Suïssa 2023 en autocaravana – 5

Aquí continuem amb l’última part del relat, dividit en 5 parts del nostre viatge a Suïssa 2023 en autocaravana

Podeu anar a l’entrada anterior :

Suïssa 2023 en autocaravana – 4

Suïssa 2023 en autocaravana – 5 – DIA 26 – Dimarts 22/08/2023 – ENGSTLIGEN – ABELBODEN – BERNA – 70 KM – 1H 30M 

Em llevo d’hora com sempre, sobre les 7h per fer-me el tallat que tant bé se’m posa de bon matí.
Hem passat una nit molt agradable i tranquil·la amb la resta d’autocaravanistes.

Avui el mal a la cadera persisteix, o sigui que faré l’excursió a la cascada curta, i el Jordi amb l’Ona i el Jan faran la llarga, per veure la cascada desde dalt fins a baix. La Mel sembla que també s’apunta a l’últim moment.

Es preparen amb xiruques, pals, ulleres i crema del sol. I una motxilla amb aigua i fruita.

Per començar l’excursió es dirigeixen cap a les taquilles del telefèric que els portarà fins al cim d’aquesta muntanya on es troben amb una esplanada amb prats verds, un parell de hotels/restaurants (algun en construcció) i algunes bordes. A partir d’aquí i ja baixant aconseguiran trobar  la capçalera de la cascada.

Paguen :  12,50 CHF adults i nens gratuït ensenyant el HALF FARE CARD i el FAMILY CARD.

Autoenfamilia - Telecabina Engstligen

Autoenfamilia – Telecabina Engstligen

Són dos telecabines simultanis que es creuen a mig camí. Moderns, amb funcionament suau i agradable. Es troben vàries famílies espanyoles a la cua d’espera per començar la pujada plegats. Ja dins de la cabina, el Jordi demana a una família espanyola si pot deixar-nos situar al racó perquè la Mel se senti més segura. Els hi cedeixen sense cap problema.
Al cim fa moltíssima calor. Així que sense dilació comencen la baixada seguint la ruta del Wikiloc que van grabar i deixem a continuació :

Autoenfamilia - Ruta Wikiloc Engstligen

Autoenfamilia – Ruta Wikiloc Engstligen

RELIVE

 

CASCADES DE L’ENGSTLIGEN

Les cascades de l’Engstligen es precipiten cap a la vall en una caiguda de 600 m d’alçada que les converteixen en un espectacle de la naturalesa excepcional. Constitueixen el segon salt d’aigua més alt de Suïssa i des del 1948 estan sota protecció cantona.

Les cascades es poden arribar des del llogaret d’Adelboden per autobús o a peu en un passeig d’1 hores. A l’estiu hi ha un camí per a excursionistes alpins des d’Unter dem Birg al llarg de les cascades impressionants fins a Engstligenalp. L’espectacle de l’aigua també es pot admirar a l’estiu en un camí circular còmode o bé durant tot l’any des de les gòndoles del telefèric. La via ferrada Chäligang, ubicada directament al costat de l’imponent salt d’aigua, constitueix una atracció molt concorreguda per grans i petits a causa del baix nivell de dificultat.

Amb els seus extensos prats de muntanya, el seu impressionant panorama alpí i la llarga «tradició de granja alpina», l’Engstligenalp va ser inclòs el 1996 a l’inventari federal de paisatges culturals d’importància nacional. L’altiplà ubicat a uns 2000 metres a sobre del mar és punt de partida de nombroses excursions, també a la muntanya. Un camí circular pla i sense obstacles (adequat per a cadires de rodes i cotxets per a nens) comença directament a l’estació de muntanya. Passa per l’altiplà plan, al llarg d’idíl·lics rierols de muntanya, vaques que pasturen i refugis alpins acollidors per tornar novament al punt de partida.

Autoenfamilia - Mapa Engstligen

Autoenfamilia – Mapa Engstligen

Comencen la baixada creuant una tanca de bestiar,  per un primer camí sense massa pendent al començament però amb molta roca grossa relliscant per no estar enganxada al terra. Els ha calgut anar amb compte durant tot el trajecte, agraeixen portar pals i xiruques. Més endavant i ja amb més pendent, s’han trobat amb la part alta de la cascada, on han pogut fer unes fotos boniques.

