El novembre del 2021 vam comprar una autocaravana nova, i en principi habia d’arribar al maig del 2022. És per això que per Setmana Santa vam fer l’última sortida amb la nostra autocaravana, i ens vam passar unes quantes setmanes, netejant-la a fons, fent petites reparacions per posar-la  a la venta, i deixar-la perfecte, tal i com ens hauria agradat que ens l’haguessin entregat a nosaltres.

Hem estat un munt de dies sense vehicle, un munt de caps de setmana, i ho hem trobat molt a faltar, sempre ho diem que per nosaltres és un estil de vida, és il.lusió, és moviment, … és on ens sentim còmodes.

Hem patit un munt, semblava que l’autocaravana no arribaria a temps, per poder gaudir de les merescudes vacances. Tant és així, que inclús les hem hagut de retrassar una setmana, amb tota la moguda que això comporta.

Finalment, el dia 29/07 va arribar al concessionari ASM DE VIC, provinent d’Alemania. Ha estat molt emocionant, un cúmul de sensacions ens ha remogut de dalt a baix. I ara podem dir, que JA LA TENIM AQUÍ I MARXEM A DINAMARCA.

Aquest viatge per nosaltres significa algo mes que unes simples vacances. És un primer pas, per tastar, un dels Països Nordics, que fa temps que tenim en el punt de mira. Es tracta d’un Gran Viatge, doncs tenim per davant uns 2.000 km. I ho volem fer tot just després d’una pandèmia, el Covid, que l’any passat ja va aturar els nostres plans.

Per sort, estem tots bé, i ho volem aprofitar, gaudint d’un estil de vida, viatjant, i d’una forma de viure-la, amb autocaravana i tots junts, en família.

 

1 corona danesa és igual a 0,13 EUR (27 d’abr.)

A tenir en compte:

  • DNI
  • Tenir la targeta sanitària europea al dia
  • Supermercats molt ordenats i molt ben aprovisionats (pa, fruita, aigua, carn, poc peix). Atenció ens ha costat molt trobar llet pasteuritzada (sense nevera), la majoria llet fresca que amb les neveres de l’autocaravana problemes.
  • Cal portar efectiu amb Euros – moltes àrees accepten pagament SOLS efectiu, i es pot fer amb euros, però recordeu agafar bitllets petits, per poder pagar els imports exactes.
  • Nosaltres hem portat també DKK per pagar les àrees (amb bitllets de 100DKK o de 50DKK).
  • Poques estacions de GLP, cal tenir adaptador de Dinamarca que és diferent al espanyol. Nosaltres utilitzem aplicació mòbil: myLPG.eu
  • Si vas amb gos, cal revisar quina és la normativa en el moment de viatjar:

https://www.foedevarestyrelsen.dk/english/ImportExport/Travelling_with_pet_animals/Dogs_cats_ferrets/Pages/default.aspx

No ser un gos de raça perillosa, Tenir microxip, Tenir passaport europeu, Vacuna de la ràbia almenys 21 dies abans d’entrar al país, si l’estada és superior a 4 setmanes cal estar registrat, en un registre de Gossos Danesos. Haver desparasitat al gos, com a màxim 120h avans d’entrar a Dinamarca, fet per un veterinari i anotat al passaport.

Recollim l’autocaravana nova el dimecres a la tarda, i la portem cap a casa, per començar a carregar-la per marxar de vacances. Suem la gota gorda, doncs és com fer un Tetris, Anem buscant el millor lloc, per cada una de les coses, i finalment ho aconseguim. Ja ho tenim tot a punt.

Dia 0 – Dijous 04/08/2022 – IGUALADA – VINASSAN – 305 km – 3h 30m

Tot just després de treballar, arrenquem, avui fem un tam curt, per anar apamant la nova autocaravana. No tenim pressa.

kmi: 129 hi:16:30

AiRE DE SERViCES CAMPiNG CARS «Le Parc» – Vinassan – 43.20447, 3.07379

Àrea de pagament, tranquil.la. Ideal per fer escala, en una zona boscosa, amb serveis, i fora de l’autopista. Ja l’hem utilitzat com a punt de pas, en altres ocasions.

