Suïssa 2023 en autocaravana – 4

Aquí continuem amb el relat, dividit en 5 parts del nostre viatge a Suïssa 2023 en autocaravana

Podeu anar a l’entrada anterior :

Suïssa 2023 en autocaravana – 3

O també a l’entrada posterior :

Suïssa 2023 en autocaravana – 5

Suïssa 2023 en autocaravana – 4 – DIA 21 – Dijous 17/08/2023 – BALLENBERG – AARESCHLUCHT – BRIENZ – BALLENBERG – 32 KM – 30 M  

Ha plogut durant la nit i l’ambient s’ha refrescat. M’aixeco de bon matí i un cop fet el tallat, arranquem cap al pròxim destí. Prèviament traient les falques, és clar.

Hora de sortida de l’aparcament :  8.30 h, km: 2.060

Aare Gorge – West Entrance – 46.71983, 8.20437

Aparcament de dia, no es permet la pernocta. Disposa de moltes places i una zona de pic-nic. Gratuït.

Arribem en un tres i no res a l’aparcament on ja hi ha un senyor amb una moto organitzant als vehicles grans que entrem. Ens fa col·locar just a l’esplanada de l’entrada, al costat d’una furgoneta. Aprofitem per esmorzar.

Congost del riu Aar

https://aareschlucht.ch/en/welcome

Preus: Adults 10 CHF

Nens (6-16) 6,5 CHF  <6 gratuït

Horari:

Entrada oest de Aare Gorge 1: 01/04/23 – 01/11/23

Entrada est de Aare Gorge: 18/05/23 – 01/11/23

Obert del 17/06/23 – 17/09/23 8:30 a 18:30

Il·luminació nocturna divendres i dissabte del 30/06/23 al 26/08/23 de 18:30 a 22:00

Gossos permesos, amb corretja curta i gratuït.

Autoenfamilia Bad Ragaz – Congost del riu Aar

Autoenfamilia Bad Ragaz – Congost del riu Aar

 

Anem cap a les taquilles i paguem: ADULTS (10CHF) I NENS (6,5CHF) Total: 33,00CHF. Ens informen que no es pot accedir al tren ja que el pont que el comunicava s’ha caigut. Per tant, ens toca anar i tornar pel mateix camí.

Autoenfamilia Bad Ragaz – Entrada del riu Aar

Autoenfamilia Bad Ragaz – Entrada del riu Aar

En uns cinc minuts ens plantem a l’entrada de les Gorges del riu Aar, també conegudes com Aareschlucht. Es tracta d´un espectacular recorregut de gairebé un quilòmetre i mig a través d´una formació rocosa que el riu Aar ha anat erosionant a la roca calcària amb el pas dels segles. El treball constant de l’aigua va donar com a resultat un congost que ofereix un traçat natural sense igual.

En entrar notem un notable canvi de temperatura. Fa fresca. Comencem el recorregut per les estretes passarel·les de fusta instal·lades al segle XIX.

Autoenfamilia – Interior congost del riu Aar

Autoenfamilia – Interior congost del riu Aar

La foscor va guanyant terreny a la llum i la sensació que la humitat és la propietària d’aquest indret és absoluta. El lloc és preciós. D’una banda, per l’espectacle que la natura ofereix. De l’altra, perquè el contrast de llums artificials que hi ha instal·lat el potencia encara més.

Autoenfamilia – Vistes congost del riu Aar

Autoenfamilia – Vistes congost del riu Aar

El 1940, prèviament a la Segona Guerra Mundial, els militars van construir dues coves a meitat de camí per allotjar amb tota mena de comoditats 185 soldats i oficials. L’amagatall mai no va arribar a ser utilitzat.

El riu Aar passa pels llacs d’Interlaken, de l’un a l’altre, i continua cap a Berna per acabar desembocant al riu Rin.

Completem l´excursió en una mica menys de tres quarts d´hora parant a fer fotos. Durant el recorregut es poden anar llegint algunes plaques informatives sobre la construcció i l’ús de l’estructura.

Plovisqueja i desfem el camí. Aquest cop ja amb molta més gent, cosa quel fa que sigui un xic incòmode per nosaltres, al portar la Mel.

Passem per la botiga de la sortida i els nens es compren un detall de Suïssa.

Ens posem en marxa cap al següent destí:

Parkplatz der Rothorn-Bahn – 46.75501, 8.03647

Veig pel google una auto estacionada en el pk superior, ocupant 2 places de cotxe.

Brienz – Parking Pfrundschiir – 46.75638, 8.02429

Pàrquing de dia ideal per visitar el poble. Són places de cotxe però es pot aparcar la part del darrere de l’autocaravana cap a dins del jardí. Hi ha senyals explícites de prohibit autocaravanes de 22h a 7h. De pagament per hores.

Però trobem moltes dificultats per estacionar un vehicle de les nostres dimensions. Després de donar voltes i mes voltes, localitzem un aparcament a:

Brienz – Parking – 46.755987, 8.02424

Aparcament per 2 autocaravanes, en línia, de pagament amb efectiu, targeta o per App. Aproximadament 1 CHF = 1 H. No existia al Park4Night i l’hem donat d’alta.

Autoenfamilia – Brienz - Parking

Autoenfamilia – Brienz – Parking

Ens estacionem i al revisar el tema del tren veiem que les entrades estan exhaurides. Havent reaccionat amb més antelació hauriem d’haver reservat, doncs es veu que és una activitat molt concorreguda.

Tren vapor Brietzer Rothorn

Estació ubicada just davant de l’Estació de trens de Brienz

   https://brienz-rothorn-bahn.ch/?lang=en

   Un viatge d’una hora en petites locomotores a vapor que el transportarà al segle XIX i al lloc amb vistes privilegiades dels Alps

   Aquesta línia fèrria va ser oberta el 1892, després de dos anys de construcció, i estava dissenyada per portar 25.000 passatgers cada any. El servei d’aquest tren va ser suspès el 1914 a causa de la Primera Guerra mundial i va tornar a obrir el 1931, amb la seva via estant en bones condicions perquè se li va fer manteniment durant tot aquest temps.

   Aquesta excursió al tren de muntanya Brienzer Rothorn és un viatge al passat i a la pròpia essència del ferrocarril.

   Una autèntica màquina de vapor s’encarrega de portar-te durant 7.5 quilòmetres de distància , passant per cinc túnels. El passeig comença a Brienz a 566 metres d’alçada sobre el nivell del mar i acaba als 2.244 metres d’alçada.

   Es pot pujar fins al cim del Rothorn (2.350 m), a la qual podrà accedir, si ho desitja, amb el telefèric que cobreix l’últim tram.

   Part de la preciosa estació de Brienz, la qual manté l’ ambientació de l’ època.

   El trajecte és una delícia per a la vista, amb les panoràmiques del llac Brienz, un dels més bonics del país pel color turquesa de les seves aigües.