Autoenfamilia - Vistes Cascada Engstligen des de dalt

Autoenfamilia – Vistes Cascada Engstligen des de dalt

A mitja baixada de la muntanya s’han trobat la part intermèdia de la cascada, on s’han remullat de valent, doncs l’aigua caiguda desde força alçada, en tocar a terra desprèn molt spray d’aigua que amb la calor que feia els va sembla glòria. Van aprofitar per fer-se una remullada, tant amb el spray de la cascada com en totes aquelles caigudes més petites paral·leles que permeten amb la mà recollir aigua per refrescar-se la cara, coll i cos. I com no la Mel també ha aprofitat per hidratar-se allà mateix.

Autoenfamilia - Vistes Cascada Engstligen baixant caminant

Autoenfamilia – Vistes Cascada Engstligen baixant caminant

En aquest tram si que s’ha de vigilar molt perquè tanta humitat manté el terra ben moll i relliscós.

Han creuat un petit pont de fusta molt bonic sobre la continuació del riu que provoca la cascada. A partir d’aquest punt el camí es fa més estret i transcorre entre vegetació baixa de la muntanya, fins que han arribat a les baixades més estretes, algunes preparades amb escales fetes de tronc i terraplens, que els ha conduit fins a un trencall on es decideix continuar fins al pàrquing del telefèric o bé dirigir-se a la base de la cascada, el seu nou objectiu. Cal fixar-s’hi bé i no equivocar-se en aquest punt per evitar haver de tornar enrere més endavant. Baixant és un trencall, ben senyalitzat, a mà esquerre.

Autoenfamilia - Vistes Cascada Engstligen desde la part inferior

Autoenfamilia – Vistes Cascada Engstligen desde la part inferior

Hem previst que jo em trobaré amb ells a la part baixa de la cascada, doncs des del pàrquing on estem s’hi arriba fàcilment en un passeig amb lleugera pendent d’uns 15 minuts.

Finalment ens hem trobat tots allà per gaudir de la cascada, fer-nos fotos i desfer el camí de tornada a l’autocaravana.

Autoenfamilia - Vistes Cascada Engstligen desde la part inferior

Autoenfamilia – Vistes Cascada Engstligen desde la part inferior

Nosaltres finalment no vàrem fer l’excursió següent que us deixem, doncs vàrem preferir anar directament al càmping de Berna, però us en deixem a continuació els detalls per si algú s’anima :

Parquing Adelboden – 46.4877 , 7.5612

Aparcament on es permet la pernocta, de pagament, 10CHF per 24h, però les places estan molt inclinades. Es pot pagar a les taquilles del telefèric, et cobren la taxa turística i s’ha d’anar al poble a buscar la «guest card» (2,75€) a l’Oficina de turisme, i et dona accés gratuit al transport públic i a la piscina. Només hi ha servei per omplir aigua.

GIGANT SWING 

https://www.tschentenalp.ch/giant-swing

El nostre gronxador gegant és el millor lloc per a una foto reeixida!
Ja sigui a l’estiu o a l’hivern, el gronxador gegant està llest.
Visita el Tschentenalp i mostra als teus éssers estimats el fantàstic món de muntanya d’Adelboden.
El Giant Swing es pot arribar a peu en només 2 o 3 minuts des de l’estació de muntanya de Tschentenalp.
El Tschentenalp també és una destinació popular per a famílies amb nens de totes les edats a l’estiu.
Per als més menuts, el passeig amb les nostres góndoles de 3 colors ja és una aventura. Un cop al cim, un gran parc infantil amb tobogan i diverses oportunitats d’escalada espera als nens.
Durant aquest temps, els pares poden gaudir d’una beguda refrescant a la terrassa del restaurant  sense perdre de vista els seus fills.

Després de refrescar-nos un xic, comencem el camí del matí conduint per traslladar-nos fins a BERNA :

Hora de sortida de l’aparcament :  13.00 h, km: 2.232

De camí, en la ruta, ens hem parat per aprovisionar-nos de pa, i posar gasoil i GLP en una estació que hem vist a prop, per la que ens hem desviat uns 8 Km per arribar-hi :

AG Ruedi Rüssel

46.8639752 , 7.5650280

Estació totalment automatitzada, self service, de pagament amb Targeta.

Finalment entrem a Berna i el GPS ens porta directament al càmping, si bé creiem que hi havia alguna ruta més senzilla per arribar-hi.

