Dia 8 – Divendres 12/08/2022 – Copenhagen

Avui ens ho prenem amb calma, i sortim a recorrer de nou la ciutat, amb bici, sobre les 10:30.

Estem ja més cómodes movent-nos per la ciutat, ja li hem agafat confiança, i hem de dir que portem a la bici del Jan, un aparell per aguantar el mobil, que ja ha quedat perfectament amortitzat.

Avui el primer punt de la ruta és la preciosa Sireneta, símbol de la ciutat, tantes vegades vista en fotografíes. Al arribar trobem un caos de gent, fem la foto i sortim pitant del lloc.

També de camí,  ens trobem la Gefion Fountain, font de bronze de 1908, amb una estàtua de la deesanórdica Gefion obrint-se entre el mar amb 4 bous. Just al costat de l’església St. Alban’s Church, única església anglicana de Dinamarca, és curiosa la pedra amb la que va ser construïda el 1885.

Següent destí el Kastellet, ciutadella en forma d’estrella, rodejada de canals, actualment és un parc molt agradable per passejar. Ens sorprén només entrar, hi ha uns militars obrint i tancant la porta. La creuem amb bici, després ens emparrem a les muralles, i recorrem un troç arrossegant les bicis, doncs no està permés circular en bici per sobre de les muralles. Incús trobem un molí.

Anem al canal Nyhavn. Al arribar deixem les bicis lligades i busquem un lloc per dinar, en un dels molts restaurants amb terrassa, i ho encertem. Després de reposar un xic, fem un tomb pel costat del canal, és super pintoresc, el pintat de les seves façanes, compaginat amb els vaixells de fusta que hi ha atracats, fa que sigui el lloc més fotografiat de la ciutat, és la típica postal de Copenhague.

I l’últim punt de la jornada, ens arribem a la Peder Skram Frigate, exel.lent de vaixells de la Guerra freda. Els guies són molt amables i están molt ben informats. Vaixells molt ben conservats.

Paguem 500DKK, per 2 adults i 2 nens. Anem un xic justos de temps doncs són les 14:30 i tanquen a les 17. A les 16 fan una explicació, però ens la saltem, per poder veure els 3 vaixells.

Agost obert de 11 a 17

https://skibenepaaholmen.dk/galleri/

Primer visitem La fragata Peder Skram, és enorme, la visita és per lliure, i fa molta impressió, no estem acostumats a veure aquest tipus de vaixells, ens movem per totes les seves sales, i els nens estan amb ulls com taronges, sobretot, perquè en els camerots trobem penjades fotos de noies en pilotes….

Després anem a visitar el submari Saelen, prèviament ens fan una explicació, aquí la sensació es un xic engoixant, però podem veure’ls desde la sala de torpedes, inclús el telescopi, la cuina, el wc, les habitacions, la sala de màquines…

També visitem el Vaixell de misisls torpederos Sehested, aquest més petit, però molt curiòs.

I ja estem cansats i no visitem la grua de mástil:

Ja tornem cap a l’Àrea, i aprofitem per dutxar-nos, i reposar.

 

Dia 9 – Dissabte 13/08/2022 – Copenhagen – Castell Kronborg – Castell Fredensborg – Castell Frederiksborg – 85 KM – 1H 30M

Ens tornem a llevar d’hora, i aprofitem per buidar i omplir, sense fer cues, s’ha de dir que l’Àrea tot i ser un camp de patates, ho tenen molt ben muntat, amb aigua potable, amb desaigüa de grises molt original i pràctic, i un wc per les negres a la vista, paguem per 2 dies, 4 persones, amb llum 650 DKK.

Anem al pròxim destí:

Pàrquing Nordlysveanget- Helsingor – 56.0408 , 12.6153

Pàrquing de pagament, sense serveis, a prop del castell. Es pot pagar per hores, 1 h 10 Dkk, o 24h 50 DKK, però si es vol pernoctar, cal descarregar la App, ‘aparcamiento fàcil’ doncs l’estacionament pagat manualment, sols et dona tiquet fins les 12 de la nit.