   Actualment el servei el cobreixen tres locomotores (de les cinc originals), les quals cobreixen el viatge els mesos de juny a octubre.

   A l’estació intermèdia de Planalp es poden fer moltes excursions que s’endinsen pels boscos i prats que abunden per la zona.

   Un cop al cim es pot gaudir dels dos restaurants i fins i tot passar la nit per poder gaudir de la posta de sol o de l’amaniment, una experiència inoblidable.

   Es pot baixar a peu, si es desitja.

   Autoenfamilia – Mapa Tren vapor Brietzer Rothorn

   Autoenfamilia – Mapa Tren vapor Brietzer Rothorn

   Està plovent, o sigui que aprofitem per dinar. I decidim sortir a estirar les cames, per visitar:

   BRIENZ 

   Brienz. Està envoltat per un agermanat paisatge alpí en un extrem del llac del seu mateix nom. És un poble molt acollidor. El racó més romàntic de Brienz és la «Bruhngasse«, conegut a tot el país com «el carreró més bell d’Europa». La majoria de les seves cases daten del segle XVIII i estan guarnides amb escultures de fusta. El poble té una llarga tradició a la talla de la fusta. Encara compta amb una escola de talladors i una altra de constructors de violins.

   Recorrem el carreró més bell d’Europa, i ho certifiquem : és preciós :

   Autoenfamilia – BRIENZ 

   Autoenfamilia – BRIENZ

   Hi ha un munt de detalls a les cases, que fa que fem fotos a tort i a dret:

   Autoenfamilia – BRIENZ detalls cases

   Autoenfamilia – BRIENZ detalls cases

   Trobem varis tallers artesans de la fusta, i localitzem vàries figures de fusta, que ens criden l’atenció :

   Autoenfamilia – BRIENZ figures de fusta

   Autoenfamilia – BRIENZ figures de fusta

   I de retorn cap a l’autocaravana ens aprovisionem en un super “Migros”.

   Ja a l’autocaravana ens traslladem de nou al mateix pàrquing d’ahir. En aquesta zona no hi ha zones de buidatge. Sort que som previsors i portem 2 cassets de lavabo.

   Pàrquing autocaravanes Brienzwiler – 46.7491 , 8.0970

   Aparcament per autocaravanes, de pagament. Permesa la pernocta (10 CHF que cal dipositar en un sobre dins d’una bústia o pagar amb targeta de crèdit en horari obertura museu). Disposa de 12 places només servei aigua i wc del museu. Places no anivellades però molt tranquil.

   Estacionem sense problemes, ja hi trobem alguna autocaravana aparcada. Posem de nou les falques, i com que no portem efectiu, el Jordi s’arriba les taquilles del museu per pagar l’estacionament d’aquesta nit amb targeta, doncs encara estan dins del seu horari d’apertura.

   El Jordi i el Jan juguen una partida del «Continental». El Jan guanya i crec que hi haurà revenja. L’Ona aprofita per llegir i escoltar música.

   Sopar i dormir

   Suïssa 2023 en autocaravana – 4 – DIA 22 – Divendres 18/08/2023 – BALLENBERG -INTERLAKEN – GRINDELWALDSTRASSE – 50 KM – 1 H  

   Tornem a matinar. És per no perdre la costum.
   Faig el meu tallat i el que em fa més mandra de tot : rentar els plats del sopar d’ahir. Aprofitem els WC que hi ha al museu, i traiem la Mel a fer les seves necessitats. Amb tot fet ja arrenquem la jornada.

   Hora de sortida de l’aparcament :  8.00 h, km: 2.100

   Voregem el llac Brienzersee, i anem a:

   Pàrquing Interlaken – 46.6890 , 7.8566

   Bon lloc per estacionar, només de dia, i visitar Interlaken. Aparcar a la zona de gespa per poder posar el cul a la zona ajardinada i ocupar una plaça de cotxe. Es paga a 1,20 CHF per hora, en efectiu, targeta o APP.

   Ens estacionem sense cap problema,. En arribar trobem varies autocaravanes i furgonetes que hi han passat la nit… quan en principi no es pot. L’aparcament està just davant el riu Aar que baixa amb molta quantitat d’aigua.

   Autoenfamilia – Interlaken aparcament

   Autoenfamilia – Interlaken aparcament

   INTERLAKEN

   El seu nom és fàcil de traduir i és que significa «entre llacs». La ciutat està ubicada en una porció de terra entre els llacs Thun i Brienz. Per si això no fos poc, se situa als peus de la serralada del Jungfrau. Una successió de muntanyes –Eiger, Mönch i Jungfrau– que superen els 4000 metres d’altitud. Per tant, el seu entorn natural és privilegiat i difícilment superable.

   Un cop esmorzats sortim tots amb l’objectiu de pujar amb el cremallera Harder Kulm, Per fer-ho caminem uns 760 metres fins a l’estació, fent un passeig agradable al costat del riu, que el creuem doncs l’estació està a l’altre costat.

   Passem per les taquilles a comprar els bitllets i paguem ADULTS (20CHF) NENS (gratuït doncs amb el mateix codi QR del family pass poden accedir al cremallera). TOTAL: 40 CHF

   Autoenfamilia – Harder Klum

   Autoenfamilia – Harder Klum

   Pugem al funicular. Disposa d’alguns seients. La Mel només entrar ja es posiciona a sota d’un dels seients. El trajecte és amb molta pendent i en aproximadament vuit minuts ja som al final del trajecte. El cim té 1.322 metres d’altitud.

   Autoenfamilia – Vistes Harder Klum

   Autoenfamilia – Vistes Harder Klum

   Ara toca caminar fins al mirador, gaudint d’unes vistes, des del primer minut, que simplement deixen sense paraules.

   La panoràmica dels cims del Jungfrau és espectacular. El mateix cal dir dels dos llacs, Brienz a l’esquerra  I el Thun que queda a la dreta, el segons es mira la ciutat.

   Autoenfamilia – Vistes llac llac Brienz (esquerra) - Thun (dreta) - INTERLAKEN

   Autoenfamilia – Vistes llac llac Brienz (esquerra) – Thun (dreta) – INTERLAKEN

   El més espectacular sense cap mena de dubte, és la passarel·la que s’endinsa a l’abisme i que deixa bocabadat a tot aquell que la trepitja.

   Autoenfamilia - INTERLAKEN

   Autoenfamilia – INTERLAKEN

   També destaquem les figures tallades en fusta que li donen un caire especial al camí fins a la passarel·la.
   Gaudim de les vistes una bona estona, i fem un munt de fotos. Hi ha la possibilitat de fer una petita excursió pel bosc i seguir pujant un xic, però ens donem per satisfets amb les vistes obtingudes.