Càmping Eichholz. – 46.93274, 7.45537

És un càmping senzill, com la majoria de Suïssa, però compleix la funció. És a Berna a la mateixa riba del riu Aar.
Igual que al càmping de Ginebra, també inclou targetes de transport públic per poder visitar la ciutat.

La veritat és que si bé el càmping està situat en un lloc privilegiat, m’he trobat en arribar amb l’antipatia de la persona que hi havia a recepció en el moment de l’arribada.
Hem pagat :  67,50 CHF per dos adults i dos nens de 12 anys amb servei d’electricitat i dues fitxes per la dutxa, ja que no està inclòs en el preu i ens sembla que no està bé.

Autoenfamilia - Càmping Eichholz

Autoenfamilia – Càmping Eichholz

Només arribar i aparcar, ens hem trobat amb una cria d’esquirol que ha caigut de l’arbre al terra i varis campistes com nosaltres hem intentat buscar-li una solució, ja que el personal del càmping se n’ha despreocupat !
Bàsicament i com que estava al terra, hem intentat pujar-la amb una escala a una part alta de l’arbre perquè hem pensat que tindria més possibilitats de sobreviure que no estant al terra on qualsevol animal li podria fer mal.
Així ho hem fet, però ha tingut mala sort i en uns 45 minuts ha caigut de nou al terra fent-se mal.
Tots hem pensat que no sobreviuria, però al cap d’una estona, el valent animaló s’ha tornat a aixecar i l’he posat a la base d’un arbre on ha intentat pujar de nou. Finalment una noia suïssa ha començat a fer trucades a vàries protectores fins que ha aconseguit el compromís d’una d’elles en venir a buscar l’animal per endur-se’l i curar-lo. L’hem posat dins d’un cubell, amb fulles i pals a la base, per evitar noves caigudes, i s’ha quedat dormint. En 1 hora aproximadament l’han recollit i se l’han endut. Estem molt contents i ja hem deixat de patir !

BAIXADA PEL RIU AAR

Finalment hem dinat sota l’ombra dels arbres doncs feia una calor insoportable, i en acabar ens hem posat els banyadors i sabatilles de riu i la bossa impermeable per baixar per torns el riu Aar, una famosa activitat a la ciutat. Només arribar al platger de davant del càmping hem pogut observar la gran quantitat de gent que feia l’activitat.

És gratuïta i consisteix en tirar-se al riu podent fer una baixada d’aproximadament 12 minuts deixant-te portar per la corrent fins arribar a una sortida obligatòria a mà esquerre, en forma d’embut, que acaba en un canal que et permet reduir la velocitat. Hi ha vàries escales per acabar pujant.

Autoenfamilia - Descens perl riu Aar

Autoenfamilia – Descens perl riu Aar

L’activitat no reporta cap perill i és molt divertida i agradable.

Quan et vas atansant al final, vas trobant diferents senyals que t’indiquen que t’has d’anar situant a l’esquerra.

Autoenfamilia - Descens perl riu Aar

Autoenfamilia – Descens perl riu Aar

La bossa impermeable serveix per poder-te ajudar a surar ni que no és imprescindible. Al final del recorregut tothom retorna pel camí del costat del riu, en una caminada d’uns 25 – 30 minuts, uns 2 km de longitud, fins arribar al punt de partida. I novament, es tornen a tirar …

Tota la vora del riu és utilitzada pels locals i turistes per passar el dia sobre gespa, bancs preparats per descansar i fins hi tot piscines públiques de les que gaudeixen en companyia. També pots trobar diferents punts de restauració i bars per prendre begudes en el trajecte. Dutxes disponibles.

Ens ha semblat que per ells és com un acte social que fan de forma assídua. I ho fan persones de totes les edats i amb tota mena d’artilugis :  barques, padel surf, flotadors, bosses …

Fem vàries baixades per torns i ens ho passem PIPA !

Repetirem demà si podem.

Tornem al càmping a fer dutxes, sopar, rentem els plats i dormir.