Paguem 9 € la nit, i 2 € per cada 4h de llum. Tot es paga en una màquina expenedora, on cal anotar la matrícula. Atenció, cal guardar el tiquet, doncs hi ha anotat el codi per poder obrir la barrera per sortir.

Avui és un dia especial, ens trobem amb: Queralt, Artur i Sita, i la nostra antiga auto. Aprofitem per treure taules i cadires, i sopem a l’exterior, fa molta calor, i no corre gens d’aire.

Ens allarguem un xic, gaudint de l’inici de les vacances.

 

Dia 1 – Divendres 05/08/2022 – VINASSAN – ANJOUTEY – 744 km – 8h 

A les 7 ens llevem, però ens en taulem amb l’altre autocaravana per esmorzar, i un cop recollit tot, arrenquem.

Hi: 9:15 Ki:430

I comencem la jornada de conducció, una jornada molt pal, anem fent les parades per descansar, i estirar cames. A la Mel no li agrada gens la jornada d’avui, i l’anem traient a estirar les potes a cada parada. Anem rotant els copilots, per anar-ho fent més amè.

I finalment sobre les 20:00 arrivem al nostre destí:

AIRE DE STATIONNEMENT CAMPING CAR ANJOUTEY – 47.6999, 6.93372

Bonica i petita zona per passar la nit, darrera la pizzeria, gratuïta. Sols s’ha de pagar si es necessita aigua o llum, amb un token, que s’ha de comprar a la mateixa pizzeria. Molt tranquila, plana i pavimentada. Hi ha habilitades 3 places.

No hi ha cap autocaravana, però l’àrea està molt ben ubicada, integrada al poble, davant d’una zona verda, i d’una petita hípica. I disposa d’un parell de taules de pic-nic, amb vistes a l’església, i una petita caseta amb llibres, per poder utilitzar.

Ens arriba l’olor de les pizzes i no ens podem resistir, i ho encertem, sopem gaudint del present, i a descansar s’ha dit.

 

Dia 2 – Dissabte 06/08/2022 – ANJOUTEY – LECHSTEDT – 660 km – 7h

Ens llevem a les 7, però no aconseguim arrencar fins a les 9:45.

ki:1.175

Avui ja entrem a Alemania, i deixem de pagar peatges, doncs les carreteres són gratuïtes.

Tanmateix, al portar un vehicle de mes de 3,5 Tn, ens veiem obligats a reduïr la velocitat. Ni que és el país on hi ha trams on no hi ha límit de velocitat pels vehicles, i realment van molt i molt ràpid.

Se’ns fa pesat el recorregut, doncs trovem varis trams amb obres, que també ens fan reduïr la velocitat. A més a mes, el terra de les carreteres tenen com talls a l’asfalt, i això fa que botem tota l’estona, i va fent un soroll poc agradable.

L’anècdota del dia, és que se’ns aboca el pot d’oli dins de l’armari, i ens obliga a buidar els armaris i anar-ho netejant tot. Vaja tot un cristo.

Arribem a destí sobre les 20:30, i els quilòmetres ja es noten en l’ambient, estem cansats, i volem ja començar a disfrutar. Parem a:

Landhotel Lechstedter Obstweinschänke – 52.11637, 10.02893

Pàrquing de grava, d’unes 8 places, gratuït, amb possibilitat de llum i Wc. És gestionat pels propietaris del restaurant-casa rural del costat.  S’accepten gossos inclús al restaurant.

Al arribar, ja hi ha varies autos, i els punts de llum ja estan ocupats.

Igualment, anem al restaurant i preguntem si podem dormir, i ens diuen que cap problema. Comprem unes begudes i anem a l’auto a sopar.

Sortim a estirar les cames amb la Mel, hi ha moltes zones verdes, el poble és molt xulo, amb unes cases impresionants.

Ah i per rematar el dia, se’ns cau un got amb fanta dins l’auto i es mullen els seients, el terra…etc… tot un festival. Toca netejar i recollir.

A descansar s’ha dit.

 

Dia 3 – Diumenge 07/08/2022 – LECHSTEDT – PUTTGARDEN – RODBY – SEJLKLUB – 408 KM – 4H 30M

Ens llevem sobre les 7h, i un cop treda la Mel a passejar i acondicionat l’auto, arrenquem sobre les 8;30. Hem dormit sense sentir ni una mosca.