   Autoenfamilia - Harder Klum

   Autoenfamilia – Harder Klum

   I finalment baixem de nou cap a Interlaken.  Un cop a l’autocaravana, ens traslladem a provar sort a:

   Àrea Privada Grindelwald – 46.6307, 8.0038

   Àrea privada, disposa de 8 places, més un camp anexe amb pendent on hi caven moltes més autocaravanes. Amb llum, aigua. També té 1 dutxa i 1 WC, en una habitació separada de la casa i net. En el pagament s’inclou bitllet de tren/bus amb viatges il·limitats durant tota l’estada. Familia molt acollidora. Barbara l’amfitriona. 5 estrelles. Ideal per gossos.

   Autoenfamilia - Àrea Privada Grindelwald

   Autoenfamilia – Àrea Privada Grindelwald

   En arribar ens posem nerviosos, doncs veiem que les places oficials d’autocaravanes estan ocupades, i truco a la porta però no localitzo a ningú, Intentem contactar per telèfon i no contesten.

   Al cap d’una estona d’esperar apareix la Barbara i ens diu que cap problema per quedar-nos i ens ensenya un camp anexe on hi ha espai lliure. El problema és que està molt inclinat i serà difícil anivellar el vehicle. Parlem amb ella, a veure si sap si alguna de les parcel·les planes pot quedar lliure avui i ens diu que si. Per tant ens instal·lem al camp  provisionalment i esperem pacientment a que algú marxi. La Barbara ens ensenya totes les instal·lacions, on buidar, on omplir, on hi ha el WC i la dutxa…

   La Barbara ens aconsella no moure l’autocaravana els pròxims dies, i desplaçar-nos còmodament amb tren i transport públic, doncs la parada està davant mateix de casa seva, a 300 metres, Reflexionem i acceptem la seva proposta. Decidim quedar-nos 3 nits, per un preu total de 150 CHF, doncs agafem llum, i serveis per 2 ADULTS 2 JOVES. Ens demana que ho paguem amb CHF, però li diem que no en tenim, i ens diu que com que són 3 dies que si podem anar a treure efectiu millor, i que ja li donarem, sense pressa.

   La Barbara ens dona un paper per omplir, amb les nostres dades, i d’aquest paper com en els antics papers de calca en surt una fulla de sota amb la targeta de transport gratuït pels dies que dura la nostra estada, i un val de descompte en activitats.

   Aprofitem per dinar, i veiem que hi ha moviment a les places ja que marxen 2 furgonetes. Així que ens col·loquem ràpidament al lloc. Ara hem aconseguit estar perfectament anivellats, i ens preparem per sortir. Són les 15:15h i el tren passa a les 15:30h. Fem servir l’aplicació de SBB Mobile, que ens facilita la informació necessària per anar al Glacier Canyon Grindelwald. Ens proposa:

   TREN R61 direcció Grindelwald + BUS B122 (F)  (Bahnfof – Gletscherschlucht)

   Anem a la parada i premem el botó que hi ha a l’estació de la màquina groga que posa Grindelwald, Amb això el tren farà la parada a la nostra estació, Schwendi, tal i com ens ha indicat la Barbara.

   Autoenfamilia - Parada de tren Schwendi direcció Grindelwald

   Autoenfamilia – Parada de tren Schwendi direcció Grindelwald

   Al cap de 10 minuts arriba el tren, R61 i pugem tots a dins. La Mel de nou s’instal·la ràpidament a sota dels seients. El tren fa només dues parades, ja que en aquesta segona ens trobem al final de la línia. Hi ha un MUNT DE GENT.

   Autoenfamilia - Autobús 122 fins a Glacier Canyon Grindelwald

   Autoenfamilia – Autobús 122 fins a Glacier Canyon Grindelwald

   Caminem rectes fins a l’esplanada dels autobusos, i localitzem el BUS B122 a la parada F, direcció Gletscherschlucht, i al cap d’uns 15 minuts ja tenim el bus aquí. Ens agafem uns bons seients, i la Mel de nou es posa sota resguardada de tothom. El Bus va molt ràpid. El trajecte és força estret. Costa passar dos vehicles a la vegada….

   SORT QUE NO HEM VINGUT AMB L’AUTOCARAVAN FINS AQUI. EL JORDI EM …. Ni que trobem varies furgonetes i alguna autocaravana estacionades. El bus fa unes 8 parades, essent la última Gletscherschlucht, que ens deixa a la porta de:

   OUTDOOR – Glacier Canyon Grindelwald

   https://outdoor.ch/de/outdoor-activities/gletscherschlucht-grindelwald/

   ¡Li va costar a la Mare Natura 250 milions d’anys formar aquest increïble canó!!

   El congost de la glacera Lower Grindelwald és una impressionant obra mestra de la natura. Camineu a través de túnels i galeries rocoses i descobriu el congost que alguna vegada va estar cobert de gel. Posa a prova el teu equilibri i coratge a la construcció de xarxa «Spiderweb» de 170 m2, estirada 7 metres sobre el rugit Lütschine.

   Obert del 29 d’abril a mitjans de novembre.

   Definitivament hem encertat en la decisió d’agafar el BUS. És SUPER-CÓMODE i et deixa a la porta. Sense patir.

   Anem a les taquilles i les tarifes són: ADULT (19 CHF) i  NENS (10CHF) , però ensenyem la targeta de descompte que ens ha donat la Barbara i ens aplica un descompte de 2 CHF per cap. Per tant paguem en TOTAL:   50 CHF.

   La gola és molt alta. Al principi trobem gent saltant al buit, amb cordes com si fos «pontting«.

   Autoenfamilia - Glacier Canyon Grindelwald

   Autoenfamilia – Glacier Canyon Grindelwald

   Seguim avançant per les diferents passarel·les. Fa un xic de fresca i localitzem a prop del començament una xarxa al mig del gorg, que et penja literalment al mig del riu. Els nens hi pugen amb molta precaució.

   Seguim caminant per les passarel·les gaudint del soroll del riu, que baixa amb molta força. La gola té 1km de llarg i molts túnels.

   Autoenfamilia - Passarel.les Glacier Canyon Grindelwald

   Autoenfamilia – Passarel.les Glacier Canyon Grindelwald

   És IMPRESSIONANT. En gaudim moltíssim : es parets de roca, la cascada, l’indret…

   Autoenfamilia - Vistes Glacier Canyon Grindelwald

   Autoenfamilia – Vistes Glacier Canyon Grindelwald

   Anem i tornem pel mateix camí.

   Un cop a fora, tornem a agafar el mateix Bus que ens porta a la parada de Grindelwald. Un cop allà, anem al caixer a treure diners per poder pagar l’estància. I ja de nou agafem el tren fins a la nostra estació Schwendi, on cal pitjar el botó de STOP sinó el tren no para. És la segona parada.

   I ja tornem cap a l’autocaravana.

   Hem localitzat a la casa del costat, una caixa clavada a la paret on venen pa del dia. A dins hi ha una caixa per posar les monedes. Ho trobem molt curiós. Després la Barbara ens explica que és una veina seva qui fa el servei fent el seu propi pa.