Suïssa 2023 en autocaravana – 5 – DIA 27 – Dimecres 23/08/2023 – BERNA – BROC –  60 KM – 1 H 15 M

Em llevo a les 7 i avui em preparo un «cacaolat» calent. El Jordi treu a la Mel a fer les seves necessitats, però aquest lloc no li agrada gens. Hi ha massa gent. Aprofito per recollir les taules, cadires, cable de la llum …

M’acosto a recepció per preguntar si ens podem quedar en el aparcament exterior per poder visitar la ciutat, doncs l’hora de sortida del càmping és a les 12h i ho veiem molt just. A més, vàrem venir al càmping perquè teníem informació que això t’ho permetien fer, però el recepcionista d’ahir ens va donar llargues. Aquest cop m’atén un noi molt simpàtic i em diu que cap problema, i que és gratuït i ens podem quedar fins que ho necessitem.

Autoenfamilia - Aparcament exterior Càmping Eichholz

Autoenfamilia – Aparcament exterior Càmping Eichholz

O sigui que movem l’autocaravana i ens situem al final de l’aparcament, sota l’ombra d’uns roures, allà on cabem sense problemes i sense molestar,  i a esmorzar s’ha dit !

Un cop endreçada l’autocaravana sortim caminant a visitar la ciutat. També hi ha l’opció d’utilitzar les targetes de transport públic que ens ha facilitat el càmping i anar a buscar la parada Wabern de la línia 9 del tramvia, situada a la Seftigenstrassen, i baixar a a l’estació de Bahnof.

 

BERNA

Ha estat considerada en diverses ocasions en el top 10 de les ciutats amb més qualitat de vida del món.

La part històrica de Berna es troba enclavada en un dels meandres del riu Aar on va néixer la capital de Suïssa i és plena de molts llocs d’interès que, per sort, es troben tots molt propers entre si.

L’enclavament manté la seva arquitectura medieval de manera exquisida i per això està inscrita dins del Patrimoni de la humanitat de la UNESCO.

Ens vam posar en marxa seguint pel costat del riu Aar, el Jan volia tirar-se de nou i que el recollíssim al final del recorregut, la veritat és que amb la calda que cau crec que tots ho hem pensat.

I seguint el google maps, arribem a la Münsterplatz, plaça de la Catedral. La seva altíssima torre de més de 100 metres d’alçada la converteixen en l’edifici religiós més alt de Suïssa. D’estil gòtic i impressionant portal dedicat al judici final, resulta una edificació admirable.

Autoenfamilia - Berna Catedral

Autoenfamilia – Berna Catedral

Decidim entrar per veure-la interiorment. Si la façana exterior de l’edifici és impressionant per l’altitud de la torre, la part interior de la catedral tampoc no decep ni deixa indiferent ningú. Passegem per dins una estona.

Autoenfamilia - Berna Catedral Interior

Autoenfamilia – Berna Catedral Interior

Allí descobrim que per 5 CHF els adults i 2 CHF els nens es pot pujar al punt més alt de la torre per unes estretes escales de pedra. Però amb la calda que fa, no ens ve gens de gust.

Finalment, caminant pel carrer Junkerngasse, arribem al pont Nydeggbrücke que permet creuar el riu Aar per arribar al Parc Bärengraben.

Autoenfamilia - Berna Carrer Junkerngasse

Autoenfamilia – Berna Carrer Junkerngasse

Aquest parc és una altra de les «atraccions» de Berna. Es tracta d´un espai que reprodueix l´hàbitat dels óssos i on viu una entranyable família d´aquests animals formada per Finn, Björk i la seva filla Ursina. Hi vam poder observar tres espectaculars exemplars d’óssos al seu dia a dia. Aquí tenim sensacions contradictòries, doncs tot i que sembla que estiguin cuidats, i que hi ha cartels que diuen que tenen espai gran per moure’s, jugar, nedar…, no ens agrada veure animals fora del seu hàbitat,….El protagonisme d’aquests animals a la ciutat és present arreu No en va, l’ós és el símbol de Berna!

Autoenfamilia - Berna - Parc Bärengraben

Autoenfamilia – Berna – Parc Bärengraben

Després passegem pel Gerechtigkeitsbrunne, un bonic carrer de vianants ple d’arcs a banda i banda que donen accés a comerços de tota mena. Fins i tot hi ha botigues subterrànies. Són característiques en aquest carrer les seves plenes de colors, fonts medievals coronades per diversos personatges que van des d’ogres a gaiters.