Avancem un xic en la ruta, i parem a esmorzar.

Re-emprenem la ruta ara ja si d’una tirada fins a Puttgarden, on s’agafa el ferry, per entrar ja a DINAMARCA.

Scandines: 54..4986173 , 11.2231342

No té pèrdua, anem fins a les garites, i ens col.loquem a les garites que tenen els cartells grocs. Davant nostre hi ha vehicles que compren el tiquet en el mateix moment.

Nosaltres ja haviem el tiquet on-line, amb unes setmanes d’antel.lació, i ho vam fer pagant un suplement, vam comprar el tiquet FLEX (VIP), que permet  embarcament preferent (sempre que hi hagi disponibilitat), el mateix dia o durant 3 mesos posteriors, i possibilitat de càncel.lació, i una aigua, café o té al ferri. Era el que mes s’ajustava a nosaltres doncs no sabíem si arribaria l’auto a temps per poder viatjar. Vam pagar;

CAMPER / De mes de 6 mts hem pagat 98€ + 40€ suplement = 138€

https://booking.scandlines.com/

Gossos són benvinguts a bord, i també poden romandre al cotxe durant la travessia. No obstant això, a causa de les precaucions de seguretat marítima, no podrà visitar el seu gos mentre el vaixell està al mar. Si porteu el vostre gos a dalt, podeu demanar un bol d’aigua a Scandlines Food Express. Malauradament, els nostres ferris no disposen de zona de lavabos per a gossos.

Els ferris surten cada 45 minuts.

Passem les taquilles, i ens indiquen que ens col.loquem en la fila numero 2, i veiem que al terra està marcat VIP, i que està lliure, i avancem directes fins al ferri. En canvi les altres filles hi ha forces cotxes fent cua, esperant el seu torn.

No ens demanen ensenyar cap documentació, ni del gos.

Embarquen a la bodega, deixem la Mel a l’auto, parem el gas, agafem jaquetes i els objectes personals i fem un tomb pel ferri. Fa força aire, però el trajecte se’ns fa curt, són uns 45 minuts que passem voltant.

Tornem a la bodega i sortim dels primers, i ja som a DINAMARCA

Desembarquem a Rødby, a l’illa de Storstrøm, una de les illes del Mar Baltic,  i prenem l’autopista (sempre gratuïta) direcció a:

Àrea del port de TOREBY SEJLKLUB – 54.76055, 11.85986

Àrea de pagament, 18€, amb tots els serveis d’aigua, grises i negres, al port de Daemningen. Amb bones vistes del port. Disposa d’unes 15 places d’estacionament. Es permet la pernocta.

Estacionem sense cap problema, just davant de les barquetes, està perfectament indicat, estem cansats, fem un tomb per l’àrea i localitzem una petita bústia, en el lateral DRET de la caseta de fusta, “PRIVAT SEJLKLUB”, on hi ha una bústia vertical, un pal metàl.lic, on cal obrir la tapa, i hi ha uns sobres que cal omplir amb informació bàsica i a dins cal dipositar els diners de l’estada, es pot pagar amb DKK o emb €, i un cop tancat el sobre, dins de la mateixa bústia cal dispositant el sobre.

La veritat és que ho tenen molt ben cuidat, disposa de Wc i dutxa, i un gran menjador amb cuina per ús comunitari. També hi ha una zona per buidar aigües grises, negres, i omplir aigua. Espectacular.

O sigui que fem el pagament, endollem i dinem, que ja són les 16:30, avui se’ns ha fet tard.

I passem la resta de la tarda descansant, dutxes..etc.

I quan cau la nit, la posta de sol, ens brinda les imatges següents, no cal paraules.

 

Dia 4 – Dilluns 08/08/2022 – SEJLKLUB – LABERINT LOLLANDFALSTER – Fanefjord kirke – Klekkende Hoj – Kongs Asgers Hoj – STEGE – 75 KM – 1H

Hem dormit molt tranquils, acompanyats de dues Vans. Esmorzem, i aprofitem per buidar i omplir.

hi: 10:15 ki: 2,204

Ens dirigim a:

Laberint LOLLANDFALSTER – 54.75685, 11.78065

https://www.labyrint-lollandfalster.dk/praktisk-info.html

Obert: 10 – 17

Els gossos són benvinguts sempre que estiguin lligats. Recordeu les bosses per a gossos. Si heu oblidat les bosses, pregunta a l’entrada

Preus:

Entrada familiar (2 adults + 2 nens) DKK 280

Accepten MobilePay, tarjetas de débito y efectivo.