Nosaltres no ens quedem a dormir, traiem la Mel a fer les seves necessitats bàsiques, doncs hi ha força zona verda. I anem cap al castell.

https://kongeligeslotte.dk/en/palaces-and-gardens/kronborg-castle/visit-kronborg-castle/opening-hours-at-kronborg-castle.html

Maig – Octubre 2022 –  Diari 10:00 – 17:00

Helsingor, important ciutat que va prosperar gràcies a la seva ubicació a l’estret que uneix el Mar del Nord i el Bàltic. S’hi troba …. El Castell Kronborg conegut com el Castell de Elsinore de Hamlet.

El castell de Kronborg s’enlaira sobre un promontori molt estret entre les costes de Dinamarca i Suècia. El castell renaixentista s’alça majestuós amb els seus capitells, torres, columnes, gres i sostres de coure. El castell de Kronborg és un magnífic palau renaixentista i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Paguem 145 DKK per adult, nens gratuïts.

Normalment, sempre comencem les visites cap a la dreta, però aquest cop, comencem per l’esquerra, pujant per una de les seves torres, per anar visitant les seves cambres i salons: vàries estances, unes moblades i d’altres no, fins arribar al saló de ball, de 62 x 12 m on trobem una exposició de tapissos. Al final de tota la visita hi ha una habitació on els nens poden fer dibuixos i jugar amb un lego.

Tot seguit, veient les masmorres (amb llanterna), molt fosques i humides, on està l’estàtua del viking Holger Dansk que aparenta dormir i es despertarà de cop si Dinamarca està en perill. Inclús veig un ratpanat.

A la plaça els nens proven de caminar amb les xanques.

També entrem a la capella del castell, que la trobem molt curiosa.

I a la sortida, recorrem un xic per sobre les fosses, fins a tornar a l’auto.

Al sortir  el pàrquing està ple de cotxes. Com que el tiquet l’haviem tret per tot el dia, li donem al següent cotxe perquè l’aprofiti, el tiquet no porta matrícula i és una llàstima que no s’aprofiti, la noia ens dona les gràcies i al.lucina.

Decidim traslladar-nos al pròxim punt, doncs aquí s’aixeca molta pols al passar els cotxes, i és un continuo, hi ha molt moviment de gent.

Pk Frederiksborg Slot – 55.9423 , 12.3091

Pàrquing de grava gran, molt tranquil, disposa de contenidors. Rodejat de zona verda, ideal per visitar el castell i per recorrer els seus jardins.

Un cop estacionats aprofitem per dinar, i els nens es posen a jugar amb lego, i decidim descansar la resta del dia, fa molta calor, i estem cansats.

 

Com que el Castell és enorme, el deixem per demà.

El Jordi i jo, sortim amb la Mel a estirar les cames.

Sopar i descansar.

 

Dia 10 – Diumenge 14/08/2022 – Castell Frederiksborg – Museu dels Vaixells Víkings  – Herslev Strand – 50 KM – 1H

Hem dormit molt tranquils, junt amb unes altres 8 autos. Un cop esmorzats, i amb la Mel ja passejada, anem xino-xano cap al castell.

https://dnm.dk/praktisk-information/

Obert tots els dies de l’any.

1 de abril – 31 d’octubre:  10-17

Adults: DKK 90

Nens (6-15 anys) DKK 25

Entrada familiar (2 adjults + 3 nens) DKK 180

Castell Frederiksborg , és una visita altament recomanable. La veritat és que cal prendre-s’ho amb calma, perquè és força gran, però és molt agradable visitar-lo i realment està en perfecte estat de conservació.

El castell absolutament extraordinari que va servir de residència als reis de Dinamarca fins l’any 1848.

Anem fins a la zona de taquilles, i paguem el pack familiar 180DKK, ens donen una fitxa, i ens indiquen que no podem portar cap maleta, ni cap pal extensible de la camara. També ens informen que descarreguem la App, i anem seguint les sales amb el Audio Guide, amb castellà, tot un luxe.

Visitem unes 90 sales repartides en 3 pisos decorades fantàsticament amb mobiliari, pintures, retrats reials, objectes d’art…

Hem tardat unes 2h. A la sortida tornem cap a l’auto, passant pels seus jardins, que estan cuidats amb molt d’encant.

Són les 12:30, ki 2.569, ens traslladem a:

Parkering Museu dels Vaixells Víkings – Roskilde – 55.64936, 12.07931

Gran aparcament del Museu dels Vaixells Víkings. Àmplia vista de la cala. Atenció: hi són presents senyals explícits que prohibeixen acampar. Es permet la pernocta.