   Un cop a l’autocaravana, passem tots per la dutxa i a sopar s’ha dit.

   Ha sigut una molt bona jornada.

   Suïssa 2023 en autocaravana – 4 – DIA 23 – Dissabte 19/08/2023 –LAUTERBRUNNEN

   Avui per variar em llevo a les 7h a fer-me el meu tallat.
   Tenim la intenció de marxar d’hora en tren cap a Lauterbrunnen, per visitar les seves cascades.

   Esmorzem a l’autocaravana abans de marxar. Preparem les maletes. Prenem a la Mel amb nosaltres i ens dirigim cap a l’estació de Tren Schwendi que tenim al davant mateix nostre.

   Després de tants canvis de plans, avui serà un dia de sortir a l’aventura. Gens propi de nosaltres.
   Agafem el tren R61 a les 8;24h. direcció a Interlaken Ost fins a la tercera parada, amb el nom de ZweilÜtschinen. Com sempre en aquesta línia cal apretar el botó d’STOP perquè s’aturi el tren a la propera estació.

   Autoenfamilia - Parada de tren Schwendi direcció Interlaken

   Autoenfamilia – Parada de tren Schwendi direcció Interlaken

   Baixem de l’R61 i hem de fer transbord en la mateixa estació per agafar el tren R62 a les 8;46h. direcció Lauterbrunnen.

   Autoenfamilia - Transbord direcció Lauterbrunnen

   Autoenfamilia – Transbord direcció Lauterbrunnen

   Arribats a Lauterbrunnen, seguim les indicacions del símbol de l’autobús amb les indicacions del nostre destí inicial, Trümmelbachfälle, fent-nos passar per sota la via fina a l’altre vorera de l’estació. A només 50 metres ja trobem la parada del Bus, el B141, direcció Stechelberg, Hotel, fins a la parada Trümmelbachfälle. Estava previst per les 9:05h.

   Autoenfamilia - Bus B141 - Lauterbrunnen - Trümmelbachfälle

   Autoenfamilia – Bus B141 – Lauterbrunnen – Trümmelbachfälle

   Hem de destacar que el servei de transport públic Suís és una meravella. Utilitzant l’APP SBB pots perfectament orientar-te en els desplaçaments i fins hi tot comprar directament els bitllets. A més, en tots els trajectes ens trobem que les interconnexions en les parades estan molt quadrades i per tant, no et fan tenir temps d’espera en els canvis de transport. Si alguna cosa podem dir en negatiu és que en els vehicles acostuma a fer molta calor. O no porten Aire acondicionat engegat o bé el porten massa suau.

   Mentre esperem que arribi el nostre Bus, en la parada just al costat de l’entrada al telefèric, ens comencem a adonar del problema de trànsit que tenen aquest matí. La via principal del poble ja està col·lapsada a aquesta hora, direcció a les Cascades, amb automòbils, autobusos particulars, autocaravanes, i el transport públic.

   Jo ja havia revisat també la possibilitat d’utilitzar el telefèric i un tren sobre la muntanya que semblava una bona opció, però amb tants canvis no vaig profunditzar més en el tema. Estant esperant l’autobús ens ha fet dubtar si canviar novament els plans i intentar la pujada amb el telefèric però estava també molt ple de gent fent cua. Així que hem continuat esperant el bus. De fet hem sortit amb pràcticament 20 minuts de retard sobre l’hora prevista. I dins de la pròpia retenció que ens feia anar aturant-nos.

    

   Autoenfamilia -Mapa Lauterbrunnen

   Autoenfamilia -Mapa Lauterbrunnen

   Cascada Trümmelbachfälle

   Des de l’última edat de gel fa uns 15.000 anys fins que la gent la va obrir per primera vegada l’any 1877, totes les cascades de Trümmelbach, amb l’excepció de la més baixa, han estat amagades dins de la muntanya, invisibles i inaccessibles. Així doncs, el nom «Trümmelbach» no descriu una impressió visual, com és habitual amb les cascades, sinó una acústica: Trümmelbach = corrent de tambor.
   La quantitat d’aigua varia enormement: de desembre a març, només un raig flueix sota les plaques de gel rígides. Després de les nits gelades d’abril i octubre, s’aboquen unes desenes de litres per segon, però durant la fusió de la neu d’abril a juny, després en el període de desglaç de juny a setembre i després de pluges terrestres i tempestes, fins a 20.000 litres per segon. pot fluir a través de les roques tronar: el Trümmelbach es converteix en un riu.
   La zona de captació del Trümmelbach inclou les cares nord glacials de Mönch (4099 m), Jungfrau (4158 m), la cara oest coberta de gel de l’Eiger (3970 m) i també la zona d’aigua de font.
   Allò que flueix i s’enfada a l’estiu queda glaçat i mut a l’hivern, però la pedra parlant sempre roman.

   Al baixar ens dirigim directament a l’entrada de la cascada. Ja estàvem assabentats que no podíem entrar amb gossos ni amb menors de 4 anys per protegir-los del fort soroll que emet aquesta cascasda. Per tant ja teníem previst fer torns per visitar-la. Preu de les entrades :  37,20 CHF, incloent 2 adults i 2 nens. Ens han aplicat un petit descompte amb la targeta de la Barbara.

   Autoenfamilia - Trümmelbachfälle

   Autoenfamilia – Trümmelbachfälle

   Per començar la visita puges en un ascensor excavat a la terra que et puja fins a la part superior de les cascades, al pis 6è. I des d’aquí, puges fins al pis 10 atravessant tota una colla de túnels excavats pujant per unes escales acondicionades dins dels túnels.

   Autoenfamilia - Trümmelbachfälle

   Autoenfamilia – Trümmelbachfälle

   En tots ells et trobes balconades que et permeten gaudir de l’incomparable volum i força de l’aigua que arrossega la cascada. El soroll és eixordidor. Pots portar impermeables però també es pot visitar sense, com hem fet nosaltres, sense més problema. Les galeries poden estar un xic humides i fredes.

   Autoenfamilia - Trümmelbachfälle

   Autoenfamilia – Trümmelbachfälle

   Des del 10è pis comences la baixada desfent el camí fins a l’ascensor. Allà pots fer una petita aturada en una balconada a mà esquerre que et porta a veure la sortida de l’aigua de les coves. I retornant a l’ascensor fas una baixada novament a l’esquerra per arribar al peu de l’entrada mentre observes els pisos 5è a 2on. per on va transcorrent l’aigua de la cascada.

   Autoenfamilia - Trümmelbachfälle

   Autoenfamilia – Trümmelbachfälle

   La visita dura entre 45 minuts i una hora. El poder de l’aigua és brutal, però cal jutjar-ho per un mateix.

   Un cop reunides les dues expedicions, ens plantegem com continuar el dia. I decidim caminar fins a la cascada Mürrenbach, una de les 72 cascades de la zona.