«Perde’t en el bon camí

“Porteu la seva família a una meravellosa experiència en la natura entre els grans avets de Noruega. Aquí hi ha espai per explorar, jugar a l’aire lliure i trobar el camí cap a casa al final.

Si tens el coratge de posar a prova la teva preparació, pots intentar trobar el teu camí a través del sistema de camins amb un dels nostres Labyrinth Ark. Les rutes són d’aproximadament 1 km, per això tots es poden unir. Cada pregunta té dues respostes possibles. Tries la resposta correcta i així trobes el teu camí a través del Laberint. Hi ha moltes categories diferents de preguntes per triar, per la qual cosa podreu trobar fàcilment un full de laberint que s’adapti a les vostres necessitats. Durant el viatge trobareu activitats divertides, art de fusta i racons acollidors amb taules i bancs. Si vols explorar el Laberint per tu mateix, també ho pots fer.”

Nosaltres escollim el Labyrint ark: “A bit of everything”, ens donen un dossier, amb números, i preguntes, amb 2 possibles respostes, una va cap a la dreta i l’altre cap a l’esquerra. Fem tot el cirqüit, i gaudim de les diferents zones de jocs. Ho fem acompanyats de la nostra gossa, la MEL, i al ser tot el recorregut a l’ombra, ho disfrutem molt.

Sobre les 14, sortim i ens quedem a dinar en el mateix pàrquing.

Re-emprenem la ruta14:45.

Passem pel Pont Farø Broerne, cap a la Illa de Bogo, i des d’aquesta entrem a la Illa de Møn.

Fem parada a:

Fanefjord kirke – 54.901672, 12.151019

És una petita església situada a dalt d’un recòndit llom i envoltada de verds camps, on pots admirar el paisatge que ofereix el Mar Bàltic de Sjealland i l’Illa de Bogo. És també famosa pels seus impressionants frescos que daten de 1350. I trobem molt curiós les tombes, molt ben cuidades, i plenes de flors i plantes, al voltant de l’esglèsia.

A la illa de Møn, hi ha varies càmeres funeràries dels reis vikings, i anem en busca d’algunes d’elles:

Klekkende Hoj – 54.93807, 12.16584

Túmulo funerari, amb dos entrades una frente a l’altra, i una càmera de 7 metres de llarg.

Kongs Asgers Hoj – 54.956869, 12.140782

Cambra funerària del Rey Kong Asgers Hoj, junt a una granja a prop de la població de Roddinge. Data de l’edat de pedra i està formada per un passadís de 8 metres que porta a una gran cambra funerària de 10 metres d’ample. Sembla ser que l’interior és visitable, amb una llenterna.

 

Intentem arribar a la primera de les cambres, però no hi ha opció d’estacionament, i decidim, prosseguir fins al pròxim destí, STEGE, primer anem al pàrquing del port:

Pk Ved Havnen STEGE – 54.9845 , 12.2813

Pàrquing de pagament, 190 DKK, amb llum, i amb codi per accedir als wc i dutxes, que es comparteixen amb els usuaris dels vaixells. Però disposa sols de 8 places i estaven totes ocupades. Anem a un altre dels pàrquings que teniem anotats:

Pk 54.98316, 12.28625

Parada permesa la pernoctació a l’aparcament d’herba prop de la llacuna, i amb bones vistes. Molt tranquil, amb el centre de la ciutat aprop. Acollidor sense serveis. Molt pla, al costat d’un espai verd, amb taules de picnic i parc infantil. Atenció, els dimarts de juliol, hi ha mercat i et pots quedar atrapat en el pàrquing tot el dia. Contenidors de residus molt a prop. Però hi ha un senyal de prohibit acampar, i no hi ha cap autocaravana ni cap furgoneta, i decidim, canviar d’ubicació, ens ha donat sensació de ratonera.