Al arribar, hi ha un munt d’autos a la zona de Bus, el cartell diu els dijous de 15-23  i ens estacionem allà també. Aprofitem per dinar. Fa molta molta calor.

Sortim i anem a les taquilles del Museu de Vaixells Vikings, i ens desil.lusionem, doncs voliem fer l’activitat de:

“Remar al fiord de maig a setembre – passeig en drakkar víking. Es pot reservar

https://vikingeskibsmuseet.billetexpressen.dk/event/page/6/list

Es pot passejar amb un dels vaixells víkings . descendents – els tradicionals vaixells nòrdics de fusta – construïts mil anys després, seguint els mateixos principis i mètodes que usaven els víkings.

  • El viatge dura aprox. 50 minuts que inclouen lliurament d’armilla salvavides i iniciació al vaixell, rem i vela.
  • Com a participant, forma part de la tripulació del vaixell i, per tant, ha de participar activament a bord remant.
  • Tots els viatges amb vaixell estan dirigits per un instructor de navegació experimentat.“

Però un cartell a les taquilles indica que avui no es pot fer l’activitat, doncs el monitor està malalt. Comprem igualment les entrades al museu i paguem 300DKK, els nens són gratuïts.

https://www.vikingeskibsmuseet.dk/

El Museu de Vaixells Vikings és obert cada dia:

Temporada d’estiu (des de l’1 de maig fins a la setmana 42 inclusivament): kl. 10.00 – 17.00

Anem al edifici gris, on hi ha els 5 vaixells víkings de 1000 anys d’antiguitat, primer mirem un video explicatiu de quan i com es van trobar aquests vaixells, i de les tasques per poder-los reconstruïr, molt interessant.

Tot seguit anem a contemplar aquestes relíquies, i anem llegint els panells informatius per anar entenent un xic mes sobre aquest tipus de vaixells.

Al final també hi ha una reproducció d’un vaixell perquè els nens en gaudeixin i la possibilitat de vestir-se amb roba vikinga.

Al exterior també hi ha una zona per jugar a ser vikings. Un edifici on pots veure els diferents tipus de cordes. Un altre on els nens poden construïr un petit vaixell viking, i un taller on utilitzen eines manuals, per fer reconstruccions.

Ho trobem tot un xic desendressat. Sort que a la sortida, trobem un grup de música tocant en directe, i un lloc de gelats de bola, que fa que se’ns passi el disgust.

Un cop finalitzada l’activitat, i com que el pàrquing no ens acaba de convencer, tot asfaltat, i sobretot per  poder treure la Mel a passejar, decidim moure’ns. I no visitem la ciutat:

Roskilde és un poble, patrimoni de la humanitat, per la seva enorme catedral de rajola vermella, del segle XII, que domina la ciutat. I a l’interior del qual, es troben des del 1400, les tombes dels membres de la casa reial danesa. El conjunt que constitueix la catedral i els edificis del voltant com l?ajuntament bé val una parada.

Teniem anotat aquest aparcament, doncs en el park4night té molt bones opinions, i cap allà anem.

Pk Shelter- og teltplads – Herslev Strand –  55.67682, 11.98702

Es tracta d’un aparcament, davant del mar, amb Wc oberts 24h, on disposa d’una zona on explicitament està indicat que es pot acampar. I gratuït.

La carretera per arribar és correcte, fins al últim tram, que s’estreny. al arribar, hi ha molts cotxes però a la zona de darrera, aconseguim estacionar. Nomes baixar de l’auto, ja se sent olor a menjar, hi ha gent fent barbacoas al terra, i trobem varies autos, i inclus un parell de tendes acampades. Disposa d’accés a la platja, amb una zona de jocs, i amb unes passarel.les habilitades pel bany.

Els nens es posen el banyador, i anem a les passarel.les, i una nova desil.lusió, està ple de medusses, ni que veiem que a la gent local no els importa i es banyen igualment.

No ens atrevim, sols hi posem els peus, i tornem a l’auto a passar la resta de la tarda.

Sopar i dormir.