Autoenfamilia - Berna - Carrer Gerechtigkeitsbrunne

Autoenfamilia – Berna – Carrer Gerechtigkeitsbrunne

Continuem per aquest carrer, que continua cap a Kramgasse, i justament al número 49, un lloc ens va cridar l’atenció : la casa d’Einstein. Va començar a treballar a l’oficina de patents de la ciutat quan va obtenir la nacionalitat suïssa – posteriorment també va aconseguir els passaports austríac i nord-americà-. En aquell apartament de la segona planta, el famós físic es va allotjar durant dos anys i va ser on va desenvolupar la Teoria de la relativitat. Per un mòdic preu es pot visitar casa seva, veure el mobiliari sobre el qual va treballar i documentar-se sobre la seva vida i obra.

Sense deixar aquesta avinguda arribem a la coneguda Torre del Rellotge (Zytglogge) que data de l’any 1191. La construcció disposa de dos rellotges. Un superior que marca les hores i un altre en posició inferior que és un rellotge astronòmic que indica fins i tot les fases lunars. No ens esperem a que sigui l’hora en punt, doncs fa molta calor i falta mitja hora, doncs haviem llegit que apareixen unes figures de l’interior que fan una sèrie de moviments.

Autoenfamilia - Berna - Torre del Rellotge (Zytglogge)

Autoenfamilia – Berna – Torre del Rellotge (Zytglogge)

Agafem el carrer Marktgasse, on gaudim de la Torre Käfigturm. La torre de la presó va formar la segona porta occidental de la ciutat. La torre va ser construïda entre el 1256 i el 1344 i va servir de presó des del 1643, quan va ocupar aquesta funció fins al 1897. L’any 1691 s’hi va afegir el rellotge ara històricament interessant.

Autoenfamilia - Berna - Torre Käfigturm

Autoenfamilia – Berna – Torre Käfigturm

I ja per fialitzar ens acostem a veure el Bundesplatz, l’edifici del parlament. Edifici arquitectònicament preciós, però està en obres, i al davant té unes fonts al terra, on nens i no tant nens aprofiten per refrescar-se. Nosaltres ens posem a l’ombra i gaudim d’una partida d’escacs gegants.

Aprofitem per dinar a un restaurant de poke-bol, però aquesta vegada la jugada no ens surt bé, doncs al Jan no li agrada gens, i tenim moments tensos.

Decidim retornar caminant fins a l’aparcament on la nostra autocaravana continuava estacionada a la zona d’espera del camping. El Jan insisteix en banyar-se de nou i baixar per riu Aar, i el Jordi l’acompanya. Fan un parell de baixades i gaudeixen alhora que es refresquen.

L’Ona i jo, amb la Mel ens esperem a l’auto, que sort que està a l’ombra, amb la que està caient…

Ens traslladem a:

Hora de sortida de l’aparcament :  16.00h, km: 2.302

BROC

 

Pàrquing Broc  – 46.6012 , 7.0942

Estacionament gratuït al costat de la piscina. Ideal per passar la nit tranquil.la. Sense serveis.

Estacionem sense problemes. Fa molta calor i tenim la temptació d’anar a la piscina, però aguantem amb els ventiladors estoicament.

Autoenfamilia - Pàrquing Broc

Autoenfamilia – Pàrquing Broc

Sopar i dormir.

Suïssa 2023 en autocaravana – 5 – DIA 27 – Dijous 24/08/2023 – BROC – GRUYÈRES –  10 KM – 15 M

 

Hem dormit molt tranquils acompanyats d’una furgoneta i una autocaravana. Després del café, esmorzem i acondicionem l’auto per sortir.

Hora de sortida de l’aparcament :  9.20h, km: 2.365

Ens traslladem a:

Bus Parking Maison Cailler Nestlé – 46.6081, 7.10462

Aparcament de dia, gratuït amb places grans.

Autoenfamilia - Aparcament Maison Cailler Nestlé

Autoenfamilia – Aparcament Maison Cailler Nestlé

Aparquem al pàrquing de Nestlé i a les 9:45 ja estem comprant les entrades per la primera sessió de les 10.

Autoenfamilia - Botiga Maison Cailler Nestlé

Autoenfamilia – Botiga Maison Cailler Nestlé

Fem un tomb per la botiga i accedim a la visita. Ens donen uns aparells, tipus audio-guia, en castellà.

Autoenfamilia - Museu Maison Cailler Nestlé

Autoenfamilia – Museu Maison Cailler Nestlé

La visita molt bé, anem passant per diferents sales temàtiques, on ens expliquen tota la història del cacau i de l’empresa. Després s’accedeix a una sala amb panells informatius, on cal anar acostant l’aparell per anar gaudint d’informació dels productors i productes que confeccionen la xocolata.