Finalment, ens estacionem:

Pk davant del mar : 54.9835 , 12.2811

No hi ha cap senyal de prohibició, i sense serveis. Un xic inclinat. Gratuït. Al cap d’una estona ja estem acompanyades d’altres autocaravanes. I just darrera hi ha una petita zona enjardinada, pels que anem amb gossos, que va genial.

Sortim a estirar les cames, a comprar pa i ja recollim.

 

 

Dia 5 – Dimarts 09/08/2022 – STEGE – MONS KLINT –  Blåbæk Mølle – Cold War Museum – Rødvig Havn – 119 KM – 2H

Hem dormit perfectes, ens llevem d’hora, doncs avui toca excursió, i marxem:

Hi: 8:00  Ki: 2.281

anem a:

Pk GeoCenter Møns Klint – 54.96667, 12.54725

Teniem entès que en aquest pk no es podia pernoctar, al ser Parc Natural, però al arribar, trobem forces autos que han passat la nit. El pàrquing funciona amb barrera d’accés que llegeix la matrícula. I cal passar pel parquímetre a fer el pagament corresponent.

Preparem uns entrepans per esmorzar, i ens el emportem, i sortir a caminar, per evitar les aglomeracions. I ho encertem del tot.

Hi ha un cartell que prohibeix l’ús de drons, del 1 de febrer a l’1 de setembre, doncs és un lloc d’anidament dels Falcons Pelegrins.

Anem baixant cap a la platja per les escales de fusta, i anem ja divisant Els Blancs penya-segats de cresta blanca que s’eleven sobre el Bàltic.

Té uns 70 milions d’anys i estan formats principalment de petxines calcàries. Les cingleres abasten 7 km. i arriben a 128 metres d’alçada i formen un impressionant paisatge, totalment surrealista…

Ho fem amb tranquil.litat, amb pasciència, ja que tot són escales fins a peus de l’aigua.

I un cop a baix, confirmem que és un lloc de gran bellesa salvatge i exultant.

Anem caminant al costat de l’aigua, i anem contemplant com un “Cormoran”, es cabussa una i altre vegada, aguantant un munt sota l’aigua, i pescant peixets.

Es parem a esmorzar, posant el cul sobre unes pedres, per agafar forces tot gaudint de l’indret.

I un xic mes endavant trobem de nou unes escales, i decidim fer el cirqüit circular. Aquestes són un xic més empinades, i ens fan patir de valent.

Pugem i pugem, sense defallir, i la nostra gossa també ho fa, i ho celebrem al arribar a dalt de tot de les escales.

A partir d’aquí, ens trobem amb una zona boscosa, que ens protegeix del sol, i que ens ajuda a anar retornant, pel costat del penyassegat, i ens ofereix , de tant en tant, unes vistes panoràmiques de l’indret.

Excursió 100% recomanable, ni que cal suar la samarreta, però s’ho val.

Al tornar a l’aparcament, han habiliat una altre esplanada per les autocaravanes, ara ja hi ha un munt de gent.

Prosseguim la ruta, cap al nostre pròxim destí, tot creuem cap a la illa Sjaelland, pel pont Dronning Alexandries Bro. I fem una petita parada a:

 Blåbæk Mølle – 55.23955, 12.11814

Es tracta d’un molí d’aigua, la turbina eólica es va construïr el 1828 com a complement. Està molt ben conservat.

Es pot visitar per fora, per dins s’ha de concretar visita i han de ser grups de 10 persones.

https://www.sydkystdanmark.dk/sydkystdanmark/soeg-efter-oplevelser/blaabaek-moeller-gdk1059119

 

Continuem el nostre camí en direcció a la costa més oriental de Sjaelland, i anem fins al Koldkrigsmuseum Stevnsfort:

Cold War Museum – 55.26582, 12.40946

Cap problema per estacionar, el pàrquing és força gran. Deixem descansar la Mel a l’auto, doncs a la visita guiada no s’accepten gossos.

Hem comprat prèviament les entrades online, per la última sessió, per assegurar-nos lloc:

RESERVAT A LES 15:00 Visita guiada Els secrets del subsòl (incl. terreny). Cal ser-hi 15 min abans. Cost 600 DKK

https://www.oesm.dk/koldkrigsmuseum-stevnsfort/

Obert Agost de 10 a 17.

