret.

Comencem doncs la ruta entre una legió de turistes calçats amb xancletes, mini faldes …. per un suau ascens fins al Mirador del Príncipe, després desfem un Troç del camí, baixant novament a l’Arboreto que també funciona com a centre d’interpretació i «merendero»‘, tot travessant-lo, trobant llavors la Minas de Buferrera. Que es passen per dins, seguint la via.

Tot continua per camins ben adequats, amb suaus ascensos fins al primer dels llacs, La Ercina. En aquest llac també es disposa d’un aparcament de cotxes i un servei de bar.

A pocs mentres amb escales en pujada s’arriba al mirador Entrelagos, que com el seu nom indica està situat al ben mig dels dos llacs, i permet una bona visualització de tots dos, així com de la serralada on també es pot divisar el mar al seu darrera en dies clars com el d’avui.

Aprofitem per dinar en aquest indret privilegiat.

Acabem l’excursió fent una forta baixada amb un camí d’escales ben acondicionat fins a l’altre llac el Enol,  rodejat de bonica vegetació, grans prats i molts ramats de cabres, ovelles i vaques, igual que en la resta de paratges que hem estat visitant aquí dalt.

Després del llac, acabem la baixada novament fins al pàrquing per tal d’agafar novament l’autobus de tornada.

Novament i veient que anem molt bé de temps canviem els plans previstos per avui i per demà

Estalviarem i utilitzàrem el mateix bitllet de bus per parar-nos a Covadonga i fer-ne la visita prevista per demà.

Adelantarem novament un dia que canviarem per un dia a la platja en benefici dels nens.

Així doncs esperem a poder pujar a un autobús en les places davanteres per intentar evitar un nou desastre de marejos i similars.

Parem a Covadonga i iniciem la visita, passem per l’Entrada de los Leones, pugem per les escales fins a la Cova Sagrada, atravessant-la passant pel Parc del Príncep, visitem la Basílica. Desfem el camí tornant a la Cova Sagrada, veient la Gran Campana Monumental just al damunt, anem a veure la Verge i baixar novament per les escales, i just a sota al costat de l’estany anem a tocar la Fuente de los 7 Caños .

Resum de Covadonga, doncs Montserrat en Petit. !

Retornem a la Parada de l’autobus que ens deixarà al pàrquing d’autocaravanes, però primer passem en una suau caminada per dins del poble de Cangas per anar a buscar una Fleca. Veiem que hi ha forces restaurants amb molt bona pinta.

Aprofitem per reservar la visita de demà a la Ruta de la Sidra i queso Cabrales.

Sopar i dormir.

Dilluns 18/08/2014 – CANGAS DE ONIS – ASIEGU – COLOMBRES – LLAMES – LLANES

Ens despertem d’hora, a les 8, per esmorzar.

Aprofitem just abans de sortir per buidar i carregar aigües a l’àrea de Cangas. Les autos no han de pagar per entrar al pàrquing a fer-ho. Finalment només Buidem perquè l’aixecament de la font és convencional i no ens volem estar tanta estona per omplir.

Km. Inicials : 16286

Hora Sortida : 9:30

Agafem la AS-114 fins a Carreña, on ens desviem per una carretereta local, de 3,5 km fins a Asiego. Aparquem a l’entrada del poble, a l’esquerra

43°19’24″N 4°51’45″W (402.8 m)

Preu per adult : 22 €.

Nens fins a 5 anys : gratuït.

Hem anat amb una hora d’antelació per no tenir problemes d’aparcament i som els primers i per tant podem aparcar i encarar bé l’autocaravana.

El poble és petit i no es pot aparcar dins.

Demanem un tallat mentre esperem l’hora d’inici, les 11:30, en la mateixa terrassa exterior del bar – restaurant Casa Niembro. Ells son els encarregats de La ruta de la Sidra i formatge.

Finalment descobrim que el grup acaba estant format per unes 50 persones. Ens sorprèn tanta afluència, i el fet de que molts son catalans.

Els divideixen en dos grups i són dos guies germans, propietaris del negoci, els que faran tot el recorregut amb nosaltres.

Comencem per una explicació de geografia i història del Concello de Cabrales, i en particular De Asiego i de la seva família. Son ja la tercera generació en el negoci.