   Hi arribem fent un passeig per un dels carrers principals, seguint la carretera que va paral·lela a la muntanya. Arribats a un càmping, el travessem per atançar-nos encara mes a la vertent de la muntanya, i seguim per un camí sense ombra fins arribar a un tram de pic-nic que ja disposa d’un xic d’ombra. Ens adonem que estan realitzant una cursa de resistència en aquests moments i veiem passar alguns corredors amb dorsals.

   Autoenfamilia - Mürrenbach

   Autoenfamilia – Mürrenbach

   Quan arribem a la cascada, observem com cau una fina cortina d’aigua des des peu de la muntanya, tot i que han tancat l’accés per atançar-t’hi i per tant l’has de veure de lluny.

   Aquí mateix ens acostem ja fins al telefèric Stechelberg – Mürren, on no teníem prèviament els tickets comprats. Després de fer la cua, i just abans de pujar al telefèric hem trobat la màquina expenedora de tickets, on hem comprat bitllets simples d’anada a Mürren per 2 adults (11,20 CHF) i 2 nens (5,6O CHF) amb un preu total de :  33,60 CHF. Aquí en ser una màquina no hem pogut utilitzar els descomptes.

   Per pujar a Mürren cal agafar 2 trams de telefèric, fent un transbord enmig del camí. Fan un trajecte en diagonal entre els 2 fins arribar al poble en les alçades. Els 2 telefèrics pugen suaument i amb rapidesa. Però anem com una llauna de sardines, i hem de vigilar que la gent no aixafi les potetes de la Mel.

   Autoenfamilia - Telefèric Stechelberg - Mürren

   Autoenfamilia – Telefèric Stechelberg – Mürren

   Després de sortir de la cistella, ens dirigim a fer una petita visita pel carrer principal del poble, observant les belles cases de fusta i unes vistes d’infart dels pics Suïssos nevats.

   Autoenfamilia - Vistes desdel Telefèric Stechelberg - Mürren

   Autoenfamilia – Vistes desdel Telefèric Stechelberg – Mürren

   Localitzem un restaurant que ens ha fet molt bona pinta i parem a dinar.

   Hem menjat 2 plats de filet al pebre, 1 pollastre amb salsa de pebre i 1 Stroganov. Tot acompanyat amb patates fregides i arròs, per llepar-se els dits. Estava boníssim.

   Autoenfamilia - Mürren

   Autoenfamilia – Mürren

   Acabat el dinar, hem continuat la baixada fins arribar a l’estació del tren Múrren BLM, on hem pagat per fer un trajecte d’uns 5 km 5,60 CHF cada adult i els nens gratuïts escanejant el codi que portem imprès del FAMILY PASS, tot amb els descomptes del HALF FARE CARD.

   El tren és molt bonic, ambientat de forma antiga, i et fa gaudir de vistes espectaculars mentre transcorre al costat de la via de peatons habilitada per als que volen fer el trajecte a peu.

   Autoenfamilia - Antic tren - Mürren - Lauterbrunnen

   Autoenfamilia – Antic tren – Mürren – Lauterbrunnen

   En acabar el trajecte finalitzem la visita baixant amb el telefèric XXXX fins a Lauterbrunnen, punt de partida de la nostra excursió avui, al costat de la parada del Bus. Allà hem fet unes compres al Supermercat COOP i ens hem dirigit a l’estació de trens per agafar el nostre viatge de retorn, desfent els mateixos passos i trens del matí fins arribar a la nostra autocaravana.

   Hem passat la tarda descansant, fent el bloc i gaudiint del relax del lloc.

   Sopar i dormir.

    

   Suïssa 2023 en autocaravana – 4 – DIA 24 – Diumenge 20/08/2023 – JUNGFRAUJOCH

    

   Es desperta un dia preciós i amb un sol radiant. Em prenc el meu tallat de rigor havent-me despertat avui més d’hora que cap altre dia, amb ajuda del despertador, doncs anirem a fer la visita a la Jungfrau. Són les 6:15h.

   Toca rentar plats i fer els entrepans per emportar, mentre el Jordi treu a la Mel i anem despertant als nens, doncs hem d’agafar el tren R61 direcció Grindelwald Terminal WAB a les 7:31.

    

   El trajecte previst és : 
   • Tren R61 direcció Grindelwald Terminal WAB a les 7:31.
   • Grindelwald Terminal WAB agafar el Telefèric Eiger Express cap a Eigergletscher a les 8:15h.
   • A Eigergletscher agafar el Cremallera al Jungfraujoch – Top of Europe a les 8:45.

   Ahir a la tarda vàrem comprar les entrades seguint les recomanacions de la pàgina web de la Jungfrau. Vem escollir d’entre les dues opcions disponibles pujar amb el Telefèric Eiger Express doncs a banda de ser uns euros més econòmic és el que ells recomanaven i triga 45 minuts menys que fer el mateix trajecte en tren des de Grindelwald.

   Autoenfamilia - 2 opcions per pujar al Jungfrau

   Autoenfamilia – 2 opcions per pujar al Jungfrau

   A banda d’això avui hem decidit no agafar a la Mel per donar-li descans de tantes emocions, i això ens permetrà arribar més d’hora a l’autocaravana perquè no estigui tantes hores sola en ple horari de sol. Li hem deixat tots els bolets oberts, la turbovent en “Out”, 2 plats aigua, menjar, els 2 ventiladors interiors engegats, la finestra de la cuina oberta i els enfosquidors de davant posats per evitar la calor.

   Els preus :
   • Adults :  GRINDELWALD TERMINAL WAB – JUNGFRAUJOCH, TWO WAY, 2ND CLASS, HALF FARE CARD, NORMAL RATE :  117 CHF anada i tornada. Cal anotar que aquest preu inclou la reserva preferent de seient de 10 CHF per cap com recomana la pàgina web en dies assoleiats i concorreguts.
   • Nens :  GRINDELWALD TERMINAL WAB – JUNGFRAUJOCH, TWO WAY, 2ND CLASS, CHILD (6-15 WITHOUT FAMILY CARD), NORMAL RATE  :  30 CHF anada i tornada.  Cal anotar que aquest preu inclou la reserva preferent de seient de 10 CHF per cap com recomana la pàgina web en dies assoleiats i concorreguts.

   Atenció !!! :  nosaltres vam pagar pels nens quan no hauríem d’haver pagat res, doncs així com en l’apartat d’adults podíem seleccionar que disposàvem del HALF FARE CARD, en l’apartat de nens en cap moment posava clarament poder escollir que disposes de la FAMILY CARD. Només parla de la co-travel i en l’apartat de 0-5 anys, com mostrem a la següent imatge :

   Autoenfamilia - Tiquets Jungfrau

   Autoenfamilia – Tiquets Jungfrau

   Ara ja sabem que la opció correcte era la tercera. Per si a algú li serveix d’ajuda …
   Així mateix vàrem pagar la reserva de seients com ens recomanaven. Però pensem sincerament que si vas d’hora no tens cap tipus de problema en agafar qualsevol dels horaris de transport. Si has agafat la reserva de seient, cal que estigueu presents 10 minuts abans de l’hora de sortida. Cal que seguiu els senyals verds «amb reserva de seient».