“La Guerra Freda va afectar a tots els que van viure en el període. Al Museu de la Guerra Freda Stevnsfort, et recordem una història que potser recordis però que no coneguis en absolut.

Durant la Guerra Freda, Stevnsfort va ser una peça a la defensa de Dinamarca i l’OTAN. La península de Stevns estaria a primera línia si esclatés la guerra entre Orient i Occident. És per això que es va construir Stevnsfort, i durant 40 anys es va observar l’enemic aquí.

Cada visita al fort és una experiència nova i especial. En companyia d´un dels guies dedicats del museu, presentaràs i viuràs històries sobre la Guerra Freda en un entorn únic i autèntic.

Si vols experimentar el fort subterrani, tenim visites guiades al subterrani. No és possible caminar només pel bunquer. El viatge és aprox. 3 quilòmetres i triga una hora i mitja.”

Hem arribat, 1 hora abans de la nostra visita, i ens canvien els tiquets, o sigui que entrem a la visita de les 14. És una visita totalment amb Danés, nosaltres ens hem descarregat L’AUDIOGUIA, al mobil, descarregant l’aplicació USEEUM, i buscant : Koldkrigsmuseum Stevnsfort, i ens hem descarregat els audios al mobil, doncs a dins no hi ha cobertura, almenys són amb anglés, i fan la visita un xic mes amena.

La mateixa visita del guia, ja et serveix per visitar les instal.lacions.

Agafem jaqueta, doncs la temperatura interior és de 10 graus.

La visita és curiosa, doncs et permet fer una idea del lloc, radars, míssils, camions, ….

així com canons, i inclús te n’ensenyen un per dins.

I recorrer alguns dels passadissos del búnquer, i veure les seves instal.lacions.

Al acabar la visita fem un tomb per lliure, per veure, els camions, tancs..etc que ens faltaven:

Visita curiosa i diferent. Tornem cap a l’auto i ens traslladem fins a:

Àrea Rødvig Havn – 55.25441, 12.37366

Zona privada Rodvig Fiskerihavn, amb parada i serveis de pagament al port esportiu de Fiskerihavnen 8.

Ens estacionem a la zona habilitada, les places estan marcades, anem a treure el tiquet a la màquina expenedora, paguem i passem la resta de tarda recuperant forces.

Sortim al vespre a estirar les cames i gaudir de la tranquil.litat del lloc, tot fent el xafardero admirant els diferents tipus de vaixells.

Dia 6 – Dimecres 10/08/2022 – Rødvig Havn – Església de Hojerup –  Castell de Vallo Slot – 32 KM – 30 M

Ens traslladem cap al pròxim destí, sense esmorzar:

Pàrquing església de Hojerup55.279356, 12.443982

Lloc perfecte per pernoctar, zona de picnic i zona de jocs. Amb gespa.. Disposa d’un kiosk amb gelats i café. No hi ha dutxes, però si wc, molt nets. De pagament.

Al arribar, varies autocaravanes hi han passat la nit. Esmorzem i ens preparem per sortir a estirar les cames.

Anècdota del dia: el Jordi al anar a treure el tiquet, que paguem 40 DKK, de 10 a 18, es troba un mòbil amb tota la documentació a dins. Veiem que està desbloquejat, i fem una trucada al últim número de telèfon, i aconseguim fer-nos entendre, i el deixem al restaurant.

Avui teniem mirada una excursió llarga d’uns 15 km, pels penya-segats de Stevns Klint, però les cames estan pesades de les escales d’ahir, i decidim fer sols un troç fins al far.

Ruta wikiloc: Stevns Klint – 12 km – 170 desnivell

Primer entrem a la curiosa i antiga església de Hojerup, que té un balcó que dona al mar, des d’on s’obté una de les millors perspectives de la filera de penya-segats de Stevns Klint d’uns 15 Km de longitud i el seu pic més elevat arriba a 41 m.

Aquest penya-segat, es considera un dels últims rastres de l’extinció dels dinosaures, fruit de l’impacte d’un meteorit,  que han convertit el penya-segat en un lloc del Patrimoni Mundial de la UNESCO

El camí està perfectament senyalitzat, no té pendents i recorre al costat del penyassegat per un costat, i granges i camps de blat per l’altre. Al llarg del recorregut hi ha molts llocs per parar i gaudir de les vistes.