Autoenfamilia - Museu Maison Cailler Nestlé - Composició dels 3 tipus xocolata

Autoenfamilia – Museu Maison Cailler Nestlé – Composició dels 3 tipus xocolata

Al final veiem un trosset de la cadena de fabricació de barretes de xocolata, que es poden també tastar.

Gaudim d’un artesà que elabora figuretes de xocolata, de forma manual, combinant els tres colors de la xocolata, blanca, amb llet i negre.

Veiem també uns videos de la fabricació, i passem per un passadís de catadors de xocolata, on olorem, escoltem, mirem…i tastem una xocolatina.

Autoenfamilia - Museu Maison Cailler Nestlé - Experiències

Autoenfamilia – Museu Maison Cailler Nestlé – Experiències

I al final de tot, barra lliure, si si tal com dic, un tast de xocolates per no parar fins a rebentar !!

Autoenfamilia - Museu Maison Cailler Nestlé - Degustació

Autoenfamilia – Museu Maison Cailler Nestlé – Degustació

Com que anem bé de temps, ens traslladem fins a:

Gruyères – Parking P3 – 46.58238, 7.0784

Aparcament mixte, amb zona per a vehicles grans com les autocaravanes.

Autoenfamilia - Gruyères - Parking P3

Autoenfamilia – Gruyères – Parking P3

Al arribar hi ha un policia organitzant els aparcaments, i ens fa estacionar a la zona per autocaravanes. FA UN SOL DE JUSTÍCIA. Activem l’aparcament mitjançant la App EasyPark i paguem fins les 18:00, doncs la tarifa diurna és de 8:00 a 18:00.

Obrim tots els bolets, engeguem la turbovent (amb extracció) i tots els ventiladors que tenim. Un li posem a terra davant de la Mel i ella s’hi possa de morro per gaudir de l’aire.

Sortim caminant fins a:

MAISON DE GRUYERE

https://www.lamaisondugruyere.ch/

A les 12:00 som a la cua de les taquilles, comprem les entrades, paguem el pac familiar: 12CHF

ADULTS (7CHF), NENS a partir 12 anys (6CHF), PAC FAMILIAR (2 ADULTS + 2 NENS fins a 12 anys )(12CHF)

Autoenfamilia - Maison Gruyères

Autoenfamilia – Maison Gruyères

Ens entreguen una audio-guia amb castellà i un paquet amb tres formatges de 3 curacions diferents per tastar. Anem escoltant tots els detalls, i accedim a una sala on es pot veure a través d’un vidre la formatgeria, i les seves diferents parts.

Autoenfamilia - Maison Gruyères - Fabricació

Autoenfamilia – Maison Gruyères – Fabricació

Ens hi estem una estona, però al fer tanta calor estem patint per la Mel, o sigui que passem per la botiga, ens aprovisionem de formatge i inclús de pa, i retornem cap a l’auto.

Passem la resta del dia, suant com polls, inclús em dutxo un parell de cops, dinem un troç de pa amb tonyina i pebrot escalivat de pot, per no encendre el foc.

I esperem que baixi el sol per sortir a visitar el poble, tots plegats.

O sigui que sobre les 18:00, activem de nou la App EasyPark, per pagar la tarifa nocturna: 22,19 CHF per passar la nit, car, però almenys ens podem quedar.

GRUYÈRES

El municipi a més de ser conegut per l’elaboració de formatges, pot presumir d’un entorn natural privilegiat envoltat de muntanyes prealpines precioses i una història medieval que va deixar un bon llegat de construccions durant vuit segles.

 

Pugem per un caminet fent ziga-zaga cap al poble. És realment és un lloc preciós, el típic i pintoresc.

Autoenfamilia - Gruyères

Autoenfamilia – Gruyères

Només entrar-hi els carrers empedrats i les edificacions antigues t’enamoren.

Una petita font florejada al centre del carrer principal dóna la benvinguda als visitants mentre al fons s’entreveu la torre del castell.

A banda i banda, restaurants i botigues de souvenirs plenes de turistes.

Autoenfamilia - Gruyères - Cases

Autoenfamilia – Gruyères – Cases

Caminem seguint el carrer principal en sentit ascendent, on ens xoca un bar ambientat amb els aliens, ho mirem desde la finestra, és un xic tètric.