 

Dia 11 – Dilluns 15/08/2022 – Herslev Strand – Øm  Jaettestue  – Gammel Lejre – Gniben – Reersø Havn – 173 km – 2h 45 min

Ens llevem d’hora i sortim a les 8:30 sense esmorzar, doncs volem sortir del pàrquing abans que arribin els cotxes, i evitar així problemes.

Teniem previst anar a :

Øm  Jaettestue, 55.599994 , 11.993740

Sepulcre de corredor subterrani a la vora d’Øm,  de fa ni més ni menys que 5.000 anys.

 però no ho veiem on estacionar o sigui que ens el saltem i anem al següent punt:

Pk Museu Viking Lejre, 55.6149824 , 11.9689584

Aparcament gran de graba del Viking Museum a Lejre, Hi ha un cartell que sols es pot estacionar de dia, de 8 a 22.

Aprofitem per esmorzar, avui és un dia especial, doncs és el Sant de l’ Ona, i ho celebrem.

Sortim a estirar les cames, fins al cementiri Gammel Lejre que és un dels més grans cementiris víkings del segle X, format per dues fileres de pedres en forma de vaixell,

 

Tornem a l’auto i ens acostem als penyassegats de Klintebjerg, molt més al Nord. I ens dirigim fins al final del Istme, és una zona militar:

PK Academia militar: 56.00602, 11.28029

sortim a explorar la zona, entrem cap al mar obrint una porta de fusta, i seguim paral.lels al mar, però tot d’una ens trobem una valla, que ens barra el pas, i ens obliga a anar cap a la dreta, cap a la carretera, tornem a obrir una valla, i tornem a ser a la rotonda on localitzem la porta d’acces al Istme, està tancada, i un cartell ens informa de que està prohibit el pas, zona militar. Teniem entès que s’hi podia circular caminant i que era una Zona meravellosa, o sigui que tornem a l’auto, i ens traslladem a un pàrquing que hem vist al costat de la platja:

Pk Søllerødlejren: 56.00024, 11.2876

    Just davant del mar, disposa de contenidors i d’un parell de taules de pic-nic, tornem a sortim a estirem les cames, pel costat del mar, el camí és autèntic, dels que ens agraden, tranquil, envoltat de vegetació. Fa un sol de justícia, però l’aire és fresc i fa que sigui soportable.

    Anem fins a trobar el vaixell enfonsat Cementskibet 1948 (55.990935, 11.299734), lloc de residencia de molts ocells.

    Ens aturem una estona, i gaudim contemplant com, els cormorans i gaviotes, gaudeixen del sol, i s’aixuguen les ales amb el vent.

    Desfem el camí, els nens tornen pel costat del mar, ple de pedres, l’aigua està plena d’algues:

    Ens entra el dilema, si quedar-nos a dinar aquí, o traslladar-nos cap al pròxim destí, doncs aquí s’està super bé.

    Al final decidim avançar i anar fins al destí final de la jornada:

    Àrea Autocamper Parkering Reersø Havn – 55.51661, 11.1177

    Pàrquing de grava, amb 7-8 places, anivellat, davant del mar, amb llum, cal posar 150DKK o 20€, en un sobre que hi ha en una garita (grisa i blanca), al costat de l’àrea, davant del port, tot anotant la matrícula, nacionalitat, i data,  en aquest sobre hi ha el codi d’accés als serveis de l’edifici marró.

    En l’edifici marró en un costat hi ha els Wc, dutxes, rentadora i secadora (sembla que gratuïtes). I a l’altre costat per buidar negres. Tot i ser serveis antics ens van de conya.

    No hem trobat per buidar grises. Hi ha un poste de llum davant del port on hem vist una manguera per poder posar aigua.

    La zona disposa d’unes vistes impressionants, i al fons es pot observar el pont. La zona és concorreguda per la gent local, però s’està de perles.

    Aprofitem per dinar i passem la resta de la jornada treballant, jugant, reposant…

    Tot just després de sopar se’ns posa a ploure, llams i trons que impresiona molt als nens. Els núvols ens tapen el pont i la lluna.

    A descansar s’ha dit.

     

     

    Dia 12 – Dimarts 16/08/2022 – Reersø Havn  – pont Store Bealt  – Castell d’Egeskov  – 100 KM – 1H 30M

    Hem dormit fantàsticament, al matí contemplem com marxen els veixells a pescar. Està plovent, i encara fa més mandra arrencar.