Expliquen dades molt interessants tant de la denominació d’origen del Formatge Cabrales com de la seva producció, sempre lligat a la vida quotidians de la gent del territori.

Seguim amb molt d’interès les explicacions doncs aconsegueixen que siguin molt antenes i al mateix temps enriquidores.

Seguidament ens porten a visitar des de l’exterior la formatgeria del poble, amb les típiques màquines i tancs de procés de la llet i la fermentació de la «cuajada»

Continuem amb un passeig per dins del poble, explicant-nos tant la forma de constituir-se a Astúries els pobles i Concellos, el perquè n’hi ha tants i les seves característiques formes de construcció de l’hàbittat de vida i treball. Coses tant interessants com la diferència entre un horreo de planta quadrada i una punxa o bé una panera rectangular i dues punxes. També que si les columnes son de pedra, és que és un horreo de terra particular i privada. En canvi si les columnes són de fusta, el horreo és privat però el sol que ocupa és en qualitat de cessió.

El següent és un passeig fins a les muntanyes on ens expliquen la geografia de les mateixes  i el particular clima d’Asturies, que fan per exemple que puguin produir Sidra i no Vi, ja que el raïm necessita moltes mes hores de sol del les que Astúries no disposa. Ho enllacen també amb la ramaderia i les seves tradicions.

Finalment baixem fins a una de les seves coves, on guarden els formatges per la seva modulació. Ens expliquen detalladament tot el procés i les característiques que s’han de donar necessàriament per produir Cabrales. També desmunta certs mites sobre aquests formatges, amb la finalitat de aconseguir apreciar-los i distingir-los millor.

Ja en aquest punt, i després de dues hores, desfem el camí novament fins al poble i ens porten a un local on ells produeixen Sidra, habilitat també com a gran menjador, per dinar una típica «Espicha» asturiana.

Ens serveixen ous durs, amanides, tortas de blat de moro, fabada amb bacallà, formatge Cabrales, picat de carn axorissada, «morcilla», i xai guisats amb patates. Tot remullar amb Sidra a discreció, de la seva pròpia elaboració i que «escancien» de forma molt original i Moderna. Tot acaba amb un Postre de natilles amb poma, i una breu projecció del seu procés d’elaboració de Sidra,,

Tot plegat està basat en el retorn de treball al camp seguint les formes artesanes de sempre i millorant els Processos amb L’ajuda de les tècniques actuals.

Finalment acabem de dinar a les 16:30, i encara passem una estona més fent un altre cafè a la terrassa del seu bar. Ells mateixos ofereixen la possibilitat de comprar allà Mateix els seus productes.

Com a conclusió creiem que és un dels millors dies que hem passat a Astúries i que es pot considerar una vista imprescindible en aquests viatge. Els propietaris son molt amables i agradables. Un dia exquisit.

Tornem a agafar l’autocaravana direcció al següent punt de demà, els Bufadors de Llanes.
Haviem d’anar inicialment a l’Area de Colombres, que està molt més lluny per conduir l’endemà fins a Llanes, però decidim arriscar-nos i després de navegar un xic per Internet trobem una Area recreativa a Garanya, que és precisament el lloc des del que demà podem iniciar la excursió

43°27’18″N 4°57’59″W (48.5 m)

És una àrea amb barbacoes, taules de pícnic i aigua potable, just al davant d’una petita Hermita

L’Últim tram d’accés és un xic més estret de pas, però anant amb compte es passa bé.

Acabem pernoctant al lloc 2 autocaravanes i 5 furgonetes.

Sopar i dormir.

Dimarts 19/08/2014 –  LLANES – PLAYA FRANCA – COLOMBRES

Ens llevem a les 9:00 entre núvols per esmorzar i iniciar la sortida de la nostra excursió als Bufones de Pría.

La nit ha estat tranquil.la i la elecció del lloc encertada.

Sortim a les 10:30 cap als camins rurals de darrera de l’àrea recreativa, que donen accés als Bufones, forats al Terre pels quals en marea alta i certes condicions marítimes el mar expulsa l’aire i aigua de les cavitats, com si fossin surtidors.

Anem un xic a cegues, doncs des d’aquest punt no està massa ben senyalitzat el camí però per intuïció el trobem de seguida i arribem al primer dels grans forats, molt aprop dels penya-segats.