   JUNGFRAUJOCH

   Web : Top of Europe | jungfrau.ch

   Autoenfamilia - Mapa Jungfrau

   Autoenfamilia – Mapa Jungfrau

   JUNGFRAU

   El Jungfrau (en alemany: «soltera / verge») és el cim d’un massís muntanyós del mateix nom, ubicada a la regió de l’Oberland al cantó de Berna a Suïssa, amb vistes a Wengen. Els altres dos són els pics Eiger (3970 m) amb la seva famosa cara nord, i el Mönch (4099 m). El Jungfrau és la tercera muntanya més alta dels Alps Bernesos després de la Finsteraarhorn bernesa i el Aletschhorn. El Jungfrau té una alçada de 4.158 m.
   El cim de la muntanya fou assolit per primera vegada el 3 d’agost de 1811, pels germans Meyer d’Aarau. A causa del difícil accés, el cremallera del Jungfraubahn ara corre per l’interior de la muntanya, fins a l’estació de tren del Jungfraujoch 3.454 m, el més alt d’Europa.
   El tren de la muntanya surt de Kleine Scheidegg, que es pot arribar per tren des de Grindelwald i Lauterbrunnen. El tren entra al túnel que passa cap a l’est a través de l’Eiger poc després de sortir de Kleine Scheidegg.

   Agafem el tren a les 7:31h per anar amb antelació al telefèric, doncs si agafem el de les 8:05h creiem que podríem no arribar en el transbordament.

   Autoenfamilia - Tren Schwendi - Grindelwald

   Autoenfamilia – Tren Schwendi – Grindelwald

   Un cop ja estem a l’estació de GRINDELWALD TERMINAL WAB (només una parada) fem l’enllaç amb el telefèric Eiger Express. Des de la mateixa baixada només cal seguir els senyals del telefèric que et porten sense complicació a la porta d’embarcament.

   EIGER EXPRESS

   Nou: la nova góndola tricable Eiger Express us porta des de la terminal de Grindelwald fins a l’estació d’Eigergletscher en només 15 minuts. Amb una opció de transfer directe, sou 47 minuts més ràpid al Jungfraujoch – Cim d’Europa i a les pistes d’esquí.

   El sistema de telefèric 3S combina tots els avantatges del telecabina i del tramvia aeri. A causa de l’encaminament del cable de doble via, es poden travessar grans llums amb un nombre reduït de suports amb una estabilitat del vent extrema. Amb l’Eiger Express, només s’han de construir 7 suports en tota la longitud del recorregut de 6.483 metres.

   Autoenfamilia - Eiger Express - (Grindelwald - Eigergletscher)

   Autoenfamilia – Eiger Express – (Grindelwald – Eigergletscher)

   Com ja pensàvem, és un súper telefèric de moltes cabines que absorbeix molt trànsit de passatgers, sobre uns 30 passatgers mínim a cada cabina per anar còmodament asseguts en cadires individuals. Hem anat unes 9 persones en el viatge, podent observar els meravellosos paisatges suïssos, amb els seus prats, les escarpades muntanyes i les casetes i bordes dispersades per tot el prat entre la vall.

   Al final del recorregut arriba a l’estació amb una suau frenada i acoblament per poder baixar de forma segura de les cabines. Ja et trobes les indicacions del Cremallera per poder fer l’onboarding en l’hora que tens reservada. Nosaltres hem intentat entrar en l’horari anterior però no ens ha estat possible, ja que ens han demanat que esperéssim a l’hora convinguda, o bé no entrar en reserva de seient i entrar per la cua normal. Nosaltres hem preferit esperar, ja que havíem pagat.

   Fem una pausa de 30 minuts a la sala d’espera esmorzant mentre esperem l’arribada del cremallera.
   Aprofitem per sortir a l’exterior i fer-nos les fotos a la terrassa observant el majestuós Eiger.

   Autoenfamilia - Eigergletscher

   Autoenfamilia – Eigergletscher

   Minuts abans de l’hora passem per la cua d’entrada «verda» per als seients reservats sense problema i baixem l’ascensor fins a les vies esperant l’arribada del tren.

   Jungfraubahn

   El Jungfrau Railway (JB) és un ferrocarril cremallera elèctric a Suïssa. Des de l’agost de 1912, porta des de Kleine Scheidegg a través de l’Eiger i Mönch fins al Jungfraujoch amb l’estació de ferrocarril més alta d’Europa (estació del túnel, 3454 m) i supera gairebé 1400 metres d’altitud en una longitud de 9,34 quilòmetres.

   Una mica més de set quilòmetres del recorregut són al túnel. El ferrocarril es troba en gran part a l’Oberland bernès del cantó de Berna, els darrers metres des de l’altura de l’observatori de l’Esfinx i el terme es troben al cantó de Valais.

   Un cop arriba, hi pugem amb molta altra gent que estava esperant, seient en butaques confortables.

   Autoenfamilia - Eigergletscher - Jungfrau

   Autoenfamilia – Eigergletscher – Jungfrau

   El trajecte es fa pràcticament en la seva totalitat dins d’un túnel estret, lleugerament il·luminat però sense cap mena de vista i amb pendent constant.

   Havíem llegit que faria dues parades a les famoses entrades excavades a la roca (EigerWand a la cara nord de l’Eiger; Eismeer, a la cara sud, amb vistes al mar de gel) amb grans vidrieres des d’on es veu un panorama espectacular, que servien tant per fer una aclimatació en la pujada (parades de 5 minuts per fotografiar i veure des dels finestrals) com per utilitzar-les de sortides de socors per casos d’emergències vàries. També WC.

   Però la veritat és que només hi ha hagut la segona parada (creiem que la primera se l’han saltat doncs estava inutilitzada) i el temps ha estat de màxim 3 minuts. Tot força ràpid.

   Finalment s’arriba a l’estació superior on sortim del tren per entrar directament a les instal·lacions del Jungfraujoch (3.454 metres), l’estació de ferrocarril més alta del món. I seguint les indicacions de Tour Jungfrau anem recorrent tots els punts visitables :

   JUNGFRAU PANORAMA

   Ofereix una panoràmica de 360 ​​graus del món de la muntanya que mai no podríeu veure d’una altra manera: 365 dies a l’any. Els visitants corren amb la càmera a través dels núvols, s’enfonsen en escletxes de gel o cauen en munts de neu.

   És una projecció sobre les parets. Nosaltres ho passem ràpid, doncs mareja un xic.

   SPHINX OBSERVATION DECK

   Un ascensor ultra ràpid et porta a l’observatori. Una estació de recerca internacional. Puja 108 metres en 25 segons. No han de fer res més que gaudir de la vista allà dalt. També hi ha una cúpula per fer observacions astronòmiques.