    I se’ns fa tard, sortim a les 11:45 ki 2795, cap a passar pel pont Store Bealt, però fem una parada prèvia,  a un dels pàrquings,  que ofereix unes magnifiques vistes del pont:

     

    Pk Isbådsmuseet – 55.34854, 11.095

    El problema és que està molt núvol, i les fotos són les que són:

    El Great Belt Fixed Link, uneix les illes de Sjaelland i Fyn, salvant l’estret del Gran Belt. El pont té una longitud de 16 km, tot passant per una petita illa anomenada Sprogo. El pont penjant, de 1,62km, conegut com el Pont d’Orient, es troba, entre Sprogo y Sjaelland. Per tant, en total són uns 18 km.

    El pont, el 1998,  va remplaçar el transbordador o ferry que havia sigut el principal mitjà per creuar, durant més de 100 anys.

    El pont és de pagament, paguem 610 DKK:

    I anem fins a:

    Àrea Parkeringsplads Castell d’Egeskov – 55.17262, 10.48864

    Pàrquing gran, on la pernocta és permesa, de pagament, còmode i tranquil aparcament del castell, sense serveis. Sobre l’herba.

    https://egeskov.dk/

    KL. 10 – 18

    • Información:

    Experimente el castillo de Egeskov, el jardín, los juegos y las exposiciones.
    Tenga en cuenta que el castillo se abre a las. 11

    Es posible comprar un billete excl. castillo.

    • Precio:

    Con castillo: Adulto: 245 NOK / Niños (4-12 años): 140 NOK.
    Sin castillo: Adulto: 205 NOK / Niños (4-12 años): 125 NOK.

    Al arribar, com que anem tard, preferim entrar directe al parc, i dinar a dins.  A la taquilla, comprem les entrades amb visita al castell incloses, 770 DKK, així com el tiquet de la pernocta, 80 DKK.

    Primer fem un tomb per un dels seus jardins, i anem a dinar.

    Tot seguit entrem al castell, des de fora és espectacular.

    Però ens sorprén només entrar, uns caps d’animals i eines de caça, que ja ens fa posar de mal humor.

    Anem recorrent les diferents sales, alguna amb molt encant.

    Però la temàtica d’armes i més animals dissacats, es repeteix, i no ens agrada gens.

    En una sala ens sorprén una maqueta del castell, amb molt de detall que és fantàstica.

    I finalment pugem a dalt de tot, on trobem una zona deidcada a les armes de duels, i també una petita exposició de joguines antigues, que la trobem molt interessant.

    Tornem a l’exterior. I anem a visitar la resta d’edificis.

    Un edifici dedicat a les bicicletes.

    Un edifici amb vehicles classics i avions, i inclús un helicopter.

    Trobem una pista amb tricicles i quatricicles, per nens, i el Jan s’hi apunta ràpidament, tot i que, trobem uns nens que van a tope, xocant per tot arreu.

    Un edifici dedicat a les motos.

    Un espai, a l’altell amb vehicles sense restaurar, que ens transporten a l’antiguitat. Flipem del tot.

    Un espai de butigueta antiga.

    Una zona de camping, que ens saltem. Una zona de bombers i ambulàncies.

    I al final, deixem que els nens juguin: ponts penjats, tirolines, boti-boti, cordes per emparrar-se….etc

    Fins que tanquen el parc.

    Sortim i movem l’auto a la zona verda, per passar-hi la tarda i la nit. S’està perfecte.

    Sopar i dormir.

     

     

    Dia 13 – Dimecres 17/08/2022 – Castell d’Egeskov  – Egeskov Mølle  – The Viking Museum Ladby – DESCANS CAMPER AREA KERTEMINDE –  50 KM – 1H

    Que bé que s’està aquí. Esmorzem i a les 10:10 arrenquem, ki:2919

    Parada al:

    Egeskov Mølle – 55.16598, 10.47673

    Es tracta d’un antic molí de vent holandés del 1855, que està restaurat, i que una asociació de voluntaris el gestiona, i molen blat, i es pot comprar farina.

    http://egeskovmoelle.dk/

    A les dates que estem, està tancat, però anem a fer-li una ullada igualment que està molt a prop. Un cop fetes les fotos, seguim camí.