Anem fins el far Stevns, on es permet pujar fins a dalt, la Mel i jo ens quedem abaix i fem les fotos.

Desfem el camí fins al pàrquing. I decidim quedar-nos unes hores, sota l’obra dels arbres, aprofitant una taula de pic-nic, i ens ho passem d’escandol, nens jugant amb la pilota, i al parc, dinem tranquil.lament. Aprofitem per planificar les dos següents jornades de Copenhagen, que ens porta de corcoll, doncs les grans ciutats sempre ens posen nerviosos, doncs no són on ens sentim còmodes.

Sobre les 17 ens movem cap al següent destí:

Pàrquing Castell de Vallo Slot – 55.40254, 12.21431

Al arribar al pàrquing, hi ha un cartellet de prohibit pernoctar, ens estacionem sense cap problema, i anem a estirar les cames, els gossos estan permesos, lligats.

El recòndit castell de Vallo és un dels edificis renaixentistes més importants de Dinamarca. El 1737 la reina Sophie Magdalene, propietària de Vallo, va donar el castell a la fundació reial de Vallo, que el va convertir en una residència per a dones solteres de famílies nobles. La reina, de coneguda religiositat, va garantir el caràcter monacal del lloc i va impulsar un estil de vida d’acord amb els principis cristians. En un primer moment va allotjar dotze dones, algunes amb només 15 anys. Actualment encara hi resideixen algunes dames solteres.

El castell no es pot visitar per dins, però li fem un tomb pel seu jardí i gaudim del lloc.

Busquem una alternativa per dormir, i anem fins al port Hejren:

Àrea d’autocaravanes Hejren; 55.5936 , 12.3563

Disposa de 8 places, però no estan marcades, de pagament, cal anar a la zona on hi ha les dutxes, i a mà esquerra, hi ha la màquina expenedora. Ens cobren 150 DKK, però ens fan pagar un dipòsit de 100 DKK, perquè et suministren una targeta, que es pot anar recarregant per la llum.

Al arribar, hi ha ja forces autocaravanes, i algunes amb taules i cadires a fora, fent que hi càpiguen menys autocaravanes. Nosaltres agafem l’últim lloc, després nostre arriben mes autos i furgos que van encaixant-se per passar la nit, tot i que, els de les taules i cadires, ni es preocupen per treure-les, ho trobem de molt mal gust.

Nosaltres no necessitem llum, ni dutxes, per tant, no sabem com funciona el tema de la targeta.

Aprofitem per reposar, sopar i sortim a veure els vaixells, que realment són força espectaculars, inclús veiem com atraca un iot, amb uns llums blaus, amb una barca a motor que la remolca cap a dins, al garatge…

A descansar s’ha dit.

 

Dia 7 – Dijous 11/08/2022 – Castell de Vallo Slot – Copenhagen –  50 KM – 1 H

Ens llevem d’hora, i a les 7:50 sortim Ki:2465, doncs volem ser a l’àrea d’hora, que és quan hi ha moviment, i així estar tranquils:

Àrea  privada Copenhagen CityCamp – 55.67716, 12.61993

Disposa de 85 places. A 2 km del centre, amb wc i dutxes, wifi, serveis d’aigua i llum. Servei 24 h. De pagament.  Els propietaris molt amables.  No accepten targetes (es pot pagar amb € o DKK). És un camp de patates, terra molt irregular,  però molt ben comunicat.

220 DKK per dia, inclou 2 persones (30€)

35 DKK persones extres > 3 anys per dia (5€)

35 DKK llum per dia (5€)

Arribada a qualsevol hora, però sortida abans de les 12:00.

Contacte: 61718255 (Magnus)

Al arribar, ja hi ha moviment, realment és un camp de patates, ens reb un noi que està instal.lat en una caravana, ens anota la matrícula en el seu portàtil, ens indica on són els box de dutxes i Wc, i ens dona un paper en castellà amb les indicacions, un mapa, i ens diu que ens estacionem on hi hagi lloc.

És un camp de terra, marcat amb unes cintes provisionals, hi ha un munt d’autos i furgos. Però hi ha forces llocs lliures, i molta gent s’està movent per marxar. Ens estacionem, esmorzem. I ens preparem per visitar la ciutat, amb bicicleta, deixem tots els bolets oberts, i el bol amb aigua i menjar, perquè la Mel, estigui bé m’entre es queda a l’auto.