Anem fent fotografies i fent els Passejos marcats per fletxes vermelles pintades al terre però en sentit invers. S’ha d’anar amb molt de compte quan t’atanses a les cornises o quan estàs aprop dels Bufones, per l’alçada de les parets en forma vertical. Sobretot anar amb compte amb els nens.

Al final del passeig s’arriba a la Playa de Guadamia, havent passat per 3 zones de Bufones diferents. En general les vistes són espectaculars, com tota la costa Asturiana.

Des de la Playa de Guadamia fins a l’àrea recreativa tornem caminant per la carretera fent un suau passeig de 1 km aprox.

En total ha estat una distància de 5 km aprox i una duració de 2,5 hores.

En arribar aprofitem per dinar.

Recollim tot i continuem la marxa :

Km inicials : 16350

Hora sortida :  14:30

Ens dirigim ja cap al nou destí, el lloc de pernocta, fent primer una parada a la Playa de Toró

43°24’56″N 4°44’42″W (1.2 m),

per observar en marea baixa les roques punxegudes que sobresurten de la mateixa sorra.

Recomanem accedir-hi seguint les indicacions de Llanes Este. Després ja es troben les indicacions oportunes.

Hi ha dos aparcaments. El de l’esquerra (oficial) han estat tan amables de col.locar barrera d’alçada i per tant les autos no entrem.

A la dreta però hi ha una espècie de descampat habilitat a efectes de parking.

Sembla que sigui de pagament, però com que en arribar fa mal temps, no veiem a ningú que controli l’accés en una espècie de Garita improvisada.

Ens aparquem, fem les fotos oportunes i aprofitem per fer un cafè.

Finalment i sense que s’aixequi el dia, prosseguim cap al punt de destí, l’Hotel Restaurant Casa Junco 

43°22’49″N 4°33’16″W (64.4 m)

altrament anomenada Área en Colombres, nom del topònim.

Es tracta del mateix parking del Restaurant, amb una part habilitada per les autocaravanes, amb possibilitat de buidat i càrrega d’aigües grises i negres gratuïtament.

Nosaltres portem a més bones referències del restaurant, i hem decidit que, arribant ja al final del nostre viatge, farem el sopar al restaurant.

Passem la tarda entre jocs i dutxes, abans de repostar demà al matí d’aigües, esperant a l’apertura del restaurant, a partir de les 20:00. Es fa en una bonica terrassa que tenen just davant de l’aparcament de les autocaravanes, habilitat també com a parc infantil, però que tenen també tancat fins a les 20:00.

A aquesta hora, i acompanyats d’una fina pluja, hem anat a fer un bon sopar a base de truita de patates, taula de formatges, unes braves i varietat de croquetes.

Restaurant recomanable.

Dormir.

Dimecres 20/08/2014 – PARQUE NATURAL CABARCENO – LOGROÑO

Ens despertem a les 8:00, entre mig de núvols, malgrat que a les 19:00 han marxat els 50 Camions aparcats també al parking que estan fent les obres de l’ampliació de l’autovia

Finalment hem pernoctat 6 autocaravanes.

Km inicials : 16385

A les 9:15 utilitzem els serveis de l’àrea per buidar i omplir i marxem direcció a la Playa Franca. Tot i que ho fem perseguits per un constant plugim.

La platja i el seu accés estan a només un parell de quilòmetres del lloc de pernocta i la sorpresa ens l’emportem quan només arribar ja descobrim un cartell que anuncia que les autocaravanes no poden ni tan sols ESTACIONAR ! Serà perquè al costat hi ha 3 càmpings ???

Igualment continua plovent, així que malgrat que diuen que es la millor platja d’Astúries, desistim i canviem els plans.

Ens dirigim llavors cap a la Parque Natural de Cabárcenas, una espècie de zoo per passar-hi el dia

43°20’57″N 3°51’17″W (63.3 m)

Finalment i a les 19:30 arribem a l’Àrea d’autocaravanes de Logroño, pas intermig per fer nit abans d’arribar a destí l’endemà.

42°28’44″N 2°27’26″W (374.5 m)

Utilitzem els serveis de l’àrea.

Estem juntament amb 5 autocaravanes més.

Sopar i dormir.

Dijous 21/08/2014 – LOGROÑO- IGUALADA  

Fi del viatge.