    Al costat del fiord Kerteminde, trobem el Vikingemuseet Ladby, 

    Pk The Viking Museum Ladby – 55.44342, 10.61691

    Gran pàrquing, estacionem sense problemes.

    www.vikingemuseetladby.dk

    Juny-Agost de 10 – 17

    Adults DKK 80 | Nens  Gratuït

    No està permès portar el gos.

    A la primra planta, trobem un petit museu, on s’explica la història dels vikings,  i gaudim d’un gran mural brodat, elaborat per gent local, realment preciòs, sobre el vaixell viking trobat.

    Al soterrani, trobem una reproducció, i una sèria d’elements trobats en el vaixell:

    Tot seguit sortim a l’exterior, i anem a visitar l’única tomba de vaixell de Dinamarca de l’era víking, es tracta d’un túmul funerari reconstruït al lloc on es va trobar el 1935, quedem realment admirats, ho tenen molt ben conservat:

    Al sortir, trobem varies activitats per la canalla, tirar la corda, lluitar com a guerrers, fer amb fusta un ganivet, cullera,..etc, fer i menjar una tortita, llençar una llança, tir amb arc. Participem en alguna d’elles, té un cost de 10DKK, cada una, que es pot pagar allà mateix, o a l’entrada:

    I anem fins a l’aigua, on teniem entès que:

    “Durant tot l’estiu, pots veure el vaixell víking reconstruït, Ladbydragen, ficat al llit i gronxant-se al fiord sota el túmul funerari. Exactament on es va desembarcar el vaixell original fa més de 1000 anys. És una còpia exacta del vaixell sota el túmul i té 21,5 metres de llarg i 3 metres d’amplada i té capacitat per a 32 remers.”

    doncs no hi és, no sabem el perquè. Tornem a l’auto i seguim camí:

    Àrea Camper Parking Area Kerteminde – 55.45245, 10.66452

    Zona pública amb aparcament i serveis de pagament a l’aparcament del port amb rentadores i dutxes que funcionen amb monedes.

    Al arrivar, les seves 20 places ben aparcel.lades, planes, de grava, amb llum, davant del port, estan ocupades, i la gent està  còmodament acampada, i just al davant, hi ha una esplanada, on ja hi ha 4 autos esperant. O sigui que ens posem al seu costat, però veient que no hi ha cap moviment, agafem llum, i ens instal.lem.

    Hem vist que val 140DKK, que es paguen a la màquina automàtica, i et dona còdi accés als Wc i dutxes. Però nosaltres com que no tenim plaça, creiem que no val la pena pagar. A on hem estacionat, hi ha un poste de llum que indica que cal pagar 20DKK a l’oficina del port, al costat de la màquina automàtica, o sigui, que és lo què fem.

    Anem a la zona de rentadores, i ens posem mans a l’obra:

    I aprofitem per dinar. Tot seguit, a plegar roba s’ha dit, hem posat 2 rentadores de 7 kg (110 DKK), i 1 secadora (30 DKK que vol dir 30 min de secar) i la roba surt bullint, i perfecte. ATENCIÓ TOT AMB MONEDES. També aprofitem per desfer els llits i airejar els sacs.

    Anem al súper, que està molt aporp, i ens aprovisionem.

    I per sopar anem a buscar pizzes.

     

     

    Dia 14 – Dijous 18/08/2022 – Kerteminde – Far Hoved – Jelling – Àrea Billund Stellplatz – 183 km – 2h 40m

    Ens hem llevat d’hora, doncs volem fer les 2 activitats abans de dinar.

    Sortim a les 8:30, ki 2969, un cop buidats i omplerts, anem amb l’auto fins a la punta, és a dir, fins a Fyns Hoved

    Pk Fyns Hoved  – 55.61069 , 10.59554

    per gaudir de la naturalesa, en estat pur, l’últim km cal anar amb compte, doncs és un xic estret, al arribar al pàrquing sols hi ha un parell de cotxes, i podem girar i estacionar perfectament. Hi ha un cartell que no es permet l’acampada, i que està prohibit estacionar de 24 a 6. Hi ha una taula de pic-nic, i contenidors. Cal anar d’hora, doncs és molt concorregut l’indret.

    Aprofitem per esmorzar amb unes vistes ESPECTACULARS.

