Divendres 19/11/2021

Aquest cap de setmana no teniem programat marxar, però a última hora ens han suspenès el partit del Jan contra el Paidos, per tema de Covid, i la Ona juga a casa a les 9:00 del matí de dissabte, o sigui que, al mal temps bona cara, i ens animem a organitzar-nos per sortir.

Anem a buscar l’auto i la deixem endollada a casa. Preparem les coses per demà marxar al tornar del partit.

Em poso a cuinar, per emportar-nos el menjar fet i així gaudir al màxim del cap de setmana curt.

 

Dissabte 20/11/2021 Igualada – Mas Bes – 136 km – 1h 30 min

Destí escollit Granja Mas Bes http://www.masbes.com, truquem per telèfon i reservem la visita familiar per diumenge a les 11:30, durada 1h 30min, amb Toca-Toca inclòs.

Sortim d’Igualada sobre les 11:30, i anem a l’àrea d’autocaravanes que han habilitat, per ús exlusiu als clients que gaudeixen dels serveis de la granja.

GPS: 41.9070111 , 2.7425815

Al arribar hi ha varies autocaravanes i furgonetes estacionades.

Disposa de llum, aigua, i serveis d’aigües (grises i negres), cal abonar a la botiga 5€. Hi ha una zona de jocs.

Ens estacionem, i anem a la agrobotiga a pagar i a aprovisionar-nos de productes de proximitat, la veritat és que hi ha un munt de coses bones, i ens entra salivera… Comprem torrons, mató, canelons de rostit, hamburgueses, i crema d’avellanes…

Nens surten cap a la zona de jocs i després dinem.

Per la tarda, volíem anar a fer alguna excursió, però ens fa mandra, a mes a mes,  es fa fosc de seguida, o sigui que aprofitem per fer deures, gaudir de l’entorn i planificar la sortida del pont de desembre.

Estirem les cames per l’entorn de la granja.

Sopem veient el derbi Barça Espanyol.

I a dormir s’ha dit, fa fred i deixem la calefacció engegada.

 

Diumenge 21/11/2021  Mas Bes

Hem dormit molt tranquils. Esmorzem i fem temps fins a la visita de les 11:30.

Paguem 5€ nens de 5 a 12 anys, i 7€ adults.

Aquesta visita consta d’un recorregut per tots els espais de la granja, hi ha molta gent, i organitzen 3 grups. Ens identifiquen amb una enganxina, amb el número del grup.

La nostra visita comença amb un xic d’història:

‘’La història de la família Viñolas amb Mas Bes es remunta a la segona meitat del S. XIX, quan l’avi Narcís es va establir al mas i inicià l’estabulació amb dues vaques de la raça Frisona-Holstein. 5 generacions després tenen més de 1.200 vaques, amb la llet de les quals abasteixen la gamma ATO Natura i fan productes artesanals.’’

Tot seguit, fem el Toca-toca, on grans i petits, donem de menjar i toquem diferents animals de granja: xais, cabretes, conills, burros…

Tot seguit el guia dona una panotxa a cada nen perquè li trequin les fulles, i ens ensenya el procés manual de separar el gra de la panotxa, i de com es molia per donar al bestiar:

També hi ha una zona amb tractors antics i un sidecar, on els nens no poden evitar la temptació de pujar-hi:

Seguint la visita anem a on són les vaques, i grans i petits els hi donem herba fresca, i comprovem la llengua tant llarga que tenen les vaques.

Ens expliquen que una vaca no pot ser vaca lletera fins que no té el seu primer vedell. Ens donen un munt de dades, i ens expliquen que utilitzen la inseminació artificial, per millorar genèticament la descendència i evitar enfermetats.

Recorrem la granja i veiem que les tenen separades per edats. I tenen tot tipus de cereals que mesclen per alimentar a les vaques, en funció de l’edat, o si estan embarassades o no, seguint les indicacions dels veterinaris.

Dels fems, en fan energia renovable, doncs tenen una Planta de Biogàs. Tenen tot el procès automatitzat, hi ha com uns rasclets a terra que molt lentament van netejant el terra de fems  I es canalitzen fins a la planta. Un cop fermentats, generen gas metà que converteixen en electricitat, i els residus es tornen a la terra en forma d’adob i torna a començar el procès.

És una granja amb certificat de Benestar Animal, i els espais estan molt ben cuidats. Anem a veure com munyeixen les vaques i com s’emmagatzema aquesta llet. La temperatura de la llet és de 38 graus, i immediatament la refreden a 15. S’emmagatzema amb uns grans tancs i cada dia de dilluns a dissabte, un camió la passa a recollir, prèviament li fan ja controls sanitaris.

Una vaca de mitja fa uns 40l, ni que ni ha que en fan 20 i d’altres 80l. Es munyeixen 3 cops al dia.

 

Anem a veure una maqueta de la granja, i ens posen un video de com inseminen i de com neixen els vedells.

I tot seguit ens ensenyen vedells que han nascut avui, i ja els han separat de la mare….

I per últim, però no menys important, anem al Museu de la pagesia, tenen un munt d’objectes que et porten al passat:

I al final de la visita t’ofereixen una mica de yogurt de la granja.

Anem cap a l’auto molt satisfets.

Dinem i aprofitem per fer un café tranquil.lament, jugar,..

I ja ens preparem per la tornada a casa, tot aprofitant per omplir i buidar en la mateixa àrea,i els nens ens ajuden amb les tasques.

Marxem i deixem varies autocaravanes extrangeres (NL, D i FR) i algun que altre jubilat, quina embeja.