Posem els punts gps al mobil del Jan que pedala el primer, després el Jordi, darrera l’Ona i jo tancant l’expedició.

La gent es mou moltíssim amb bicicleta (n’hi ha de tot tipus), i nosaltres no hi estem acostumats.

Cal avisar aixecant el braç quan et pares, amb els dits enlaire i quan gires cap a la dreta o cap a l’esquerra també s’ha d’indicar amb el braç estès cap avall cap al costat que gires.

S’ha d’estar al cas de la senyalització vertical, doncs hi ha semàfors específics pels carrils bici, i no es pot circular sobre la bici en els trams peatonals (si que es pot arrossegar-la).

Al principi ens costa un xic, sobretot pels nens, i nosaltres anem patint un xic tota l’estona, però ho fan molt bé.

Passem pel barri o ciutat lliure de Christiania, barri parcialment autogobernat amb uns 1000 residents. És una comunitat de veins que s’autoproclama independent de l’Estat danés, desdel setembre de 1971.

Circulem pels carrils bici, i anem fent fotos:

Tot seguit anem cap al Palau de Amalienborg, que és una de les residències de la familia real, composada per 4 edificis o palaus, construïts al s. XVII, tots al voltant d’un pati. Dos dels edificis són utilitzats com a residència dels monarques, i els altres dos estan oberts al públic per realitzar visites, prèvi pagament.

Quan hi ha la Reina a palau, es fa el canvi de guàrdia , sobre les 11:30 i les 12:00.

O sigui que arribem a la plaça i m’entre ens esperem per veure tot el protocol militar, ens fixem amb els guardies que protegeixen els accessos del palau.

Els nens no entenen res, què fan aquests nois amb espasa i escopeta, què porten dins del bolso, com és que caminen així, i fan tant soroll amb les sabates… realment…

I al cap d’una estona, surten fent un desfile un grupet de noiets amb els gorros negres.

Peò ens seguim esperant, i finalment veiem com fan el canvi de guardies, en cada un dels edificis, tot molt curiós:

Ara si decidim ja marxar.

Anécdota del dia: vam portar els candaus de les bicis, però ens hem descuidat les claus. O sigui que ens toca anar a comprar en una botiga de bicis 2 candaus, que els paguem a preu d’or. 350DKK cada candau, un escàndol.

Següent punt de visita, Marmokirken, o església de màrmol, és una de les esglésies més boniques de la ciutat, d’estil barroc, amb un element molt caracterísitc, la seva cúpula de 31 metres de diàmetre.

Deixem les bicis lligades juntes, i fem parada per dinar, abans d’entrar a El Tivoli, disposa d’unes taules exteriors, i a dins hi ha varies petites parades, on agafar el tipus de menjar que es vulgui (amanides, pasta, tacos…).

Entrem al parc, i la veritat és que ens decepciona, és un dels parcs d’atraccions més antics d’Europa, i haviem llegit que tenia carisma els seus jardins. Però no entenem que ens facin pagar i no puguis accedir a cap atracció, no volem comprar les polseres per fer ús de les atraccions doncs ho considerem car. Paguem: 145DKK per persona a partir de 8 anys.

Ens acostem fins a la torre rodona Rundetarn, és una torre rodona del s. XVII, amb 7 pisos circulars, és a dir, es puja caminant per passarel.les, excepte dos trams d’escales. L’últim tram, al ser estret, hi ha un rellotge amb minuts, per donar pas alternatiu de pujada i baixada. I un cop a dalt, tenim unes vistes 360 de la ciutat. Paguem: 40DKK per adutl i nens de 5 a 15 anys 10DKK. Cal dir que les vistes no són res de l’altre món. El què si trobem curiós és la torre en si.

I circulem perl famós carrer comercial de Stroget.

I aquí donem per acabada la jornada i tornem pedalant fins a l’Àrea.

Anem a les dutxes aprofitant que no hi ha encara moviment.

Mirem peli, sopar i descansar.

Per cert, cal evaluar, en cada cas, si val la pena pagar la COPENHAGUE CARD:

https://www.copenhague.es/copenhagen-card/