   Aquí hi estem força estona ja que les vistes són espectaculars, Donem tota la volta a l’edifici a través de les seves passarel·les.

   Autoenfamilia - Jungraujoch - Vistes des del Sphinx Observation deck

   Autoenfamilia – Jungraujoch – Vistes des del Sphinx Observation deck

    

   Autoenfamilia - Jungraujoch - Vistes des del Sphinx Observation deck

   Autoenfamilia – Jungraujoch – Vistes des del Sphinx Observation deck

   SNOW FUN PARK

   Al Snow Fun Park, els amants de la neu poden refrescar-se i provar els esports d’hivern. En els mesos més calorosos, les temperatures al Jungfraujoch són regularment per sobre del límit de zero graus. A més es pot fer una caminada sobre la neu, en pujada, de 45 minuts al refugi del Monch.

   Sortim a tocar la neu. L’Ona i jo seiem a les cadires i el Jan i Jordi surten a fer unes quantes fotos pel record i juguen a tirar-se boles de neu. No fem la caminada, doncs ens fa força mandra, perquè anem ja cansats del viatge.

   Autoenfamilia - Jungraujoch - Vistes des del Snow Fun Park

   Autoenfamilia – Jungraujoch – Vistes des del Snow Fun Park

   ALPINE SENSATION

   Un passadís de 250 metres de llarg entre la Sala de l’Esfinx i el Palau de Gel. Commemora els sacrificis que van fer els miners per obrir el Jungfraujoch al ferrocarril. 30 taules commemoratives juntament amb les imatges de l’època.

   Autoenfamilia - Jungraujoch - Alpine Sensations

   Autoenfamilia – Jungraujoch – Alpine Sensations

   Aquesta exposició ens dóna un cop de realitat de com es van fer els primers treballs, amb quins mitjans i amb quins sacrificis.

   Autoenfamilia - Jungraujoch - Alpine Sensations

   Autoenfamilia – Jungraujoch – Alpine Sensations

   ICE PALACE

   Els guies de muntanya van crear els passadissos i les sales a la dècada de 1930 amb pics i serres al mig del Jungfraufirn. Avui, els artistes creen el gel, amb molt d’estil. En un recorregut suau com un mirall per un món glaçat, els visitants descobriran les seves obres d’art en racons i racons.

   Una àguila, un pingüí o un ós, com si s’acabessin de convertir en gel, semblen força naturals. Fins i tot a menys 3 graus centígrads, s’estan fonent.

   Fa força fred. El terra rellisca i cal anar amb compte.

   Autoenfamilia - Jungraujoch - Ice Palace

   Autoenfamilia – Jungraujoch – Ice Palace

   Els nens van patinant i el Jan cau de cul un parell de vegades.

   Autoenfamilia - Jungraujoch - Ice Palace

   Autoenfamilia – Jungraujoch – Ice Palace

   Les estàtues de gel estan molt treballades i tenen forces detalls.

   Autoenfamilia - Jungraujoch - Ice Palace

   Autoenfamilia – Jungraujoch – Ice Palace

   Comencem a trobar gent amb falta d’educació, fent-se un munt de fotos, a tort i a dret, passant per davant de la gent… que ens atabala.

   GLACIER PLATEAU

   T’espera el lloc més fresc dels Alps: l’altiplà, la plataforma privilegiada del Jungfraujoch, vorejada per cims de quatre mil metres.

   Aquí cal anar amb compte doncs hi ha un tros de pujada amb neu al terra. S’hi troba la bandera de Suïssa on tothom es vol fer la foto. Hi ha molta cua. Nosaltres la fem de costat sense tants miraments ni perfeccions.

   Autoenfamilia - Jungraujoch - Glacier Plateau

   Autoenfamilia – Jungraujoch – Glacier Plateau

   SHOPS TISSOT, LINDT Swiss chocolate, Restaurants

   Tenim els bitllets de tornada a les 12:17h. Esperem l’última estona fent un break al restaurant i comprant algun souvenir.

   Desfem el camí de tornada fins a l’autocaravana, utilitzant els mateixos transports. Ho fem molt còmodament i sense estress.

   Dinem al Chill-Out que té la Barbara muntat a la zona d’autocaravanes perquè corre un xic d’aire i fa moltíssima calor. Passem la tarda fent el bloc, treballant les fotografies i fent tarda de descans.
   Aprofitem per buidar els dos lavabos (sistema que aquest any ens està funcionant) i demanem a la Barbara una bossa gran d’escombraries per la que hem de pagar 2€ (com a impost) per llençar el que tenim pendent. A banda li deixem el vidre i plastic PET perquè ella el pugui reciclar.

   Sopar i dormir.

   Suïssa 2023 en autocaravana – 4 – DIA 25 – Dilluns 21/08/2023  LAUTERBRUNNEN – OESCHINENSEE – 60 KM – 1 H  – ENGSTLIGEN – 35 KM – 45M

   Em llevo a les 7:00h per preparar-me el tallat que tan bé em va de bon matí. I sorpresa ! Els plats estan per rentar … així que enllesteixo aquest tema.
   Avui marxem de casa de la Barbara, i necessitem buidar i omplir. Així que un cop desperts tots, i sense esmorzar encara, buidem i omplim amb molta comoditat.

   Sortim direcció al nostre pròxim destí :

   Pàrquing 1 telefèric Oeschinensee : 46.4979 , 7.6816

   Bon aparcament al costat del funicular de pagament. Prohibit pernoctar. No es pot pagar amb targeta en el parquímetre, sols efectiu o App. Però en les taquilles del telefèric et poden cobrar el pàrquing i donar-te el tiquet per hora o per dia complert. 8 CHF

   Quan arribem al pàrquing veiem que el destinat per nosaltres és el Parking 2, entrant a l’esquerra. Ens hi dirigim i en entrar comprovem que sota uns arbres, on es pot entrar el cul del vehicle dins d’un tros de gespa, ja hi ha algunes autocaravanes que semblen haver passat la nit, tot hi haver-hi  el cartell explícit de no estar permès.

   Autoenfamilia - Aparcament telefèric Oeschinensee

   Autoenfamilia – Aparcament telefèric Oeschinensee

   Busquem el millor lloc per nosaltres i ens aparquem amb cura, doncs veiem que les places són molt estretes i en ser mixt amb vehicles tot queda molt comprimit. Pels vehicles les places també són petites i els passos de carrer entre línies queden molt estrets.

   Dóna la sensació que s’omplirà i només podem fer que aparcar ocupant dues places, per tenir espai després per maniobrar per la sortida. Ja aparcats procedim a esmorzar dins de l’autocaravana.
   Paguem amb l’APP EasyPark el pàrquing i comencem la ruta.