    I sortim a fer un a rutilla, circular d’uns 3 km. El paisatge és impressionant, caminem pel costat del mar, la zona és súper autèntica. El terreny és dessigual, amb pujades i baixades, però molt cómodes de recorrer.

    Al arribar a la punta, trobem un grup de joves, que estan fent un treball de camp, estan provant uns aparells que emeten so, els han col.locat a unes xarxes, allà al davant, per tal de veure, si les MARSOPES, associen el sorol al perill i s’aparten de les xarxes, evitant així una mort segura. Una de les noies, parlava perfectament amb castellà, i ens ha estat explicant el projecte. Disposen també de drons, prismàtics, i altres aparells. Ens expliquen que ahir en van veure moltes, però que avui, al haver-hi mala mar és molt difícil la seva observació.

    Ens parem un ratet a observar el mar, però no trobem cap Marsopa.

    I retornem cap a l’auto, gaudint de l’indret.

    Ara el pàrquing ja està ple de cotxes, i sortim pitant.

    Sortim de la Illa de Fionia (Fyn), i entrem a la península de Jutlandia (Jylland) pel Pont Den Nye Lillebaeltsbro, aquest cop sense peatge.

    Pk Kongernes Jellings parkeringsplads – 55.75794, 9.41557

    Pàrquing força gran, amb molta grava, estacionem sense problemes, hi ha una zona, en el pàrquing de cotxes per les autocaravanes. I és d’agraïr.

    Arribem a Jelling, un lloc molt especial per als danesos, ja que aquest senzill poblet va servir de seu a Gorm el vell, rei víking del segle X, que va conquistar primer Jutlàndia, i després Fiònia i Sajeland, per crear un nou país.

    Entrem al Kongernes Jelling, la visita és totalment gratuïta. Disposa de molt material autodidàctic, que ens fa caura la baba, hi ha uns panells que clicant botons, es projecta “mapings” a les parets i ens explica diferents aspectes dels vikings:

    També hi ha informació de diferents elements trobats (monedes, ornaments dels caballs, fixacions dels llibres, …etc), tot fent representacions virtuals, sobre l’us d’aquests elements, i les seves característiques.

    Trobem també pantalles tàctils molt interessants. Ulleres virtuals. Mapes evolutius de la zona, al llarg dels anys… VAJA QUE ÉS PER FLIPAR, almenys per nosaltres.

    I al finalitzar sortim a l’exterior i allà trobem la Jelling Kirke i dos tumuls funeraris, Gorms hoj i Skibssætning Verdens største que han revelat en bona part la història antiga de Dinamarca.

    L’església va ser construïda al voltant del 1100 però avui se sap que en aquest lloc hi va haver molt abans tres temples de fusta. El primer va ser aixecat segons la llegenda pel fill de Gorn, Harald I –Dent Blau-, que va ascendir al tron ​​l’any 950.

    Sortim molt tard, són les 15:30, ens hem allargat en la visita, però ens arribem a l’últim punt d’avui, l’àrea on pernoctem, les pròximes 3 nits:

    Àrea Billund Stellplatz – 55.70536, 9.13194

    Camp de gespa verda, molt gran. Àrea de pagament, 10€ Autocaravanes, i 5 € llum, es pot arribar tard al vespre i fer el check l’endemà. Propietari molt amigable, zona molt bonica, estacionament molt tranquil. Es pot anar amb bicileta fins a Legoland, es tarda uns 15 min, doncs hi ha carril bici. Disposa d’aigua i llum, una portería de futbol, gallines i un petit bosc d’aventures.

    Ens estacionem, no hi ha ningú a l’entrada, un cartell ens dona la benvinguda, traiem taula i cadires, i ens posem a dinar,  a les 17 de la tarda… però molt satisfets del lloc escollit, i amb la tranquilitat de no haver-nos de moure, durant els dies de visita a legoland, així com, de poder deixar la gossa (els gossos a legoland són benvinguts, però la nostra gossa s’estressa amb la gent i el soroll) en un lloc tranquil i segur.

    Pasem la resta de tarda, simplement gaudint, el Jan treu a circular el cotxe teledirigit, i coincidim, amb gent catalana, amb els que intercambiem experiències.

    Avui notem com va baixant la temperatura, sopar i a descansar tapadets.