Seguim fins arribar al Château de Gruyères. Des del segle XI diverses sagues de Comtes van residir en aquest castell fins que a mitjans del segle XX l’administració de Friburg se’n va fer càrrec per convertir-lo en museu. El trobem ja tancat, però gaudim de les seves vistes.

Autoenfamilia - Gruyères - Château

Autoenfamilia – Gruyères – Château

Tot seguit ens acostem fins la seva església.

Autoenfamilia - Gruyères - Esglèsia

Autoenfamilia – Gruyères – Esglèsia

Ens crida l’atenció un restaurant, “Restaurant le Saint Georges”, que fan Fondies i pizzes, però sols són les 19, però clar tothom està ja sopant.

Autoenfamilia - Gruyères - Restaurant Le Saint Georges

Autoenfamilia – Gruyères – Restaurant Le Saint Georges

O sigui que ens mirem tots, i diem, fem una clausura del viatge sopant al restaurant? I cap a dins s’ha dit, ens col.loquem en una taula al fons, on la Mel pugui estar tranquil.la i a sopar s’ha dit.

Mengem una fondie trufada, i 3 pizzes, i ens llepem els dits. Inclús la Mel es llepa els bigotis.

Autoenfamilia - Gruyères - Restaurant Le Saint Georges - Sopar final viatge - Fondue

Autoenfamilia – Gruyères – Restaurant Le Saint Georges – Sopar final viatge – Fondue

Ens atén una noia en castellà i encara ens ho fa més fàcil.

Tornem xino – xano cap a l’auto i veiem peli i a dormir, que demà ja començem el viatge de tornada.

 

DIA 30 – Dissabte 26/08/2023 – GRUYÈRES – BEZIERS – 632 KM – 8 H 

Avui m’aixeco a les 6, i em poso a preparar la patata i mongeta, doncs ara no fa calor i com que és dia de conducció així ja ho tenim apunt quan toqui parar a menjar, això si, abans em prenc el meu tallat.

Traiem la Mel i esmorzem amb tranquilitat. Tant és així, que tornem a activar la App de EasyPark de 8 a 9.

Hora de sortida de l’aparcament :  9.00h, km: 2.375

Fem una tirada fins les 11:30 on localitzem una zona de buidatge a l’autopista, estirem cames.

Seguim un xic més fins les 15:00 on parem a dinar, busquem una àrea amb ombres doncs la calor apreta.

I ja fem una última tirada fins les 18:30, on parem a l’àrea de:

Àrea Villenuebe-lès-Bèziers : 43.3144 , 3.2905

Àrea de pagament, 13 € la nit. Disposa d’unes 12 places. DIsposo de wc a les parcel.les que sols es pot utilitzar si estàs més d’una nit. També hi ha dutxes solars.

El Gps ens fa passar el últim tram per un pont estret, i una via estreta però curteta, potser hi ha alguna altre manera d’accedir-hi.

Al arribar veiem un cartell de complert. Igualment entrem a dins de l’àrea i localitzem uns senyors jugant a la petanca. Ens atenen molt amablement, i ens assignen una parcel.la, pagant en efectiu 13€, amb dret a llum i dutxa solar, però no es pot fer servir el Wc. Zona molt tranquil.la i parcel.la molt gran. L’impressió inicial no era bona, però un cop instal.lats gaudim de l’indret, a part està enuvolat i ha baixat la calor i això és d’agraïr.

Autoenfamilia - Àrea Villenuebe-lès-Bèziers

Autoenfamilia – Àrea Villenuebe-lès-Bèziers

Jordi i Ona localitzen una pizzeria a 1 km aproximadament i van a buscar el sopar, què més es pot demanar?

Salut i km.

 

 

 

DIA 31 – Diumenge 27/08/2023 – BESIERS – IGUALADA – 340 KM – 4h 30 M

Avui és el últim dia d’aquest viatge, i és jornada de desplaçament. M’aixeco amb aquella sensació amarga de que “Tot lo bo s’acaba”.

Avui tanquem un projecte on hem gaudit de llocs increïbles i ho hem fet tots junts en família.

He de dir, que anar amb 2 pre-adolescents no ha estat tasca fàcil, però hem sobreviscut.

Avui toca tancar aquest viatge, buidar l’auto i netejar-la a fons, per descansar uns dies i enfocar-nos en una nova aventura.