    

   OESCHINENSEE

    

   https://www.oeschinensee.ch/es/praktische-infos-sommer/

    

   Temporada d’estiu del 13 de maig al 22 d’octubre de 2023

   Benvingut al llac Oeschinen. El telecabina està obert de 8.30 a 18.00 hores. Tingui en compte que la pista de trineu només funciona amb temps sec. Relaxa’t en un restaurant amb vistes al llac d’Oeschinen i al Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. També hi ha diverses zones de barbacoa.

   Autoenfamilia - Mapa Oeschinensee

   Autoenfamilia – Mapa Oeschinensee

   Ens dirigim a les taquilles del telefèric, on paguem :  adults  15 CHF cadascú  , nens gratuït, gos 5 CHF, tot amb el HALF FARE CARD i FAMILY CARD.

   Després d’un parell de minuts de cua ja entrem directament al telefèric que amb unes cabines de 8 places i de forma suau i ràpida ens remonta fins al final del trajecte en pocs minuts, on baixem per iniciar la caminada.

   Autoenfamilia - Telefèric Oeschinensee

   Autoenfamilia – Telefèric Oeschinensee

   Just a dalt només baixar del telecadira hi ha un rodelbahn, a l’esquerra, on es llencen l’Ona, el Jan i el Jordi una vegada, tot i que l’experiència no ha estat massa bona, doncs hem compartit l’activitat amb molts grups escoltes que ens hem trobat a l’atracció, i per exemple el Jan ha hagut de baixar quasi frenat perquè els de davant s’anaven aturant. Hem pagat per 3 viatges un abonament de 17 CHF. Individuals costen 6 CHF.

   Jo i la Mel hem esperat pascientment a l’ombra.

   Autoenfamilia - Rodelbahn Oeschinensee

   Autoenfamilia – Rodelbahn Oeschinensee

   Acabada l’activitat iniciem la petita caminada del dia. Deixem a continuació el Wikiloc que hem enregistrat :

   Kandersteg – Oeschinensee
   Autoenfamilia - Ruta Wikiloc Oeschinensee

   Autoenfamilia – Ruta Wikiloc Oeschinensee

    

   Ens ho hem pres amb força calma avui. Ja estem al final del viatge i comencem a relaxar l’activitat.

   Per arribar fins al llac hi havia diverses opcions de passeig, però tot perfectament indicat. Nosaltres hem anat pel camí de la dreta (Núm. 4) i hem tornat pel de l’esquerra (Núm. 5) . El llac i el paisatge són espectaculars. Quina aigua!! Quin cel!!
   En un passeig agradable en baixada, arribes des de la sortida del telefèric al llac, on hem buscat una ombra per descansar. El Jan ha començat a serrar troncs…

   Allà ens hem estat ben bé 40 minuts deleitant-nos amb el paissatge encantador, i veient com famílies i grups de gent es banyaven al llac, jugaven amb els seus nens i gossos, conduien barques o observant els ramats de vaques que pasturen a la vora del llac.

   Finalment, ens hem mogut de forma separada :  Jo amb el Jan i l’Ona hem anat a llogar una barca de rems, per fer-hi un tomb pel llac durant 30 minuts. L’activitat ens ha costat 18 CHF.

   Autoenfamilia - Barca llac Oeschinensee

   Autoenfamilia – Barca llac Oeschinensee

   Ha començat remant el Jan, li costava un xic, però li ha anat agafant el truc. Després ho ha provat l’Ona però s’ha cansat de seguida, i després ho he fet jo per ensenyar-los com funciona, i petits trucs. Ha estat divertit, i com diu el Jan, així hem agafat gana per dinar.

   Autoenfamilia - Barca llac Oeschinensee

   Autoenfamilia – Barca llac Oeschinensee

   El Jordi mentrestant amb la Mel ha anat a buscar una taula amb ombra al Restaurant del llac per menjar alguna cosa tots plegats en reunir-nos de nou abans de la tornada.

   Hem dinat molt bé a base de Filets, Hamburguesa i Roast Beef tot acompanyat amb patates, amanida i verdura.

   Després de dinar hem fet el «ronso» una estona perquè baixés la calor. I tot seguit ens hem posat a caminar el tram final des del restaurant fins al telefèric.

   Autoenfamilia - Camí de retorn cap al telefèric Oeschinensee

   Autoenfamilia – Camí de retorn cap al telefèric Oeschinensee

   Primer amb un xic de pujada i finalment amb una suau passejada planera, amb vistes meravelloses i amb més ombra que el primer tram d’anada.

   Cal tenir en compte que el tram marcat al Wikilok final, a partir del KM 4, on baixa ràpidament i pronunciat ha estat el pas de retorn del telecadira fins a l’autocaravana, on hem parat la ruta.

   Arribats a l’autocaravana, endrecem les coses i continuem el nostre viatge direcció a :

   Pàrquing Engstligenalp – 46.4584 , 7.5675

   Pàrquing de pagament, habilitat per autocaravanes. No anivellat. Es permet la pernocta en una zona concreta. Amb WC en el restaurant, Just al peu del telecabina. Cascada a 15 min caminant. No disposa de servei de buidatge ni omplir.

   Després d’una carretera de curves i una mitja de 60 Km per hora, on es passa perfecte amb els nostres vehicles, arribem al pàrquing.

   Ens centrem en buscar aparcament al final de tot, on ja hi ha entre 7 i 8 autocaravanes i furgonetes més aparcades. Realment no sabem on posar-nos doncs la única opció que veiem viable ens fa quedar molt inclinats fins hi tot amb falques. Veiem un petit tros al costat d’una casa que ens podria servir i just en el moment que ho comentàvem veiem sortir de la casa a la propietària.

   Autoenfamilia - Pàrquing Engstligenalp

   Autoenfamilia – Pàrquing Engstligenalp

   LI pregunto si ens permet aparcar allà i tot i arrufar un xic el nas finalment ens ho permet, tot i avisant-nos que no fem acampada i que paguem al restaurant, on hi ha la bústia de pagament.

   Nosaltres aparquem i anivellem, aquest cop de forma correcte, amb falques, i ens dirigim a la porta del restaurant per fer la inscripció i pagament. I vatua l’olla, que ens fixem en el mapa de pàrquing permesos i resulta que el lloc on estem estacionats està dins dels permesos. Ens mirem amb el Jordi i riem, comentant que al final no ha estat tant difícil.

   Es pot pagar amb Efectiu en un sobre a la bústia o bé per l’APP TWINT, una famosa aplicació a Suïssa per pagaments digitals. Com que estem cansats de descarregar-nos ja aplicacions i estem al final del trajecte, paguem en efectiiu amb Euros al sobre.

   Passem la tarda fent bloc, descansant i mirant les mussaranyes !

   Autoenfamilia - Pàrquing Engstligenalp

   Autoenfamilia – Pàrquing Engstligenalp

   Sopar i dormir.

   El nostre viatge continua a: 

   Suïssa 2023 en autocaravana – 5